Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
22. dubna 2024 7:00
Čas čtení 7:21
Karina Kováčová

Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“

Július pracoval na oddělení vražd. „Dnes už bych tuto práci nedělal. To, co vidíte v kriminálkách, je blbost“
ZAJÍMAVOSTI KRIMI ROZHOVOR
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Kriminalista s několika dekádami zkušeností nám vyprávěl mrazivé detaily z každodenního života na oddělení vražd a prozradil, proč by za dnešních podmínek tuto práci už dělat nechtěl.

Július Ivan je slovenský detektiv, který 20 let pracoval na bratislavském policejním oddělení vražd. Za desítky let v terénu zažil leccos. Jeho cesta však nebyla vždy jednoznačná. Od 16 let se totiž věnoval atletice na vrcholové úrovni. Soutěžil na olympiádě a působil v armádním středisku vrcholového sportu Dukla Banská Bystrica jako důstojník Československé lidové armády.

Podílel se na nejvýznamnějších detektivních případech Slovenska, zatýkal například sériového vraha Ondreje Riga, který zabil devět lidí. V rozhovoru pro Refresher popsal, jak probíhá vyšetřování, jak se cítí při pohledu na mrtvého člověka, zda měl někdy strach o život, ale také to, který nejvýznamnější případ jako kriminalista vyřešil.

„Přišli jsme tam, podlaha byla zalitá krví, všichni byli mrtví a těhotná žena měla rozstřílené břicho. Byl to hrozný pohled. Dosud mám ty Vietnamce před očima. Nerad se o tom s někým bavím, protože se mi pak vynořují vzpomínky a ty otřesné pohledy. Mám z toho pak vždy krátké trauma,“ vypráví Július o jednom ze svých nejhorších zážitků.

Doporučeno
Dolli z Růže pro nevěstu: Dubaj mi platil můj expřítel, o syna stále bojuji. Člověk si musí najít partnera, který se o něj postará Dolli z Růže pro nevěstu: Dubaj mi platil můj expřítel, o syna stále bojuji. Člověk si musí najít partnera, který se o něj postará 3. května 2024 11:00

Ještě předtím, než se pustíš do rozhovoru, bychom ti rádi připomněli, že tvořit kvalitní obsah můžeme jen díky našim předplatitelům. Proto pokud se ti naše články líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+.

Proč ses rozhodl pro práci kriminalisty, když jsi byl předtím vrcholovým sportovcem?Vzhledem k tomu, že jsem vystudoval vysokou školu tělesné výchovy a později jsem působil v armádním středisku vrcholového sportu jako důstojník Československé lidové armády, jsem si mohl vybrat, jestli chci pracovat jako učitel, nebo zůstat pracovat pro stát. Už tehdy byla práce učitele hůře placená, a protože jsem měl ženu a děti, musel jsem se o ně postarat. Vzhledem k mému rozhodování mi později přišla nabídka práce v SNB – Sboru národní bezpečnosti.

K vykonávání práce kriminalisty potřebuješ vzdělání, ty jsi ho však neměl. Jak to tedy fungovalo?

Jako vysokoškolák, který byl v armádě, jsem nezůstal v civilu ani den. Ponechali mi tutéž hodnost, takže jsem vstoupil do SNB jako nadporučík s tím, že jediné, co jsem musel udělat, bylo, že jsem dálkově studoval důstojnickou školu. Tam jsem dostal základy týkající se násilné kriminality a vražd. Později jsem měl dobré kolegy, kteří mě v kanceláři zasvětili do tajů kriminalistiky.

Jak vypadal tvůj běžný den na oddělení kriminalistiky?

Povinnou pracovní dobu jsme měli od 7:30 do 15:30, ale na našem oddělení to zdaleka není všechno. Popravdě řečeno, pracovní doba u nás neexistuje. Když jsme měli případ, byla období, že jsem nebyl doma týden. V kriminalistice se nehledí na to, zda jsou Vánoce, zda mají děti narozeninovou oslavu nebo třeba musíte na pohřeb. Mnohdy mě odvolali od štědrovečerního stolu, ale odmítnout jsem nemohl, jedině kdybych měl zdravotní problémy. Po příchodu do kanceláře nám hlavní velitel vysvětlil, o jaký případ jde, a šli jsme do terénu. V normální pracovní době to však funguje tak, že si vždy po službě ještě uděláme poradu s kolegy, se kterými se vyměňujeme. Předáme si tam informace, co se komu podařilo, co zjistil a na čem je ještě třeba pracovat. Od toho se odrážel i běžný den.

Měl jsi někdy strach o život?

Ano. Na jedné ulici v Bratislavě v roce 1992 sousedé oznámili, že se šíří nesnesitelný smrad z jednoho z bytů. Vykopli jsme dveře a našli jsme tam uškrcenou mladou ženu v rozkladu. Zjistili jsme, že pravděpodobným pachatelem bude asi její přítel, a šli jsme za ním k němu domů. Byli jsme však informováni, že může být ozbrojen. Šli s námi „zakuklenci“, ale na dveře jsme mu zaklepali my.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157919 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jaké známé případy vyšetřoval.
  • Jaké je stát tváří v tvář vrahovi.
  • Zda má problém účastnit se soudních pitev.
  • Jaké bylo nejhorší místo činu.
  • Podle čeho se sestavuje profil pachatele.
  • Zda sleduje detektivky a co se v nich neodehrává tak jako ve skutečnosti.
Domů
Sdílet
Diskuse