Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. března 2024 13:50
Čas čtení 1:09
Veronika Ábelová

Úspěšný seriál Metoda Markovič bude mít druhou sérii. Zaměří se na spartakiádního vraha

Úspěšný seriál Metoda Markovič bude mít druhou sérii. Zaměří se na spartakiádního vraha
Zdroj: Archiv TV Nova
FILMY A SERIÁLY NOVÉ SERIÁLY
Uložit Uložené

Děsivé události podle skutečného příběhu vylíčil seriál Metoda Markovič: Hojer, který sklidil obrovský úspěch. Pojednával o kanibalovi a sadistovi Ladislavu Hojerovi. Teď přijde na řadu spartakiádní vrah Jiří Straka.

Mezi největší případy známého kriminalisty Jiřího Markoviče se řadí Ladislav Hojer a Jiří Straka. Hojera, jednoho z nejhorších vrahů v historii Česka, ztvárnil herec Petr Uhlík, kterého můžeš znát ze seriálu Adikts. Příběhu se ujali bratři Jaroslav a Tomáš Hruškovi, kteří se společně s režisérem seriálu Pavlem Soukupem se samotným Markovičem osobně setkali. Jaroslav Hruška považuje zesnulého kriminalistu za velmi výjimečného ve svých metodách, a to v tehdejším Československu i v zahraničí.

Doporučeno
Naked Attraction konečně v Česku? Castingy už běží Naked Attraction konečně v Česku? Castingy už běží 21. března 2024 10:55

Sérii lidé chválí zejména za herecké výkony a celkové pojetí příběhu. Případem Hojer to ale nekončí. Chystá se totiž velmi žádané pokračování. Tvůrci tentokrát přiblíží další případ geniálního kriminalisty. Půjde o Jiřího Straku, který vešel ve známost jako spartakiádní vrah.

Svou přezdívku získal teprve šestnáctiletý hoch. Během příprav na velkou spartakiádu na jaře 1985 napadl a znásilnil 11 žen, tři z nich zavraždil. Po dopadení byl odsouzen na 10 let odnětí svobody. Definitivně byl propuštěn ze sexuologické léčebny v Bohnicích v roce 2004. Od té doby žije pod změněnou identitou.

„Soudní znalci u něj konstatovali amorálnost a absenci citu. Zároveň zdůraznili faktory, které z něho dělají nebezpečného predátora – vysokou inteligenci, rychlou orientaci, pohotové jednání, nebojácnost, kondici a klamný zevnějšek, který mu propůjčoval jeho nízký věk,“ popsala osobnost Straky Prima Zoom.

Doporučeno
Toto je deset nejhůře hodnocených českých filmů všech dob. Který „vyhrál“? Toto je deset nejhůře hodnocených českých filmů všech dob. Který „vyhrál“? 1. března 2024 8:30

Zločiny ve spojitosti se spartakiádou znamenaly pro kriminalisty obrovský tlak. Politická reprezentace chtěla případ co nejrychleji vyřešit. Proto se ho také ujala největší vyšetřovatelská esa – už zmíněný Markovič a také Josef Doucha, který se později proslavil i vyšetřováním orlických vražd.

Domů
Sdílet
Diskuse