Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. května 2024 v 14:00
Čas čtení 8:18
Adéla Ježková

Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka

Svatba dnes vyjde na statisíce. Klidně se můžete vzít v kostýmech a ve vysoké trávě, říká svatební koordinátorka
Zdroj: Katka Rousková/Peťa Šebestojc/se souhlasem
REFRESHER LÁSKA O VZTAZÍCH A LÁSCE SVATBA
Uložit Uložené

O tom, jak vypadá, kolik stojí a co všechno obnáší svatba v roce 2024, se svatební koordinátorkou Lucií Košinárovou.

Když byla ve školce, zapsala si na papír tajný sen. Chtěla být „ta paní za mikrofonem“. Lucie Košinárová začala svou dnešní kariéru tím, že si tajně založila účet na Instagramu. Pak nabízela svoje služby kamarádkám a pracovala v přepočtu asi za dvě koruny na hodinu.

Dnes je jako svatební koordinátorka skutečně „tou paní“ s mikrofonem a všechno organizuje. Má za sebou 70 svateb a páry si datum svého svátečního dne často plánují podle toho, jestli má volno v kalendáři.

Svatba je pro mnoho lidí nejdůležitějším, ale zároveň nejvíce stresujícím a možná i nejdražším dnem v životě. Zamilovaný pár musí myslet na spoustu organizačních detailů a mít řádně naspořeno. Mnohdy je tak paradoxně těžké si svou vlastní svatbu a její plánování užít. Od tohoto stresu může svatební koordinátorka významně ulevit.

Jak je možné, že svatby v dnešní době vyjdou na statisíce? Jaké šaty nevěsty preferují? Co všechno koordinátorka umí zařídit? A proč už není novomanželské zvedání bot tou nejvtipnější aktivitou, kterou lze zabavit svatebčany? O tom všem si Refresher povídal se svatební koordinátorkou a organizátorkou veletrhu Svatební korzování, známou na Instagramu pod přezdívkou Svatby od Luc.

Svatební koordinátorka Lucie Košinárová.
Svatební koordinátorka Lucie Košinárová. Zdroj: Michaela Synáčová Fotografie/se souhlasem

Jaké svatby chtějí lidé v roce 2024?

Konečně snoubenci došli k tomu, že si mají svatbu hlavně užít. Tento den se nebude – doufejme – opakovat a oni by neměli hledět na to, co si myslí ostatní. Měli by se přestat zajímat o to, jak to bude vypadat na Instagramu, ale uvědomit si, že si berou lásku svého života. A že to jde i v dešti. Koordinovala jsem třeba svatbu, kdy lilo, a mně od rána chodily zprávy, jak je to strašné. Ale… vždyť jenom prší.


Zároveň bytostně nenávidím větu: „To být musí.“ Jak musí? Podle koho? Dneska můžete mít svatbu úplně jakoukoli. Chcete jít k oltáři v kostýmech Harryho Pottera? Jděte. 

Doporučeno
Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat Trvá věčnost, než odpoví? Neustále žárlí? Je čas se rozejít? Napiš nám a my se zeptáme terapeutky, co s tím můžeš dělat 24. července 2024 v 8:00

Minulý týden neměli novomanželé prstýnky, protože si je chtějí nechat vytetovat. Nebo ještě předtím jsem koordinovala svatbu na louce – jen vysoká tráva, kytara a oni dva. Neskutečně si to užili a bylo jim všechno ostatní jedno. Zažila jsem také obřad, kdy nevěsta místo klasického „ano“ vyjekla na celou zahradu „JOOO!“ s kytkou nad hlavou.

Takže svatby v roce 2024 už jsou konečně uvolněné, pohodové a hlavně podle snoubenců. Dříve to bylo v křeči a stresu. Dnes už to většinou není tak, že přijedete ráno na místo a musíte jít rychle zdobit a všechno připravovat, dnes už máte, v lepším případě, pronájem na tři dny. Všechno se odehrává na jednom místě bez zbytečných přesunů. Pohodička.

Pro mě je nejdůležitější, aby se snoubenci najedli, napili a řekli si ano.

Kolik svateb jste navštívila, než jste si řekla, že by to šlo udělat lépe?

Před několika lety jsem našla list ze školky, kde jsem si psala, že bych chtěla být paní s mikrofonem, která všechno zařizuje. Nikdy mě ale předtím nenapadlo, že bych koordinovala svatby.

To se změnilo, když jsem se zúčastnila svatby kamarádů, na které jsem cítila, že mě tam potřebují. Nebyl to jen můj pocit, ale i hosté mi děkovali, jak jsem to všechno zvládla zařídit. Asi dva nebo tři dokonce pronesli, že bych se tím měla živit. A já jsem takový střelec, že jsem do toho skutečně šla. 


Hned měsíc nato jsem si tajně založila svatební Instagram a začala sbírat inspiraci. Jelikož už jsem posléze měla stabilní základnu sledujících, postla jsem příspěvek, že bych si ráda na začátek zkusila koordinovat pár svateb. V tomhle zkušebním roce jsem koordinovala komplet za dva tisíce korun – když se na to podívám zpětně, tak jsem nepracovala ani za dvě koruny na hodinu. Většinou šlo o spolužačky, kamarádky. Desátá svatba pak už byla ta první „oficiální“.

Doporučeno
Sex v dlouhodobém vztahu nemusí být nuda. „Pokud se stane rutina ze sexu, je rutina i v samotném vztahu,“ říká odbornice Sex v dlouhodobém vztahu nemusí být nuda. „Pokud se stane rutina ze sexu, je rutina i v samotném vztahu,“ říká odbornice 15. července 2024 v 13:30

Pak už se to rozjelo naplno. Rok 2022 jsem měla od dubna do října úplně plný, stejně tak rok 2023. Snoubenci dokonce začali přizpůsobovat datum svatby mým volným termínům.

V předchozím zaměstnání jsem měla na starost hostesky a promotéry v jedné reklamní agentuře. Pracovala jsem tam devět let a skvěle jsem se díky tomu naučila time management. Řekla jsem si, že koordinovat sto hostesek nebo sto hostů není zas takový rozdíl.

svatebni koordniatorka
Zdroj: Tereza Václavová/se souhlasem

Máte spočítáno, kolik už za sebou máte svateb?

Teď o víkendu 11. května to byla sedmdesátá svatba. Sezona je od dubna do října a klasicky nejoblíbenější jsou soboty, ale občas je svatba i ve všední den. Spousta míst vám totiž ve všední den dá klidně i 50% slevu na pronájem.


Jaká svatební místa si páry vybírají? Jsou stále nejoblíbenější stodoly?

Začíná se to malinko měnit, už to nejsou takové ty typické stodoly, ale velmi moderní, nadčasová stavení, kde například majitelé zachovají trámy, ale jinak je všechno čistě bílé, až luxusní. Mají třeba protihlukové stěny, všude světýlka, luxusní kuchyň pro catering. 


Oblíbené jsou kromě stodol také statky, a to hlavně z toho důvodu, že je tam často i ubytování a obvykle se celý prostor pronajímá na tři dny. Samozřejmě ale dělám i svatby například v moderních restauracích.

A co jídlo? Chtějí novomanželé stále hlavně svíčkovou omáčku a knedlíčkovou polévku?

Záleží, na koho narazíte. Mě si logicky vybírají takoví snoubenci, kteří mají stejný vibe jako já. Jinak bychom si nerozuměli. Takže zatímco mi spousta fotografů vykládá, že už letos měli dvacetkrát svíčkovou, já měla skoro samý street food. 

Doporučeno
Chceš svou lásku požádat o ruku v přírodě a bez davů lidí? Toto jsou top romantické výlety za Prahou, na kterých jsme sami byli Chceš svou lásku požádat o ruku v přírodě a bez davů lidí? Toto jsou top romantické výlety za Prahou, na kterých jsme sami byli 15. června 2024 v 8:30

Většinou to v mém případě bývá tak, že svatebčany „odbavíme“ společnou polévkou, aby všichni usedli ke společnému stolu, a poté už je obědový raut. Funguje to tedy jako na all inclusive dovolené, kdy si někdo dá řízek, někdo těstovinový salát, někdo lososa, zázvorové kuře, ovoce, zeleninu, sýry… Dneska je to samá intolerance a preference a takhle se nají každý – vegetarián, vegan, dítě i náročná teta. Dopolední raut se pozvolna prolne do odpoledního, který se večer doplní třeba o tatarák, wrapy, mini burgery, grilování.

Myslím, že i cenově je to přijatelnější. Přece jen porce svíčkové dnes nestojí úplně málo – a půlka se stejně vyhodí. Vezměte si, že hosté dostanou v srpnu horkou polévku a na to omáčku s pěti knedlíky. 

svatebni koordinatorka
Zdroj: Lukas Neasi/se souhlasem
svatebni koordinatorka
Zdroj: Lukas Neasi/se souhlasem

Sahají nevěsty při výběru šatů po minimalismu, nebo chtějí spíš princeznovské?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Na kolik vyjde průměrná svatba.
  • Na kolik vyjde práce koordinátorky.
  • Jaké šaty jsou dnes u nevěst nejvíce populární.
  • Které tradice jsou stále oblíbené i v roce 2024.
  • Jakou tradici Luc na „své“ svatbě nestrpí.
  • Které hry nejlépe fungují na seznamování hostů a prolomení ledů.
  • S jakým předstihem je ideální plánovat svatební den.
  • Jak při plánování postupovat.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160228 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse