Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Česká spořitelna.
10. září 2024 v 16:30
Čas čtení 3:23
Sponzorovaný obsah

Říkají, že na to nemáš věk? Tyhle české osobnosti ještě před třicítkou doslova změnily svět

Říkají, že na to nemáš věk? Tyhle české osobnosti ještě před třicítkou doslova změnily svět
Zdroj: Wiki Commons / volné dílo
ZAJÍMAVOSTI ČESKÉ OSOBNOSTI HISTORIE
Uložit Uložené

Už jsi někdy slyšel*a, že něco nedokážeš, protože jsi příliš mladý*mladá? Máme pro tebe hned několik důkazů z české historie, že věk o úspěchu nerozhoduje.

Mladí lidé tvoří téměř třetinu populace Česka, přesto jejich hlas často ve společnosti chybí. Zastoupení lidí do 30 let je ve veřejném prostoru velmi nízké, a to je potřeba změnit. Proto pro tebe máme hned několik příkladů z historie, kdy to mladé osobnosti dotáhly velmi daleko už před třicítkou. Snad tě jejich příběhy inspirují a připomenou ti, že i ty můžeš pohnout světem, ať je ti 25 nebo třeba ještě míň. Kdo ví? Možná se staneš slavným podnikatelem, spisovatelem, vynálezcem, nebo se budeš podílet na rozvoji strategie pro jednu z největších českých bank.

Ta poslední možnost je přitom docela pravděpodobná. Česká spořitelna totiž takovou příležitost nabízí v rámci projektu Future Mindset Board. Cílem tohoto projektu je dát mladým hlas a umožnit jim podílet se na vedení známé české společnosti. Spořitelna si vybere 6 mladých lidí, kteří budou v roce 2025 působit v pozici poradců jako tzv. stínové představenstvo společnosti. Jejich úkolem bude podílet se v úzké spolupráci s představenstvem na tvorbě strategie České spořitelny pro období 2025 – 2030. Půjdeš do toho, nebo se vydáš cestou některé z níže uvedených osobností? Na konci článku můžeš v anketě zahlasovat, kdo tě zaujal nejvíce.

přihlas se do projektu

Marie Terezie 👑

  • Žila v letech 1717 – 1780

Dokážeš si představit, že ve 26 letech vládneš celé české zemi? Marie Terezie si to vyzkoušela. Je to jediná vládnoucí žena, která usedla na český trůn, arcivévodkyně rakouská, královna uherská, královna česká, markraběnka moravská, a tak bychom mohli ještě chvilku pokračovat. Také se zasloužila o důležitou věc, za kterou si ji možná na základce nemusel*a, ale jednou jí za to určitě poděkuješ. Zavedla totiž povinnou školní docházku. Kromě toho nastolila řadu dalších reforem. Produktivní to žena.

Marie Terezie
Zdroj: Wikimedia Commons / Volné dílo

Tomáš Baťa 👟

  •  Žil v letech 1876 –1932

Že je Tomáš Baťa králem českého obuvnictví a zakladatelem značky, kterou najdeš v obchodních domech po celém světě, nejspíš víš. Rozhodně to ale není jediná věc, o kterou se zasloužil. 

Se svou kariérou začal velmi brzo. Už ve 14 letech (ano, to je věk, kdy většina z nás byla v 8. třídě) odešel z domova do Prostějova, kde pracoval u firmy Fäber, která vyráběla ševcovské stroje. V podstatě jako dítě se tak začal zajímat o procesy ulehčující práci ševcům. V 18 letech pak založil společně se svými sourozenci obuvnickou firmu, která nesla jejich rodné jméno. Baťa také zavedl efektivní metody řízení výroby, managementu a ovlivnil velkou spoustu budoucích podnikatelů a ekonomů. 

tomáš baťa, zlín
Zdroj: WikiMedia

Božena Němcová ✍️

  • O přesný původ a datum narození spisovatelky se vedou spory, nejčastěji se uvádí 4. únor 1820. Zemřela v roce 1862.

