Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
26. června 2024 v 9:30
Čas čtení 4:53
Karina Kováčová

Mluvili jsme s migranty v Barceloně. Mají své „pasáky“, a když jim nepřinesou peníze, dva dny nedostanou jídlo

Mluvili jsme s migranty v Barceloně. Mají své „pasáky“, a když jim nepřinesou peníze, dva dny nedostanou jídlo
ZAJÍMAVOSTI SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Španělsko patří mezi země s největším počtem migrantů z Afriky, jak uvádí organizace Save the Children. Když mi chtěl jeden z nich na pláži v Barceloně prodat deku, rozhodla jsem se zjistit o jeho životě víc.

Jestli jsi na nějaké oblíbené pláži ve Španělsku někdy byl*a, asi to znáš. Mezi lehátky a lidmi na dekách tu často procházejí prodavači a nabízí jim všechno možné, od lahve s vodou či slunečních brýlí přes náramky a ručníky po kokosové ořechy. A setkat se můžeš i s masážemi nohou nebo klidně celého těla. 

Mezi ty nejoblíbenější a nejpřelidněnější pláže za mě rozhodně patří ta největší v Barceloně známá jako La Barceloneta. Tohle místo praská ve švech i mimo sezónu, kdy si sem lidé chodí jen tak posedět a nasávat sluneční paprsky. V době, kdy jsem tuhle pláž naposledy navštívila já, bylo venku pouhých 23 stupňů, ale připadala jsem si obklopená lidmi jako v hlavní sezóně.

migranti,spanielsko
Zdroj: Refresher/Karina Kováčová

Prodejci na barcelonských plážích jsou obvykle uprchlíci. Lidé, kteří hledají v Evropě lepší místo k životu. Někdy se nenechají odradit ani několika „No, thank you“. Smlouvají o cenách a svou nabídku se snaží učinit co nejlákavější, jen aby něco prodali, někdy dokonce strhávají i 70 procent z původní ceny. 

Doporučeno
Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic 25. června 2024 v 9:30
Doporučeno
„Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal „Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal 25. června 2024 v 10:00
Doporučeno
Móda z festivalu: Na Metronomu vedly outfity ze sekáče i ze Sheinu. Návštěvnictvo si chválilo málo lidí v areálu Móda z festivalu: Na Metronomu vedly outfity ze sekáče i ze Sheinu. Návštěvnictvo si chválilo málo lidí v areálu 24. června 2024 v 14:00

Zatímco jsem si na lehátku užívala první teplé sluneční paprsky barcelonského slunce, zastavilo se u mě asi 12 prodejců. Někdy přišli i vícekrát, jen aby mi položili otázku, jestli jsem si to náhodou nerozmyslela. A víte co? Nakonec jsem se nechala přemluvit a nechala si jednu masáž udělat.

Uvědomila jsem si, že jsem po třech dnech chození po městě vlastně docela ztuhlá a rozbolavělá. Když za mnou přišla milá paní s nabídkou thajské masáže, řekla jsem, že masáž vyzkouším. Jakmile ale začala s masáží, všimla jsem si, že působí dost nervózně a neustále se rozhlíží. Když pak kolem projížděla policejní hlídka, bez přemýšlení se posadila na deku vedle mě a předstírala, že je moje kamarádka.

Do té doby jsem nikdy neuvažovala nad tím, kdo vlastně tihle plážoví obchodníci jsou a jestli je to, co dělají, legální. V tu chvíli jsem si ale řekla, že jim zkusím věnovat větší pozornost.

MALORKA, PLÁŽ Can Pere Antoni
Zdroj: Wikipedia∕Ruta Badina

Nikdy nechodí sami

Na to, abych o nich zjistila víc, jsem měla jen dva dny. Zjistila jsem, že nikdy nechodí samostatně. Obvykle jsou to skupiny po pěti až šesti lidech, které se ve svých rajónech střídají. Pravděpodobně proto, aby mohli pokračovat ve své práci, i když jednoho z nich chytí policie. Nikdy s sebou nemají velké množství svého zboží, aby jim policie nemohla všechno zabavit. To jsem dokonce také viděla. Policisté přišli k jedné Afričance a chtěli po ní doklady, když ale žena začala plakat, nechali ji jít dál. Všechny věci, které prodávala, jí ovšem zabavili.

Ceny plážových prodejců jsou dost přemrštěné. Jeden z nich mi chtěl například prodat obyčejnou a nejspíš dost nekvalitní deku za nějakých 35 eur (asi 860 korun). Deku měl ale u sebe jenom jednu. Vypozorovala jsem, že další zboží si obchodníci ukrývají v koutech pláže. V koších, pod chodníky, v různých štěrbinách, některé jsem dokonce viděla zahrabávat věci do písku. Něco o způsobu, jak tito lidé pracují, jsem tedy zjistila pouhým pozorováním. Otázkou však stále zůstává, kde tito lidé žijí, odkud svoje zboží berou a co se stane, pokud ho neprodají.

Doporučeno
Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“ Dominika jako úklidová influencerka dobyla Anglii. Na Instagramu má přes milion sledujících: „Sleduje mě máma Rihanny“ 23. června 2024 v 8:00

Nejen prostitutky mají své „pasáky“

Protože se tyhle organizované skupinky neustále obměňují a prodejci se mezi sebou často střídají, rozhodla jsem se, že se projdu a jen tak pro zajímavost se podívám, kam vlastně pořád odbíhají. Následovala jsem jednoho prodejce až do města. Byl dost rychlý a nechtěl být vidět, takže jsem si připadala skoro jako Sherlock Holmes v přestrojení a docela jsem se zadýchala. Když jsem ale viděla, kam muž míří, přeběhl mi mráz po zádech.

Na frekventované ulici si vybral jeden z opuštěných domů, ke kterému vedla dlouhá úzká ulička plná odpadků. Ztratil se v provizorních bočních dveřích, a když jsem se přiblížila, uslyšela jsem křičet mužské hlasy.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se dozvíš, když článek odemkneš?

  • Odkud berou plážoví prodavači své zboží.
  • Kde žijí.
  • Proč mají své „pasáky“.
  • Co se stane, když nepřinesou žádné peníze.
  • Jak dopadlo sledování prodejce do města.
  • Jak se mi ho podařilo vyzpovídat, když jsem mu nabídla nějaké peníze.
  • Jak celý byznys asi funguje.
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 162494 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA , Pizza v Oggi ZDARMA nebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse