Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. dubna 2024 12:12
Čas čtení 1:03
Anna-Marie Hanzlíková

Roztomilá miniprasátka? Často vyrostou a odloží je do útulku, jeden najdeš i v Česku

Roztomilá miniprasátka? Často vyrostou a odloží je do útulku, jeden najdeš i v Česku
Zdroj: Unsplash/Josh Soto/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ČESKO DOMÁCÍ MAZLÍČCI OCHRANA ZVÍŘAT ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Kdo by neznal roztomilá miniselátka z Instagramu a TikToku. Málo se ale ví, že když vyrostou a stanou se z nich obrovská prasata, majitelé a majitelky je odkládají. Právě o takové se postará Azyl Štětinka. Podpořit ho můžeš i ty.

Veronika Vašková a Antonín Müller před osmi lety zatoužili po miniprasátku. Vyzvedli si malé selátko v Jihlavě, jenže až posléze jim došlo, že šlo o množírnu. Tak svůj příběh popsali serveru Ekonews

Doporučeno
Kodaňský fashion week pro práva zvířat. Festival zakáže kůži i peří Kodaňský fashion week pro práva zvířat. Festival zakáže kůži i peří 3. dubna 2024 7:50

Jenže ačkoliv se Mona, jak mládě pojmenovali, měla k světu, později kvůli srdeční vadě zemřela. Naopak jiní majitelé a majitelky byli nepříjemně překvapeni, když jim ze zvířete, ze kterého chtěli mít další Esther the Wonder Pig nebo Pigcassa, tedy slavná instagramová selátka, vyrostlo až třímetrákové prase. Jenže takovému pak vyhovující podmínky dopřejete například v bytě ve městě jen těžko.

„To, že někdo inzeruje miniprasátko, je sprostá lež. Na českém trhu se vůbec neprodávají, jen v USA mají plemeno Royal Dundee, které se ale do Evropské unie dovážet nesmí. Nám ukázali malého otce i matku, ale až později jsme se dověděli, že sami byli ještě hodně mladí, a proto malí,“ uvedl Müller pro zmíněný server. 

Dvojice si ale díky příhodě uvědomila, jak skvělá prasátka dovedou být. Nyní mají v péči růžovou Tequilu, kříženkyni vietnamského a göttingenského prasete, a polovičního divočáka Jasmínu. 

Tím to ale nekončí. „Naším posláním je vybudovat azyl, bezpečný domov pro dožití zachráněných, adoptovaných či nechtěných čuníků. Tato zvířata, patřící k nejchytřejším na světě, si zaslouží naši lásku a naše porozumění,“ píší na stránkách o projektu, který by měl dát domov až čtyřiceti tvorům.

Doporučeno
Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt 3. dubna 2024 17:17

Azyl Štětinka můžeš podpořit skrze sbírku útulku na serveru Darujme nebo platbou na účet, info najdeš na webových stránkách. Veškeré prostředky jdou pak přímo na čuníky, organizace funguje na principu dobrovolnictví, tedy práce bez nároku na finanční odměnu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Azyl Štětinka🌙🐷pig sanctuary (@azylstetinka)

Domů
Sdílet
Diskuse