Druhou ženou našeho seznamu není nikdo jiný než autorka Babičky, Divé Báry a dalších knížek, které dodnes nechybí mezi povinnou četbou. Své první vydané publikace se dočkala v roce 1843, tedy ve 23 letech, budeme-li se řídit nejčastěji uváděnými prameny. Tvrdí se, že byla velmi charismatická a společensky angažovaná, díky čemuž se spřátelila s osobnostmi jako Karel Jaromír Erben nebo Karel Havlíček Borovský. Společně s nimi se zasloužila o české národní obrození, tedy proces, který byl v roce 1918 politicky završen vznikem národního státu. Tady vidíš, jak obrovský vliv může mít mladý člověk na společnost. 

Božena Němcová
Zdroj: Muzeum Boženy Němcové
PS: Až ti někdo zase řekne, že jsi na něco moc mladý*mladá, pošli mu tenhle článek. A nezapomeň se přihlásit do Future Mindset Board, ať jednou napíšeme článek i o tobě.

Jan Werich 🎭

  • Žil v letech 1905 –1980

Jmenuj víc ikonické duo českého divadla, než jsou Voskovec a Werich. Tihle dva pánové začali se svou tvorbou ve velmi mladém věku. Když na jevišti Umělecké besedy v Praze poprvé uvedli hru Vest Pocket Revue, kterou později hráli i pod jménem Osvobozeneckého divadla, bylo jim oběma pouhých 22 let.

Jan Werich ve svých hrách, knihách a vyprávěních proslul politickými narážkami a kritikou nacismu, kvůli kterým nakonec vláda Osvobozenecké divadlo na podzim roku 1938 zavřela. Znát ho ale můžeš i z mnoha filmů, třeba z pohádek Byl jednou jeden král nebo Císařův pekař a Pekařův císař. V roce 1960 byl Jan Werich oceněn titulem národní umělec.

Karel Čapek ✍️

  • Žil v letech 1890 – 1938

Karel Čapek je jedním z prvních, kteří tě napadnou, když máš vyjmenovat 5 největších českých autorů. Tento spisovatel, překladatel, kritik a novinář vydal své první prozaické práce ještě před třicítkou. Například „Zářivé hlubiny a jiné prózy“, které napsal s bratrem Josefem, vyšly, když mu bylo 26 let. Soubor novel „Boží muka“ napsal ve 27 letech.

Během svého života se politicky angažoval, bojoval za svobodu a byl přední osobností odporu proti nacistické okupaci. V neposlední řadě, díky jeho dramatické hře R.U.R., jejíž premiéra proběhla v roce 1921, svět poprvé uslyšel slovo „robot“. Credits ale musíme přiznat i bratrovi Josefovi, protože toto slovo vymyslel právě on. 

Karel Čapek
Zdroj: Wikimedia/volně k užití

Bratranci Veverkové 🌾

  • Václav Veverka žil v letech 1796 –1849
  • František Veverka žil v letech 1799 –1849

Naše poslední osobnosti jsou takoví dva „obyčejní kluci“ z Rybitví u Pardubic. Bratranci Veverkové jsou vynálezci ruchadla, což je zařízení, které budou znát ti, kdo se pohybují v zemědělství. František a Václav Veverkovi v roce 1827 zdokonalili pluh tak, aby půdu při orání obracel, a zároveň kypřil. V té době to byl revoluční vynález, který mnoha lidem výrazně usnadnil práci a mohli si ho nechat patentovat. 

ruchadlo
Zdroj: Wiki Commons / John commons / volně k užití
Anketa:
Která z uvedených osobností je podle tebe nejvíce inspirující?
Marie Terezie (neměj jí tu školu za zlý)
Tomáš Baťa
Jan Werich
Božena Němcová
Karel Čapek
Bratranci Veverkové
Marie Terezie (neměj jí tu školu za zlý)
32 %
Tomáš Baťa
25 %
Jan Werich
11 %
Božena Němcová
13 %
Karel Čapek
9 %
Bratranci Veverkové
9 %
Domů
Sdílet
Diskuse