Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
včera 8. října 2024 v 17:00
Čas čtení 3:48
Ondřej Mrázek

5 důvodů, proč druhý Joker skončil katastrofou. Původně mělo jít o muzikál na Broadwayi

5 důvodů, proč druhý Joker skončil katastrofou. Původně mělo jít o muzikál na Broadwayi
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY DC COMICS DC FILMY JOKER: FOLIE À DEUX
Uložit Uložené

Druhý Joker je jedním z nejhůře hodnocených komiksových filmů vůbec a má zaděláno na to stát se zároveň jedním z největších propadáků roku. Jak jsme se sem dostali po skvěle přijaté jedničce, která před pěti lety lámala rekordy?

Ať už se ti pokračování Jokera líbilo, nebo patříš do tábora zklamaných, jedna věc je jistá – takhle tragické přijetí neměly ani jedny z těch nejnenáviděnějších komiksových filmů všech dob.

Joker: Folie à Deux totiž získal od amerických diváků a divaček prostřednictvím CinemaScore (společnost zabývající se průzkumem trhu) hodnocení D, což je nejnižší známka, jaká kdy byla udělena komiksovému filmu. Předchozím rekordmanem byla Fantastická čtyřka z roku 2015, která obdržela C-. První Joker naopak získal B+, což se později projevilo na rekordních tržbách.

Doporučeno
Příběh temnější než scénář k Jokerovi. Joaquin Phoenix se narodil do sex kultu a jeho bratr mu zemřel před očima Příběh temnější než scénář k Jokerovi. Joaquin Phoenix se narodil do sex kultu a jeho bratr mu zemřel před očima 8. října 2024 v 11:00
Doporučeno
Pokračování Jokera naštve všechny. Muzikál s Lady Gaga je pastvou pro oči i uši, kterou si však nikdo nepřál Pokračování Jokera naštve všechny. Muzikál s Lady Gaga je pastvou pro oči i uši, kterou si však nikdo nepřál 2. října 2024 v 10:00
Doporučeno
Spooky season je tady. Jaké seriálové pecky najdeš na streamu v říjnu? Spooky season je tady. Jaké seriálové pecky najdeš na streamu v říjnu? 3. října 2024 v 17:00

Jenže pokračování, jemuž rozpočet nabobtnal na šílených 200 milionů dolarů, o prvním víkendu vydělalo pouhých 37 milionů v zámoří a 114 celosvětově. Když se tedy vezme v potaz, že po zahrnutí reklamy musí filmy obecně vydělat alespoň dvojnásobek svého rozpočtu, aby se vůbec zaplatily, má dvojka Jokera zaděláno na to, že studiu Warner Bros. prodělá balík.

V následujících dnech a týdnech se tak Hollywood a potažmo i filmová veřejnost budou zabývat jak příčinami takového selhání, tak důsledky. A zatímco o tom druhém lze nyní maximálně jen spekulovat, v případě toho prvního je docela jednoduché vytyčit si hlavní důvody, proč druhý Joker skončil takovou katastrofou. Pojďme si je projít hezky popořadě.

* * * Článek obsahuje spoilery * * *

1) Režisér ani herec pokračování točit nechtěli

Nápad na sequel prý za Joaquinem Phonixem přišel ve snu. A to až poté, co po zisku svého Oscara za titulní roli v prvním snímku spolu s režisérem Toddem Phillipsem dlouho odmítali jakékoli plány na pokračování.

Phoenix s Phillipsem si až poté řekli, že by mohli zkusit dát dohromady muzikál na Broadwayi. Jenže po pár měsících debat myšlenku zase zavrhli a konečně přijali nabídku studia Warner Bros., aby natočili další film.

Doporučeno
Pokračování nechutného hororu na Netflixu je obří hit. Kvality jedničky nepřekonalo Pokračování nechutného hororu na Netflixu je obří hit. Kvality jedničky nepřekonalo 7. října 2024 v 16:41

2) Phillips dostal kompletní tvůrčí svobodu

Jednou z podmínek však bylo, že režisér dostane naprostou kreativní svobodu. Nejen, že mu tedy studio nesmělo mluvit do scénáře ani jiných rozhodnutí, ale navíc posléze nedělalo ani testovací projekce. Nikdo tak až do premiéry snímku na festivalu v Benátkách netušil, jak vlastně veřejnost bude reagovat.

Co víc, zatímco v roce 2019 ještě u Warnerů působil Christopher Nolan, režisér trilogie o Temném rytíři, který tehdy údajně Phillipsovi zatrhnul nápad, že by si Phoenixův Joker na konci jedničky rozřezal tváře ve stylu Jokera v podání Heatha Ledgera, v současnosti již Nolan u Warnerů není. Phillips si tak výše zmíněný nápad prosadil v trochu jiné formě ve dvojce. A takových případů bychom nejspíš našli ve filmu více.

