Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2024 v 8:00
Čas čtení 6:37
Karina Kováčová

Zůstala jsem bez notebooku i bez peněz. Okradli mě na Facebooku a takhle jsem podvodníky s policií chytila

Zůstala jsem bez notebooku i bez peněz. Okradli mě na Facebooku a takhle jsem podvodníky s policií chytila
Zdroj: Karina Kováčová/OC Trnava
ZAJÍMAVOSTI FACEBOOK
Uložit Uložené

Policista mi nejprve řekl, že mi nedokáže pomoci. Pokud bych věc nevzala do vlastních rukou a podvodníky nevypátrala, fungovali by možná dodnes a okradli by stovky lidí po celém Slovensku.

„Když chci něco rychle prodat, osvědčily se mi Facebook a Bazoš. Rozhodla jsem se pro ně, i když jsem prodávala svůj notebook. Bylo mi dvacet. Byla jsem mladá, naivní a počítala jsem každé euro,“ vypráví naše slovenská redaktorka Karina. 

Situace u ní naneštěstí měla špatný konec a naše kolegyně se stala obětí podvodníka. Nebýt její vlastní iniciativy, policie by navíc zločince nejspíš nechytila. Tohle je její příběh.

Chtěla jsem jen prodat notebook

Děje se to ve světě, u našich sousedů i u nás. Možná se to stalo i tobě a nikdy jsi to nevyřešil*a. V roce 2020, když v plné síle zuřil covid, se mi stala věc, o které bych nikdy ani nesnila. Na internetu totiž fungovala organizovaná skupina, která lidi okrádala o elektroniku pomocí facebookových inzerátů. Obětí jsem se stala i já.

Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 v 9:30

Teď si sice říkám, že jsem mohla přemýšlet jinak, ale celý svůj život zastávám názor, že svět není až tak špatný. Ano, teď se tomu opravdu směju, a kdyby nebylo mého procitnutí hned po incidentu, asi bych na to dodnes vzpomínala jako na nejhorší zkušenost v životě. A to ani nemluvím o zanedbání situace ze strany orgánů činných v trestním řízení, protože mohly něco udělat, ale neudělaly. 

Teď ti povyprávím příběh o tom, jak jsem naletěla podvodníkovi, prodala mu svůj notebook a přistoupila na platbu přes internetové bankovnictví. Peníze mi samozřejmě nikdy nepřišly. Pokusila jsem se tedy jít na policii a podvodníka najít. Policie mi však nepomohla a já jsem zůstala bez peněz i notebooku. Když jsem tak večer ležela v posteli, přemýšlela jsem, jestli zloděje nedokážu odhalit sama. Vždyť už nemám co ztratit. 

Tímto příběhem chci možná právě tobě říct, že ať se děje cokoliv, i taková „banalita“, jako je právě krádež notebooku, vůbec se nemusíš vzdávat a mně se i v tomto případě potvrdil fakt, že když něco opravdu chci, dosáhnu toho. A já jsem chtěla spravedlnost.

Ještě než si přečteš příběh o podvodníkovi, rádi bychom ti připomněli, že tvořit kvalitní obsah můžeme jen díky našim předplatitelům. Proto pokud se ti naše články líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+.

Inzerát na Marketplace

Když chci něco rychle prodat, osvědčily se mi Facebook a Bazoš. Rozhodla jsem se pro ně, i když jsem prodávala svůj notebook. Bylo mi dvacet. Byla jsem mladá, naivní a počítala jsem každé euro. Z peněz na notebook, který jsem v té době nepotřebovala, jsem si potřebovala zaplatit jiné, důležitější věci. Inzerce na Facebooku byla jednoduchá a hned mi napsalo několik zájemců. Vtip je v tom, že jsem si vybrala právě toho nesprávného.

phishing
Zdroj: Refresher/Denisa Sutorova

„Dobrý den, mám zájem o notebook, ale nemohu si pro něj přijít osobně, protože jsem na cestách. Může si pro něj přijít můj muž, který Vám před očima převede peníze na účet a dá vám o 30 eur více za cestu,“ bylo ve zprávě, kterou jsem obdržela těsně po zveřejnění inzerátu.

Doporučeno
Umělá inteligence ničí naši planetu. „Systémy AI spotřebovávají značné množství elektrické energie a vody,“ varuje expert Umělá inteligence ničí naši planetu. „Systémy AI spotřebovávají značné množství elektrické energie a vody,“ varuje expert 29. května 2024 v 8:00

Říkám si, že je to super. Nemusím ani odepisovat dalším zájemcům a rovnou ho prodám této docela milé paní, se kterou jsme si poslaly spoustu zpráv. Vyprávěla mi o svém synovi, kterému chtěla notebook koupit k narozeninám. Byl to opravdu kvalitní a poměrně nový notebook, který jsem prodávala za 630 eur, tedy zhruba 15 500 korun. 

