Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
25. května 2024 9:00
Čas čtení 3:18
Tereza Šnajdrová

Devítiletá Anička zmizela, její tělo odkryla až divoká zvěř. Připomeň si nejznámější případ ztraceného dítěte v historii Česka

Devítiletá Anička zmizela, její tělo odkryla až divoká zvěř. Připomeň si nejznámější případ ztraceného dítěte v historii Česka
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KRIMI PRAHA
Uložit Uložené

Dnes je Mezinárodní den ztracených dětí. Pojďme si připomenout případ ztracené Aničky, do jejíhož hledání se zapojily stovky lidí i Interpol. Co se tehdy stalo?

V roce 2011 celým Českem otřásl případ ztracené Aničky. Teprve devítiletá holčička se nevrátila ze školy domů a ještě téhož dne po ní bylo vyhlášeno pátrání. To napjatě sledovaly tisíce lidí, kteří doufali, že se dívenka najde. Když však ani po třech dnech policie neměla žádnou stopu, veřejnost se začala obávat toho nejhoršího – že Aničku někdo zavraždil. Bohužel, tyto domněnky se ukázaly jako pravdivé. Pravděpodobný vrah se k činu nikdy nedoznal, svůj osud vzal do vlastních rukou.

Doporučeno
„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? 16. května 2024 8:00

Ze školy se nevrátila

Jeden z nejznámějších případů ztraceného dítěte na území Česka se začal psát 13. října 2010. Devítiletá Anička se tehdy spolu se svými spolužačkami vracela ze školy v Praze v Troji, ale jakmile se v ulici Pod Písečnou rozloučily, po děvčátku jako by se slehla zem. Anička měla školu opustit kolem jedné hodiny odpolední, ale když se nevrátila domů, rodiče po ní okamžitě vyhlásili pátrání.
 
Policie začala prohledávat okolí a zaměřila se především na nedalekou zahrádkářskou kolonii, o níž bylo známo, že se v ní schází lidé bez domova a závislí na drogách. Marně. Poblíž místa, kde byla Anička viděna naposledy, však policie našla její batoh a také láhev na pití. Obojí bylo přikryté těžkou deskou, s níž by devítiletá holčička jen těžko pohnula, a právě tehdy se policie i rodiče začali obávat o její bezpečnost.
 
Informaci o pohřešované holčičce proto vypustili do médií a začalo rozsáhlé pátrání. Hledala se blonďatá dívka o výšce 120 centimetrů, která na sobě měla šedou zimní bundu, fialovo-černou šálu, tmavě modré džíny, černé boty a fialovou čepici s kšiltem.

policie česko
Zdroj: Policie ČR (ilustrační foto)

Únoscům nabízeli 3,5 milionu korun

Na policii začaly volat stovky lidí, kteří Aničku údajně viděli. Jenže ani jedno hlášení nebylo úspěšné. Rodina mezitím vyvracela domněnky, zda dívenka nebyla problémová a neutekla z domu třeba kvůli špatným známkám. Ostatně to, že by se jednalo o problémovou žákyni, vyvrátil i ředitel Základní školy Na Šutce Zbyněk Drozda. Policie proto jen den po zmizení Aničky začala pracovat s verzí, zda dívka nebyla unesena.
 

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
  • Přístup k benefitům
  • Méně reklam
  • 150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
  • Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
    Měj aktivní roční předplatné REFRESHER+ a získej lístek na festival dle vlastního výběru.Zapoj se do slosování
    Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
    Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
    a čti vše bez omezení
    Přidej se k předplatitelům
    nebo Odemkni článek přes SMS
    Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160441 a dočti tento článek.
    Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
    Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
    POSLAT SMS

    Co se dozvíš po odemknutí?

    • Co vedlo ke zjištění, že Anička byla zavražděna.
    • Proč policie nevzala podezřelého do vazby.
    • Proč stopy po Aničce nedokázali vypátrat policejní psi. 
    • K jakému uzavření případ dospěl.
    Zpět
    Sdílet
    Diskuse