Od koho naopak dostal režisér nějaké poznámky, jimiž se však rozhodl neřídit, byl James Gunn, nový šéf DC Studios a režisér připravovaného rebootu Supermana. Poněvadž tento Joker nespadá pod hlavičku DC Studios, mohl Gunn pouze navrhovat změny. Phillips ovšem jeho rady odmítl.

Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux Zdroj: Warner Bros.

3) Lady Gaga se projektu upsala, aniž by četla scénář

Koho za nic z toho, co se nyní o druhém Jokerovi píše, nelze ani trochu vinit, je jednoznačně Lady Gaga. Ta v podstatě udělala maximum, co mohla. V roli Harley Quinn byla skvělá a většina lidí se dokonce shoduje, že patřila k těm nejlepším aspektům celého filmu. Její herecký i pěvecký výkon byl na špičkové úrovni a snímek dokonce podpořila vydáním vlastního nového alba.

Přesto je však třeba zmínit, že se roli Jokerovy lásky upsala, aniž by předtím četla scénář. Možná, že kdyby ho četla, nakonec by na účast nekývla, Phillips s Phoenixem by se museli vrátit zpátky ke klávesnici a druhý film by dopadl úplně jinak...

Doporučeno
O čem bude další řada Prstenů moci a jak seriál skončí? Shrnujeme, co finále 2. série odhalilo o Sauronovi a Gandalfovi O čem bude další řada Prstenů moci a jak seriál skončí? Shrnujeme, co finále 2. série odhalilo o Sauronovi a Gandalfovi 7. října 2024 v 17:00

4) Film měl přepálený rozpočet

Tohle je obecný problém posledních let. Filmy mají čím dál vyšší rozpočty, takže pak logicky potřebují mnohem vyšší tržby, aby se studiím vyplatily. To s sebou přináší větší tlak, a když se vezmou v potaz ještě divácké trendy (třeba si místo výletu do kina počkat, až film přinesou streamovací služby), rázem je z toho všeho dosti riskantní záležitost.

Joker: Folie à Deux měl rozpočet podle všeho 200 milionů dolarů. Z toho 20 milionů dostal Phoenix, 20 milionů Phillips a 12 milionů Lady Gaga. Což ze snímku dělá lukrativní byznys pro výše zmíněné, ale už ne tolik pro studio, které si bylo až příliš jisté, že pokračování musí znovu vydělat minimálně miliardu, tak jako kdysi jednička.

Joker: Folie à Deux
Joker: Folie à Deux Zdroj: Warner Bros.

5) Marketing lhal. Už zase

Jedním z nejméně navštěvovaných žánrů v kinech v posledních letech jsou muzikály. Jakmile se tedy studio dozvědělo, že Phillips v podstatě z druhého Jokera vytvořil jeden takový muzikál, a informace o tom následně pronikly i na veřejnost, začalo žánrové zaměření snímku mocně popírat.

Trailery prakticky žádná hudební vystoupení se zpěvem neukazovaly, v rozhovorech se všichni včetně režiséra snažili hrát divadlo, že druhý Joker vlastně není žádný muzikál, a tak diváky a divačky nechali jít do kin nepřipravené na to, co je čeká. Následný šok se na přijetí filmu rovněž podepsal.

- - -

Sečteno, podtrženo, studio spolu s režisérem i hlavní hvězdou si za tento fail mohou do velké míry sami. Což o to, jistě se najdou diváci, kteří experimentálnější přístup druhého filmu, jeho náladovost, výtvarné kvality i celkové drzé vyznění ocení (koneckonců jsem jedním z nich), jenže drtivá většina fanoušků a fanynek se jednoduše těšila na film o známé komiksové postavě, která v pokračování konečně začne dělat to, co dělala odjakživa. Tedy terorizovat Gotham, jeho obyvatele a s trochou štěstí v budoucnu i Batmana.

Jasně, Phillips ani Phoenix nikdy neměli nic takového v úmyslu, a bylo to patrné už na prvním filmu. Divácká očekávání tak v tomhle případě nebyla od počátku nastavená zrovna správně, to však nic nemění na tom, že za takových podmínek asi mělo raději zůstat u jednoho filmu. V něm se režisér mohl opírat o klasiky a často mu to prošlo. Tentokrát ale zkusil být originální, a výsledkem je naprosto bezprecedentní hejt, jenž všem zúčastněným jen pošramotí kariéry a zadluženému studiu přivodí další finanční potíže.

Nejspíš to tak neplánoval, ale největším Jokerem je tak paradoxně sám Todd Phillips.

Zpět
Sdílet
Diskuse