Dohodli jsme se ještě ten den.

Notebook jsem připravila a vyrazila na setkání se synem zájemkyně. Setkat jsme se měli v Trnavě u Tesca. Všechno proběhlo tak, jak jsme se dohodli. S pánem jsem se sešla a peníze mi převedl na účet. Celou dobu jsem se mu dívala do mobilu a kontrolovala jsem i IBAN svého účtu. Ze svých zkušeností v bance vím, že se taková platba nedala stornovat. Nešla tehdy poslat do jiné banky ani okamžitě. Proto jsem peníze čekala druhý den. Během celého dne, kdy se odehrál prodej, mi paní ještě psala, jakou má radost, že svému synovi pořídila tak kvalitní notebook. 

Peníze druhý den nepřišly

I když jsem je čekala hned ráno, řekla jsem si, že nedostat peníze hned není tak neobvyklé. Čekala jsem tedy do odpoledne, ale pořád nic. Čekala jsem i další den. Rozhodla jsem se tedy paní napsat, aby mi poslala potvrzení o platbě. Potvrzení mi přišlo, sedělo datum, čas i číslo IBAN. Co se tedy stalo? 

Doporučeno
Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty 26. května 2024 v 10:00

Po třídenním čekání jsem paní požádala, aby šla do banky a problém vyřešila. Celou dobu mi normálně odpovídala, a dokonce podle svých slov šla i do banky, odkud mi poslala doklad o platbě. Netušila jsem, kde je problém. Počkala jsem tedy ještě jeden den, ale pak jsem už byla rozhodnutá, že půjdu podat trestní oznámení. Když jsem jí to oznámila, už mi neodepsala a její profil najednou neexistoval.

krimi,podvod,kradez
Zdroj: OC Galéria Trnava, screenshot konverzácie

Do té doby jsem měla alespoň nějakou naději, ale tohle byl signál, že své peníze a notebook už neuvidím. Vydala jsem se proto na policejní stanici, kde jsme čtyři hodiny sepisovali zápis o trestním oznámení. Já jsem však o paní neměla žádné informace a policie mi oznámila, že podle IP adresy ji nenajdou. Vysloveně jsem dostala odpověď, že je malá šance na vyřešení případu a že svůj notebook pravděpodobně už nikdy neuvidím.

Nedostala jsem od nich nic, jen 30stránkový svazek papírů s popisem všeho, co jsem jim řekla při výpovědi. Sedla jsem si do auta a rozbrečela jsem se. Nikdy předtím se mi nic podobného nestalo, snažila jsem se obklopovat jen pozitivitou. Najednou jsem za svou důvěřivost dostala obrovskou facku.

Nikdy se nevzdávej

Pro mladou studentku, jako jsem byla já, bylo 15 tisíc a notebook ve stejné hodnotě opravdu hodně. Řekla jsem si, že to přece nemůžu nechat jen tak, i když jsem byla rozzlobená a zklamaná ze sebe i z policie. Nikdy jsem nezažila pocit, že by mi někdo cizí chtěl ublížit, a proto jsem pocítila jakýsi adrenalin, který mi nedovolil usnout. 

Rozhodla jsem se, že to vezmu do vlastních rukou. Facebook tehdy umožňoval vidět komentáře i neexistujících profilů po dobu 24 hodin, a proto jsem se přidala do všech inzertních skupin, ve kterých inzerenti nabízeli elektroniku. Překvapilo mě, že téměř pod každým příspěvkem byl komentář právě od paní, která mě okradla. Napsala jsem všem těmto inzerentům a dozvěděla jsem se, že téměř všechny lidi obelhala stejně jako mě.

Doporučeno
Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka 28. května 2024 v 14:00

Vytvořili jsme proto společnou skupinu, kde jsme se vzájemně dohodli na hromadném trestním oznámení. Shromáždilo se nás hned 19. Některé oklamala podvodnice se stejným jménem, ​​ostatní pod jiným jménem. Vždy šlo ​​ale o stejný scénář, takže bylo pravděpodobné, že vše spáchal stejný člověk.

krimi,podvod,kradez
Zdroj: Obete podvodníka, Karina Kováčová

Jelikož mi policisté řekli, že nedokáží zjistit IP adresu, rozhodla jsem se, že požádám svou kamarádku, aby vytvořila falešný inzerát ze svého mobilu, a uvidíme, jestli se na něj pachatel chytí.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemčení?

  • Zda se mi můj nápad povedl.
  • Jak se mnou jela kriminálka do Trnavy. 
  • Jak nakonec pachatele chytili. 
  • Zda jsem dostala svůj notebook zpět. 
  • Jak se nám podařilo dostat se až do televize.
  • Kdo byl pachatel a proč se mu jeho podvody dařily.
  • Jaký mám pocit z policie.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160853 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse