Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. května 2024 8:30
Čas čtení 4:56
Adriana Královičová

Dubaji vládne šejk Muhammad: jeho ženy s ním zažily peklo, jedna celý život neviděla své dítě, dvě dcery nechal unést

ZAJÍMAVOSTI DUBAJ
Uložit Uložené

Muhammad má údajně třicet dětí.

Muhammad bin Rašíd Al Maktúm, premiér a viceprezident Spojených arabských emirátů, patří mezi nejmocnější lidi v zemi. Současný vládce Dubaje učinil z oblíbené dovolenkové destinace jedno z nejvíce prosperujících a nejkosmopolitnějších měst na světě, právě díky němu zažilo obrovský ekonomický růst a proměnilo se v globální centrum obchodu. Kromě toho je ale známý také svým tvrdým zacházením s bývalými manželkami a vlastními dcerami, které se mu odvážily vzepřít.

Doporučeno
Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo Šílený trip v Dubaji nás s kamarádkou vyšel na 4000 korun, v mrakodrapu jsme spaly zadarmo 1. března 2024 12:00

Rodina šejka patří mezi nejbohatší na Blízkém východě. Podle deníku Financial Express má majetek v hodnotě 18 miliard dolarů. Čtyřiasedmdesátiletý šejk je jedním z největších developerů světa. Pod jeho kontrolu patří aerolinky Emirates, DP World a Jumeirah Group.

Je proslulý svým vizionářským vedením, ale také důslednou kontrolou. Zakládá si na tom, aby úřady v Dubaji fungovaly i v neděli a obyvatelům země dokázaly pomoci za každých okolností. Jedno ráno se vydal na kontrolu do kanceláří, ale našel je zpola prázdné. Druhý den pak nechal vyhodit devět úředníků a řekl, že je načase přenechat místa mladším a dynamičtějším pracovníkům. Od veřejnosti si za to vysloužil obrovské uznání.

Stránky novin však zaplnil i příběh jeho bývalé manželky Háji. Jordánská princezna od šejka utekla a na vztah vzpomíná s hrůzou. Od bývalého manžela vysoudila obrovský balík peněz, historicky šlo o nejvyšší částku, jakou uznal britský soud.

Muhammad bin Rašíd Maktúm
Zdroj: Wikimedia Commons/World Economic Forum/volně k užití

Čemu se šejk věnoval v mládí?

Šejk Muhammad se narodil jako třetí ze čtyř synů šejka Rašída bin Saida Al Maktúma, vládce Dubaje. I když si dnes užívá neskutečného bohatství, Dubaj byla tehdy jen skromnou rybářskou vesnicí.

Šlo o velmi cílevědomé dítě, které mělo neustále chuť vzdělávat se. Po získání vzdělání v Dubaji se Muhammad přihlásil na Mons Officer Cadet School v anglickém Aldershotu, absolvoval také studium na anglické jazykové škole Bell Educational Trust ve Velké Británii. V době jeho studia se Dubaj proměnila v moderní město a otec jej jmenoval šéfem dubajských policejních sil a dubajských obranných sil, později i prvním ministrem obrany.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 159034 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Co zažila jeho manželka Randa.
  • Jak utekla a vyhrála soud jeho exmanželka Hája.
  • Jak nechal unést svou dceru Latifu.
Domů
Sdílet
Diskuse