Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2024 v 17:35
Čas čtení 1:08
Ella Petrová

Tohle jsou tři nejlepší olympijské zahajovací ceremoniály historie

Tohle jsou tři nejlepší olympijské zahajovací ceremoniály historie
Zdroj: Paul Gilham/Getty Images
SPORT CÉLINE DION LADY GAGA LETNÍ OLYMPIJSKÉ HRY 2024 UMĚNÍ ŽEBŘÍČEK
Uložit Uložené

Olympiáda začíná v pátek 26. července a váže se k ní i slavnostní zahájení. Jaké bude to letošní v Paříži? Koukni, jak vypadaly ty nejkrásnější za celá léta.

Letos olympiádu zahájí Céline Dion, pro kterou to bude mimo jiné její první vystoupení od doby, co se stáhla do ústraní kvůli zdravotním potížím. K ní se pak přidá Lady Gaga. Vystoupení se poprvé nebude konat na stadionu, nýbrž na lodích, které budou plout po řece Seině. Po nich se budou pohybovat všichni sportovci a sportovkyně, a nakonec po celé Paříži vypukne after party, která bude probíhat celou noc.

Doporučeno
KVÍZ: Kolik medailí mají Ledecká, Sáblíková nebo Šebrle? Otestuj svoje znalosti českých olympijských úspěchů KVÍZ: Kolik medailí mají Ledecká, Sáblíková nebo Šebrle? Otestuj svoje znalosti českých olympijských úspěchů 26. července 2024 v 7:00
Doporučeno
Zeptali jsme se umělé inteligence, kdo z Čechů a Češek přiveze olympijskou medaili Zeptali jsme se umělé inteligence, kdo z Čechů a Češek přiveze olympijskou medaili 25. července 2024 v 13:00
Doporučeno
Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her 22. července 2024 v 7:00

Pojďme se podívat na nezapomenutelná zahájení, která se podle magazínu TimeOut řadí mezi ta vůbec nejlepší.

3. Atlanta, 1996

Tenkrát novodobé olympijské hry slavily stoleté výročí, není tedy divu, že si pořadatelé na slavnostním zahájení dali obzvlášť záležet. Ceremoniál začal 60sekundovým odpočítáváním, které zahrnovalo záběry ze všech předchozích olympijských her. Mezi osobnostmi, které vystoupily, byla už zmíněná Céline Dion s písní The Power of the Dream, dále pak Gladys Knight s písní Georgia on My Mind.

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Boxer Muhammad Ali postižený Parkinsonovou nemocí poté nesl pochodeň podél trati a zapaloval kotel, aby odstartoval hry.

 

2. Sydney, 2000

Zahájení v Sydney na začátku tisíciletí dlouho zůstane v paměti díky velkolepým dokonalým televizním snímkům, které umělečtí ředitelé vykouzlili, mezi nimiž se objevila kinetická vize olympijských kruhů tvořených 120 cválajícími koňmi a proměna podlahy stadionu ve Velký bariérový útes.

1. Peking, 2008

Čína se v tomto žebříčku stala výhercem. Její zahajovací ceremoniál nabyl na historickém významu a je považován za mimořádně symbolický okamžik, který předvedl „novou a modernější Čínu, která zaujala své místo na světové scéně“.

Doporučeno
Co předpověděla Baba Vanga na rok 2025 a kdy dle ní nastane konec světa? Co předpověděla Baba Vanga na rok 2025 a kdy dle ní nastane konec světa? 20. července 2024 v 9:35

Objevili se v něm akrobaté, kteří předváděli naprosté divy, vedle nich vystoupily černě oděné tanečnice malující čínské znaky přes obří svitky jako kouzelná lidská pera a poté vypuknul ohňostroj se smajlíky. Raději se na vše podívej sám*sama, slovy to nelze popsat.
 

Domů
Sdílet
Diskuse