Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
25. června 2024 v 10:00
Čas čtení 4:29
Ondřej Jarůšek

„Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal

„Jsem ochotný riskovat,“ říká Jiří Procházka před sobotní bitvou. Conora McGregora se zastal
Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky
SPORT BOJOVÉ SPORTY CONOR MCGREGOR JIŘÍ PROCHÁZKA MMA UFC
Uložit Uložené

Čeští fanoušci a fanynky bojových sportů počítají poslední dny do obrovské události. V noci ze soboty na neděli se totiž Jiří Procházka znovu porve o pás šampiona UFC. A tím jeho velké plány nekončí.

Jeho zápasy bývají naprosté šílenství – v tom nejlepším slova smyslu. Má naprosto unikátní styl boje, jde tvrdě kupředu a 97 procent svých výher nekompromisně ukončil před limitem. Jako první Čech v historii se stal šampionem UFC a teď dostal šanci získat zpět opasek, o který kvůli těžkému zranění přišel.

V cestě mu však stojí aktuální šampion Alex Pereira, se kterým loni utrpěl tvrdou porážku.

McGregor out, Procházka in!

Zlatým hřebem večera na nadcházejícím galavečeru UFC 303 v Las Vegas měl být původně návrat Conora McGregora, největší hvězdy bojových sportů na světě. Ten se ale zranil, a tak vedení organizace na poslední chvíli dalo dohromady náhradní bitvu, kterou bude právě odveta Procházky s Pereirou, v níž se bude moct český ranař svému rivalovi z Brazílie pomstít a vrátit titul zpátky do Česka.

Doporučeno
FOTO: Végh a Vémola předvedli neskutečný zápas. Podívej se na nejlepší fotky z odvety století FOTO: Végh a Vémola předvedli neskutečný zápas. Podívej se na nejlepší fotky z odvety století 9. června 2024 v 10:08
Jiří Procházka takto slavil po boji s Dominickem Reyesem v květnu 2021.
Jiří Procházka takto slavil po boji s Dominickem Reyesem v květnu 2021. Zdroj: poskytnuto managementem Jiřího Procházky

Jak ale Procházka přiznal na tiskové konferenci, které se zúčastnil i Refresher, času na přípravu nebylo zrovna moc. „Upřímně to nebylo úplně ideální,“ řekl rodák z Hostěradic s tím, že ale v rámci možností se cítí skvěle připraven. „Možná mi to sedí víc než dlouhá příprava. Za tu dobu se nedá najet něco extra nového. U těchto short notice (zápasy domluvené na poslední chvíli, pozn. red.) je strašně důležité vědět, co člověk chce. Pak musí mít disciplínu to dodržet v posledních trénincích a v samotném zápase,“ popsal.

Doporučeno
Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří Táňa Bystroňová dělá cage girl v Clashi: Jednou mě museli evakuovat v podprsence do zimy, sexy oblečení k této práci patří 21. února 2024 v 12:00

Když ale nabídku na titulový zápas před pár týdny dostal, nebylo nad čím přemýšlet. „Neváhal jsem ani chvíli a hned řekl ano,“ uvedl. Dodal však, že jej trochu překvapilo, že Pereira bude připraven zápasit tak brzy. Po jeho posledním zápase v dubnu jej totiž trápily zraněné prsty na noze.

„Ze startu s návratem otálel, takže mě to trochu udivilo. Myslel jsem, že se nakonec vrátí až v srpnu v Austrálii. Měl zlomené prsty na noze a čekal jsem, že bude chtít pro přípravu delší čas,“ přiblížil Procházka.

Do Vegas si vzal týmového parťáka

Do Las Vegas odjel Procházka se svým týmem s dostatečným předstihem, aby se dostatečně aklimatizoval na tamní čas a počasí. Město totiž aktuálně sužují teploty přesahující 40 stupňů. A vzhledem ke krátké přípravě vsadil zejména na vypilování kondice, která je pro 25minutový zápas klíčová. Stejně tak důležité je podle něj soustředit se na to, aby nezopakoval chybu z prvního zápasu s Pereirou, kdy prohrál na technický knock-out.

Procházkova váha se aktuálně pohybuje kolem 98 kilogramů, takže splnění váhového limitu (do 93 kg) pro něj bude jednoduché. „Na váhu se budu soustředit až poslední den v pátek, protože s tím problémy nemám,“ přiblížil. „Do té doby se budu soustředit na doladění detailů do zápasu a hlavně na to, abych byl (psychicky) v pohodě. Proto jsem se taky rozhodl být po celou dobu v domě na Airbnb a nejet na hotel, abych si tady mohl udržet pohodu a pak tam vlítnout,“ vysvětlil.

Doporučeno
Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři Česká UFC hvězda Jiří Procházka: O penězích, slávě a návratu Conora McGregora. „Můj respekt ztratil,“ říká o svém soupeři 31. března 2024 v 14:00
jiří procházka
Zdroj: se svolením UFC

Zajímavostí však je, že tuto přípravu Procházka odjel takřka bez ostrých sparingů. Jak sám říká, absolvoval pouze dva nebo tři. Zároveň si s sebou do Vegas poprvé vzal vlastního sparing partnera, kterým je jeho týmový kolega Jan „JayJay“ Gottvald. „Je to týmový člověk, jsem na něj zvyklý a víme, co od něj čekat,“ popsal Procházka své rozhodnutí. Právě při sparingu s cizím bojovníkem totiž došlo ke zranění, kvůli němuž se musel vzdát titulu, takže podobné situaci chtěl tentokrát Procházka předejít.

Bude rychlý konec? 

Ačkoliv je zápas vypsán na pět kol po pěti minutách, není příliš pravděpodobné, že by se ke slovu dostali bodoví rozhodčí. Drtivá většina zápasů Jiřího Procházky totiž končí na K. O. či T. K. O. „Je to můj přístup k boji. Jakmile vidím šanci, tak po ní jdu,“ říká s tím, že to má však i svá rizika. „Je to dvousečné, protože tam občas nejdu s chladnou hlavou,“ uvedl. „Jsem ale ochoten riskovat, abych tu šanci chytil,“ prohlásil.

Doporučeno
Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA Trenér Jiřího Procházky: Jdeme získat zpátky titul UFC. Na akcích Fusion se rodí nové hvězdy českého MMA 2. května 2024 v 11:00

A sám očekává, že podobně tomu bude i v této odvetě. „Bude mě lovit, stejně jako já se budu snažit lovit jeho. Půjde o to, kdo v rozhodujících situacích udrží kontrolu. To je něco, na co se zaměřuju,“ vysvětluje, co od svého soupeře v boji očekává.

jiří procházka
Zdroj: Getty Images/Yong Teck Lim

I přes větší zkušenosti a působivé skóre (30 výher a jen 4 porážky) je však Procházka u bookmakerů mírným outsiderem, on sám však prý predikcím nevěnuje pozornost. A stejně tak jej nezajímají ani staredowny, které fanoušci často řeší a sdílí na sítích. „Soustředím se jen na boj a na vítězství, to je pro mě první a poslední. Házet nějaké pohledy a gesta nemám v plánu, budu prostě svůj jako vždycky,“ hlásí.

Titulový zápas si Procházka vysloužil úžasnou výhrou z dubna, kdy v druhém kole umlátil Aleksandara Rakiće. Sám ale řekl, že nešlo o jeho nejlepší možný výkon. „Zápas s Rakićem pro mě byl zlomový a hodně jsem ho prožíval. Nedokázal jsem se odpoutat a být nad věcí, šel jsem tam hodně v emocích,“ vzpomíná. Tváří v tvář šampionovi si však něco podobného nebude moct dovolit. V sázce je toho totiž opravdu hodně.

Dva pásy UFC a jasný názor na McGregora

Opětovný zisk pásu v polotěžké váze je pro Procházku jen začátek. Jak totiž pro Refresher potvrdil, jeho dalším plánem je jít do nižší divize a ovládnout střední váhu (do 84 kg). „Zamýšlel jsem se nad tím a šel bych do toho,“ potvrdil. Titul v této váze momentálně drží Dricus Du Plessis, kterého vyzve bývalý šampion této divize Istrael Adesayna. S jedním z nich by se tak mohl Procházka v budoucnu utkat.

conor mcgregor
Zdroj: Getty Images/Ethan Miller

Na tiskové konferenci jsme se zeptali i na situaci kolem Conora McGregora, kterého Procházka na turnaji nahradil. Hvězdný Ir prohlásil, že zápas musel zrušit kvůli zlomenému malíčku na noze, kvůli čemuž se následně stal terčem posměšků od jiných bojovníků.

Doporučeno
České hvězdy, obrovský zvrat i bitvy o miliony. Takto vypadala velkolepá akce Oktagonu v Brně České hvězdy, obrovský zvrat i bitvy o miliony. Takto vypadala velkolepá akce Oktagonu v Brně 22. září 2024 v 0:39

Jiří Procházka však má pro McGregorovo rozhodnutí pochopení. „Nevím, jak moc ho limituje a jak moc se cítí omezen v pohybu. Psal ale, že chce jít do zápasu 100procentní. Já jsem spíš takový, že do zápasu jdu, ať se děje cokoliv. Každý má ale míru určité snesitelnosti jinou a v této fázi, v jaké McGregor je, asi nechce něco ztratit kvůli nějaké blbosti,“ řekl český bijec.

Bojuje za české fanoušky 

Do odvetného zápasu s Pereirou zbývají poslední dny, které se už dle slov Procházky nesou v duchu ladění posledních detailů a nastavení správné psychiky. „Člověk musí mít přirozenou důvěru ve svou cestu, kariéru a v to, že je připraven. Že to všechno nepřichází jen tak, ale že to tak má být,“ míní.

Procházkova cesta ke ztracenému titulu byla trnitá, vybojoval si však druhou šanci, kterou ne každý dostane. Významnost tohoto momentu si dobře uvědomuje, a jak říká, má pocit, že bojuje i za všechny fanoušky, kteří mu věří. „Je to tady. Není to zase tak dlouho, co jsme měli první zápas – a je tady druhý. Já ale věřím, že pás do České republiky přivezu,“ věří. „Nejdu tam jen za sebe, ale za naši zemi,“ uzavírá odhodlaně.

Domů
Sdílet
Diskuse