Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2024 v 7:00
Čas čtení 6:48
Ondřej Jarůšek

Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her

Tak šílený příběh, že podle něj udělali film s Margot Robbie. Přečti si o největších skandálech z olympijských her
Zdroj: Neon
SPORT HISTORIE OLYMPIJSKÉ HRY PAŘÍŽ 2024
Uložit Uložené

Útok na rivalku, braní steroidů nebo plavci namočení do falešného přepadení. Podívej se, jaké sportovní kontroverze a skandály v minulosti postihly konání olympijských her.

Olympijské hry jsou oslavou sportu, během historie se však vynořila i celá řada kontroverzí, které na tuto tradiční celosvětově sledovanou událost vrhly stín. Vybrali jsme tak pět sportovních kauz, které obletěly svět a které vyústily v odebrání medailí, obrovské pokuty nebo dokonce pobyt ve vězení.

Doporučeno
Chyby v posilovně, kterých se možná dopouštíš i ty. Kvůli nim ti nerostou svaly, neděláš pokrok a riskuješ zranění Chyby v posilovně, kterých se možná dopouštíš i ty. Kvůli nim ti nerostou svaly, neděláš pokrok a riskuješ zranění 15. července 2024 v 7:00
Letní olympijské hry v Paříži.
Letní olympijské hry v Paříži. Zdroj: Getty Images

Krasobruslařka chtěla zmrzačit svou rivalku

Jméno Tonyi Harding je spojováno s jedním z vůbec největších skandálů sportovní historie. Svého času byla vnímána jako velká americká naděje na zisk olympijského zlata v krasobruslení. Místo toho ale padla na úplné dno. Zapletla se totiž do útoku na svou konkurentku, kterou chtěl maskovaný muž zmrzačit tyčí.

Tonya Harding vyrůstala v těžkých podmínkách. Její otec byl často bez práce a její matka ji duševně i tělesně týrala. „Nebylo dne, kdy by mě nemlátila,“ řekla o své matce. Díky ní však s krasobruslením začala už ve třech letech a díky talentu a píli jako teenagerka sbírala úspěchy i na národních soutěžích.

Zdálo se, že ve Spojených státech se se zrodila sportovní hvězda. Tonya Harding se stala první Američankou a teprve druhou ženou v historii, která skočila trojitého axela (jde o Axel-Paulsenův skok, který má jeden a půl otočky, pozn. red.). Lámala rekordy, uchvacovala davy a stala se vicemistryní světa. Po roce 1991, kdy dosáhla svých největších úspěchů, však začaly její výkony upadat. A objevila se konkurence.

tonya harding
Zdroj: Focus on Sport/Getty Images

Její největší reprezentační rivalkou byla Nancy Kerrigan. Za touto novou rostoucí senzací amerického týmu Harding zaostávala a začala ji vnímat jako překážku na své cestě k mistrovskému titulu a olympijskému zlatu. A proto se rozhodla pro zoufalý pokus, jak svou konkurentku jednou provždy vyřadit ze hry.

Doporučeno
Muž pil každý den radioaktivní kapky: po třech letech se mu rozpadla čelist, měl díru v lebce a toxický byl i jeho dech Muž pil každý den radioaktivní kapky: po třech letech se mu rozpadla čelist, měl díru v lebce a toxický byl i jeho dech 13. srpna 2024 v 7:00

Pouhých sedm týdnů před Zimními olympijskými hrami v Lillehammeru, jež se konaly v roce 1994, krasobruslařku Nancy Kerrigan přepadl maskovaný muž a udeřil ji do nohy tyčí. Útočník se jí pokusil rozdrtit koleno, naštěstí se mu to ale nepodařilo. Kvůli zranění se však Nancy nemohla účastnit amerického šampionátu, který sloužil jako kvalifikace na olympiádu. Díky tomu Harding na soutěži vyhrála a zajistila si jedno z míst v olympijském výběru.

Navzdory brutálnímu útoku se však Nancy jako zázrakem ze svých zranění dokázala poměrně rychle zotavit. Na poslední chvíli byla i ona vybrána do olympijského týmu, který mířil do Norska hájit americké barvy. Nancy navzdory útoku zazářila a vybojovala pro svou zemi stříbro. Oproti tomu Tonya Harding pohořela a domů se vrátila bez medaile.

Doporučeno
Dvojice, které vyhrály jeden druhého. Podívej se na nejslavnější olympijské páry Dvojice, které vyhrály jeden druhého. Podívej se na nejslavnější olympijské páry 16. července 2024 v 11:31

Zásadní zvrat ale nastal o pár týdnů později. Vyšetřovatelé, kteří se stále zabývali přepadením Nancy Kerrigan, totiž zjistili, že celý útok zosnoval Tonyin bývalý manžel Jeff Gillooly a bodyguard Shawn Eckhardt. Tonya Harding přitom o celém plánu věděla a doufala, že jim pokus o zmrzačení rivalky projde. Pod tíhou důkazů se nakonec přiznala. Potrestána za to byla tříletou podmínkou, pokutou ve výši 160 tisíc dolarů a doživotním zákazem účastnit se krasobruslařských soutěží. S její kariérou byl konec.

Zruinovaná Tonya Harding se později rozhodla dát s výstižnou přezdívkou „Bad Girl“ na dráhu profesionálního boxu. Ze svých šesti zápasů mezi lety 2003 až 2004 třikrát zvítězila a třikrát prohrála. Boxovala dokonce i na turnaji, na kterém zápasil Mike Tyson.

O jejím strastiplném životě, úspěších a přešlapech byl v roce 2017 natočen film Já, Tonya. Postavu bývalé krasobruslařky, která si zničila kariéru, v něm ztvárnila „Brbie“ Margot Robbie a šlo o jeden z jejích nejchválenějších výkonů, za který si vysloužila i první nominaci na Oscara.

Doporučeno
Mnichovský masakr: Od útoku teroristů na olympiádě uplynulo 50 let. Pozůstalí budou pietní akt ignorovat Mnichovský masakr: Od útoku teroristů na olympiádě uplynulo 50 let. Pozůstalí budou pietní akt ignorovat 5. září 2022 v 6:00

Plavci šokovali lží o ozbrojeném přepadení

V roce 2016 obletěla svět skandální kauza amerických plavců, kteří se namočili do vylhané historky o ozbrojeném přepadení. Ryan Lochte, který během olympijských her v Riu vybojoval zlato ve štafetě a svou úctyhodnou sbírku z olympiád rozšířil na 12 medailí, přišel s tvrzením, že společně se svými týmovými kolegy Jimmym Feigenem, Gunnarem Bentzem a Jackem Congerem se v Brazílii stal obětí loupežného přepadení. Tvrdil, že je zločinci převlečení za policisty ohrožovali pistolí.

Ryan Lochte
Zdroj: Maddie Meyer/Getty Images
Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se přepadení na brazilské benzínce odehrálo doopravdy. 
  • O legendární běžkyni, na kterou ale kvůli soukromému dopisu praskla dopingová kauza. 
  • O vodním pólu, které skončilo v krvi.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 163755 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: PPV kód na Oktagon 60 , Pizza v Oggi ZDARMA nebo Burger v Roxore ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse