Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti VŠEM.
16. září 2024 v 15:00
Čas čtení 3:03
Sponzorovaný obsah

5 věcí, které by měla nabízet vysoká škola, na kterou se chceš přihlásit

5 věcí, které by měla nabízet vysoká škola, na kterou se chceš přihlásit
Zdroj: Pexels / Andrea Piacquadio
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM TIPY PRO STUDENTY VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Tohle je tvůj guide, jestli řešíš, kde začneš vysokoškolský život.

Výběr vysoké školy je rozhodnutí, které ovlivní nejen to, jak strávíš několik dalších let, ale v podstatě celý tvůj život. Proto se vyplatí věnovat mu čas a pozornost. Každý má samozřejmě jiné priority, které budou hrát hlavní roli v závěrečném rozhodování, ale tyhle náležitosti by za nás škola měla mít, aby se na ní dobře studovalo.

1. Obory s dobrým uplatněním

Nechoď studovat ekonomku jen proto, že ti jde více matika než čeština. Zamysli se, co chceš v životě dělat a neomezuj se jen na klasické obory jako je medicína nebo pedagogika. V Česku existují progresivní školy, kde můžeš studovat aktuální témata. Na pražské Vysoké škole ekonomie a managementu (VŠEM) například nabízí studium sociálních médií, reklamy a PR, sportovního marketingu a managementu nebo profesního a osobnostního rozvoje. Navíc, když náhodou v průběhu studia zjistíš, že sis nevybral*a to pravé, nepřijdou měsíce studia nazmar. Zaměření studia můžeš na VŠEM změnit, nebo si ho poskládat individuálně podle sebe. A pokud zjistíš, že pro tebe vysoká škola není, za odstudované předměty získáš alespoň mikrodiplom nebo profesní certifikát a můžeš zkusit něco nového.

všem, škola, studenti
Zdroj: VŠEM
👩‍🎓 TIP: Zjisti si, jestli máš v daném oboru šanci se uplatnit a kolik si vyděláš. Zadej pozici, na které bys chtěl*a působit, do kariérního portálu a podívej se na aktuální nabídky práce. Uvidíš tak, jaké budeš mít po škole možnosti.

2. Praktická výuka

Teorie tě čeká všude, množství praxe se však na školách liší. Přitom právě praktické předměty ti dají nejvíce zkušeností, které uplatníš v pracovním životě. Zjisti si, jestli škola nabízí odbornou praxi – to je naprostý základ. Velkou výhodou je možnost pracovat na prakticky zaměřených projektech. Závěry studentských projektů totiž firmy často používají jako inspiraci pro své fungování a ty ho můžeš využít jako zkušenost do životopisu. Na VŠEM například takový projekt zpracováváš místo tradiční bakalářské práce. Nejvíce užitečných informací se dozvíš od lidí, kteří v oboru už několik let pracují, takže i přednášky s odborníky z praxe jsou velkým plus.

Vysoká škola, student, přednáška
Zdroj: VŠEM

3. Možnost studia v zahraničí

Ujisti se, že je škola součástí programu Erasmus, nebo nabízí stáže či studium v zahraničí. Je to cenná zkušenost, díky které se nejen plynule naučíš jazyk, ale také zvládneš fungovat v cizím prostředí, začneš se snáze seznamovat a získáš větší sebevědomí. A navíc ti na to někdo finančně přispěje, což se ti jen tak nepoštěstí.

4. Mezinárodní titul (nice to have)

Teď si možná říkáš, že ho nepotřebuješ, protože neplánuješ pracovat v zahraničí. Ale i v Česku působí mnoho firem se zahraničním zastoupením, kde se ti bude mezinárodní diplom hodit. Pro zaměstnavatele je to znamení, že máš širší obzory a tvůj rozsah znalostí v oboru je na mezinárodní úrovni. Zároveň je to výhodné, protože třeba na VŠEM tak získáš za jedno školné dva diplomy.

vysoká škola, studium
Zdroj: VŠEM

5. Study-life balance

Studium vysoké je náročné jak časově, tak psychicky. A protože trvá několik let, je jasné, že během něj chceš stíhat chodit na brigádu, cestovat a potkávat se s přáteli. 

Jako první se musíš rozhodnout, jaká forma studia ti bude vyhovovat (prezenční, kombinovaná či distanční) a jestli ji má škola v nabídce. Prezenční forma znamená, že do školy pravidelně několikrát týdně docházíš. Na VŠEM 1 – 3 dny v týdnu. V distanční formě máš na VŠEM přednášky online, takže se k nim můžeš připojit odkudkoliv. A kombinovaná forma probíhá o víkendu (1 – 2x do měsíce) a počítá s větší dávkou samostudia. 

Jednotlivé instituce pak mají odlišný přístup k sestavování rozvrhu i systému zkoušení. Na některých školách si rozvrh sestavíš online podle dostupných kapacit, jinde ho stanovuje škola. Většina škol má také pevně určené zkouškové období trvající 5 – 6 týdnů, ve kterých musíš stihnout uzavřít všechny zapsané předměty. Na VŠEM ale můžeš absolvovat zkoušku kdykoliv během roku, 7 dní v týdnu. Nebo si ji udělat až v dalším ročníku, podle toho, jak se na to cítíš.

V závěru tak záleží hlavně na tobě a na tvých preferencích. Dobře si promysli, jak chceš, aby tvoje studijní léta vypadala, a podle toho si vyber nejlepší možnost. Pokud cítíš, že je to právě Vysoká škola ekonomie a managementu v Praze, ještě si stihneš do 1. 10. 2024 podat přihlášku.

podej si přihlášku na všem

Pár tipů na závěr, které se ti budou hodit při výběru:

  • Nestyď se zaměstnanců školy na cokoliv zeptat, ať později nelituješ. Navíc přístup k uchazečům a jejich otázkám ti může o škole hodně napovědět.
  • Zajdi se do školy podívat. Pokud nastupuješ až příští rok, využij dny otevřených dveří nebo navštiv veletrh Gaudeamus, kde najdeš stánky více než 300 vysokých škol, univerzit a dalších vzdělávacích institucí.
  • Nezapomeň kromě školy omrknout také koleje a kampus. Stanou se tvým druhým domovem, takže je důležité, aby ti tam bylo dobře.
Zpět
Sdílet
Diskuse