Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Praha zbořená. Podívej se na ikonické stavby, které už dnes v našem hlavním městě nenajdeš

Transgas 

Další pražskou ikonickou stavbou z předrevolučních časů bylo sídlo Ústředního dispečinku tranzitního plynovodu a bývalého Federálního ministerstva paliv a energetiky, přezdívané Transgas. Tato brutalistní budova stávala na Vinohradské třídě, v blízkosti Národního muzea a v těsném sousedství sídla Českého rozhlasu.

Doporučeno
Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe 7. prosince 2022 v 17:30

Unikátní soubor budov vznikl v 70. letech podle návrhu architektů Jindřicha Malátka, Iva Loose, Zdeňka Eisenreicha a Václava Aulického. V jeho útrobách se nacházel dispečink pro řízení více než tisíc kilometrů dlouhého plynovodu, který do střední Evropy dodával plyn ze Sovětského svazu.
 
Stavba se vyznačovala mimo jiné architektonicky unikátními exteriéry i interiéry, které se odrazily i v populární kultuře. V kulisách Transgasu se procházel například legendární Otík ve filmu Vesničko má středisková.
 
Záměr tuto brutalistní ikonu zbourat vyvolal před lety velkou společenskou debatu o ochraně budov ze socialistického období. Podle kritiků demolice je jednalo o ukázku stylově syntetické architektury 70. let, která v sobě spojovala prvky brutalismu, technicismu, postmoderny či postmoderního urbanismu, který je na českém území raritou. 

Doporučeno
FOTO: Tohle je aktuálně nejlepší architektura v Česku FOTO: Tohle je aktuálně nejlepší architektura v Česku 5. července 2024 v 7:30


O záchranu Transgasu se pokusil například Klub za starou Prahu, který podal na Ministerstvo kultury návrh na památkovou ochranu objektu. Ministerstvo však tento návrh zamítlo a ikonická budova tak šla v roce 2020 k zemi. Na místě se dodnes nachází proluka, tedy nezastavěný prostor určený k další výstavbě. V budoucnu se prý počítá se stavbou kancelářské budovy. 

Transgas Transgas Transgas Transgas
Zobrazit galerii
(4)
Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 5
Zpět
Sdílet
Diskuse