Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
včera 15. října 2024 v 14:33
Čas čtení 1:13
Magdalena Trajerová

Nečekaně zemřel brooklynský rapper Ka. Jako hasič zasahoval i při útoku 11. září

Nečekaně zemřel brooklynský rapper Ka. Jako hasič zasahoval i při útoku 11. září
Zdroj: Youtube/Chamber music video
HUDBA RAP
Uložit Uložené

Brooklynský rapper a producent Ka nečekaně zemřel v sobotu ve věku 52 let. Potvrdila to jeho rodina instagramovým příspěvkem.

„S bolestí srdce oznamujeme úmrtí Kaseema Ryana, rappera a producenta známého jako Ka, který nečekaně zemřel v New Yorku 12. října ve věku 52 let,“ oznámili pozůstalí v příspěvku.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Ka (@brownsvilleka)

Ka se narodil v roce 1972 v Brownsville, chudé čtvrti Brooklynu. Poměry z nichž pocházel formovaly jeho osobnost i tvorbu.

Ka během své hudební kariéry vydal 11 kritikou oceňovaných alb. Svou hudební kariéru začal na začátku devadesátých let v kapele Natural Elements. Po odchodu ze skupiny založil se svým kamarádem Kevem duo Nightbreed.

V roce 1999 hudební průmysl opustil a stal se hasičem. Vrátil se k ní zase v roce 2008 jako sólista. Svým prvním sólovým albem s názvem Iron Works odstartoval šňůru úspěšných desek. Poslední The Thief Next to Jesus vydal v srpnu tohoto roku, uvedl magazín Variety.

Ka dosáhl hodnosti kapitána hasičského sboru v New Yorku. Byl prvním záchranářem během útoků na Světové obchodní centrum 11. září 2001. Po dobu své sólové kariéry kombinoval práci hasiče a rappera. „Mám práci na plný úvazek. Pracuji skoro pořád,“ uvedl v roce 2013 pro časopis Complex. Práce hasiče mu podle jeho slov nabízela svobodu věnovat se i umění.

Doporučeno
White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho White parties, zneužitý devítiletý chlapec a doživotí: pět otázek a odpovědí kolem rappera Diddyho 5. října 2024 v 7:00

Jeff Weiss, spisovatel a zakladatel POW Recordings, vzpomíná na rappera takto: „RIP Ka, největší minimalista rapu, nejlepší z Brownsville, který se nenapodobitelně věnoval svému městu a řemeslu. Mistr tichého hněvu, který psal zenové kóany s neutuchající duší a vášní. Bolest, smutek a moudrost v každém taktu. Umělec stejně čistý a skutečný jako kdokoli, kdo kdy plival chladná fakta.“

Domů
Sdílet
Diskuse