Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti GetFound.
25. dubna 2024 11:00
Čas čtení 2:53
Sponzorovaný obsah

Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní

Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní
Zdroj: Pexels / Pixabay
ZAJÍMAVOSTI HOME OFFICE PRÁCE
Uložit Uložené

Benefit v podobě práce z domova zní jako parádní příležitost, ale pro někoho se to může rychle stát noční můrou. Je důležité si o tom něco zjistit a připravit se. S námi to ale bez problému zvládnete, stačí se řídit pravidly.

Práce z domova není pro každého

Není na škodu si uvědomit, že 100% home office může být větší břímě než práce v kanceláři. Neobejde se bez velké zodpovědnosti a motivaci k práci. V domácím prostředí snadno sklouznete k lenosti a oddalování. A to se vám může stát osudným. Kromě toho přijdete o změnu prostředí a hrozí vám domácí ponorka.

Jak to vyřešit? Nejlépe tak, že budete pracovat na speciálním místě, na kterém si zařídíte mini kancelář, v lepším případě rovnou využijte nepoužívaný pokoj. V práci máte taky své vlastní místo se vším potřebným. Dále si udělejte denní plán, co chcete a potřebujete zvládnout. Určitě nezapomínejte ani na časové ohraničení „od do“, kdy počítač zaklapnete a půjdete se projít nebo si zacvičit. Nestaňte se otrokem vašeho počítače a na pár hodin se ho vzdejte a dělejte něco jiného.

Hezky vybavená kancelář

Není úplně nezbytné mít vlastní místnost na kancelář, ale pokud je to jen trochu možné, určitě se tomu nebraňte a práci si zbytečně neroztahujte po celém bytě. Někdy je opravdu zdravé udržovat práci na jednom místě a mít možnost ji někde „zanechat“.

Doporučeno
„Práce tvoří naši identitu, a přesto se pracovním podmínkám nevěnuje pozornost,“ říká režisérka filmu Hranice Evropy  „Práce tvoří naši identitu, a přesto se pracovním podmínkám nevěnuje pozornost,“ říká režisérka filmu Hranice Evropy 3. května 2024 8:30

Ne každý může mít vlastní kancelář, takže stačí alespoň roh, kde si uložíte dokumenty, papíry, propisky, případně to, co ke své práci využíváte. A k tomu bychom doporučovali i kvalitní kancelářské vybavení a dekorace, které vám zpříjemní atmosféru.

Stůl a židle

Základ je kvalitní židle a stůl. Jsou to sice dražší položky, ale vaše záda vám poděkují. Židli vybírejte podle toho, jakou oporu poskytuje a co vše na ní lze nastavit. Investice do židle se vám 100% vyplatí. U stolu jde spíše o úložný prostor. Zamyslete se, co v něm chcete uchovávat a jak vysoké šuplíky potřebujete. Na trhu jsou i velmi minimalistické kousky, ale nejsou vždy dobrou volbou. Máte vyšší budget? Netradiční, ačkoliv stále populárnější, se stávají polohovatelné a výškově nastavitelné stoly. Dlouhodobé sezení každému nevyhovuje a práce vestoje už není nic, co by kohokoliv překvapilo. Je to příjemné pro záda a ideální pro kreativce, kteří potřebují k práci pohyb.  

Osvětlení

Nepodceňujte kvalitní a správně vybrané osvětlení. Nemělo by vás příliš oslňovat a překážet. Pracujete v noci nebo brzy ráno? V těchto časech není dobré zapínat modré a bílé světlo, protože narušuje cirkadiánní rytmus (vnitřní biologické hodiny). Jenže co přes den? Kolik mít těch žárovek? Stačí mít jednu, a to tu s označením „smart“. Jednoduše ji nastavíte v telefonu nebo pomocí ovladače a zvolíte si intenzitu a teplotu, u některých dokonce i další zbarvení, od červené, zelené po fialovou a spoustu dalších odstínů.

Plánování, plánování a plánování

Abyste se vyhnuli tendenci od práce odbíhat a skutečně ji dokončili, je důležité si ji naplánovat. Vezměte si k ruce papír, diář nebo jiný plánovač a sepište si povinnosti podle toho, jak jsou důležité a které lze nechat na konec pracovního dne. Díky tomu získáte přehled o tom, jak moc náročný den vás čeká, a můžete se na to připravit. Nestane se vám tak, že zavoláte pozdě kolegovi nebo klientovi, přitom jste to mohli udělat ráno nebo dopoledne.

Doporučeno
Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ Danielovi je 26 let a pracuje jako traktorista. „Na poli jsem potkal medvěda, v hlavní sezóně se dá vydělat i 90 tisíc“ 14. dubna 2024 7:00

Když máte kolem sebe kolegy, jde práce o trochu snadněji. Přece jenom je to pomyslná konkurence/motivace a udržuje vás aktivní. Doma je to jiné, nikdo na vás nekouká a vy s žádnou konkurencí nemusíte bojovat. Proto se snažte pracovat jako vždy a zároveň si užívat, že vás nikdo nekontroluje.

Od, do: Kdy vám práce jde od ruky nejvíce?

Záleží samozřejmě na tom, jak moc je váš zaměstnavatel přísný a kolik vám dá volnosti, ale při práci z domova je dobré pozorovat, kdy máte jakou energii a kdy se vám nejlépe pracuje. Možná zjistíte, že vám vyhovuje mít dopoledne klidnější režim a začít pracovat až odpoledne do večerních hodin. Pokud nezačnete chodit spát ve tři ráno, není to žádný problém, jen si dejte pozor na to bílé a modré světlo a vše laďte do žlutých tónů – žárovky, telefon i monitor.

Pravidelné pauzy a procházky

Zařazovat pravidelné pauzy a procházky by měli nejen lidé na HO, ale všichni, kteří pracují u PC nebo dlouhodobě sedí. Kromě nohou si zaslouží potrénovat i oči. Každých cca 30 minut je odlepte od počítače a podívejte se na nejvzdálenější bod v místnosti, případně přejděte k oknu a snažte se ostřit na různé body. Uděláte jim velkou službu. A přitom nezapomeňte ani na protažení rukou a nohou. Doporučujeme se podívat na nějaké video nebo návod na cviky proti syndromu karpálního tunelu pro vaše ruce.

Domů
Sdílet
Diskuse