Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vstup do roku 2025 se slevou 25 % na všechny typy předplatného 🥳
včera 9. ledna 2025 v 17:10
Čas čtení 1:50
Vincenc Novák

Tohle jsou nejlepší veganské pokrmy na světě. Je mezi nimi tvůj oblíbený?

Tohle jsou nejlepší veganské pokrmy na světě. Je mezi nimi tvůj oblíbený?
Zdroj: Canva
GASTRO VEGANSKÉ RECEPTY VEGANSTVÍ
Uložit Uložené

Veganskou kuchyni netvoří jen nudné saláty a nevýrazné chutě.

Veganský svět zahrnuje řadu pestrých ingrediencí, originálních receptů, ale také netradičních kombinací. Díky tomu dokáží tato jídla lehce konkurovat tradičním pokrmům. 

Server Tasteatlas.com přinesl žebříček těch nejlepších veganských jídel ze všech koutů světa. Na seznamu nechybí jídla z Blízkého východu, Afriky, ale ani z Karibiku či Japonska. Který veganský pokrm je tím úplně nejlepším?

Doporučeno
KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Schválně si otestuj své znalosti KVÍZ: Vyznáš se v hlavních postavách české literatury? Schválně si otestuj své znalosti 9. ledna 2025 v 13:00

5. Diri ak pwa

Na pátém místě se umístilo národní jídlo středoamerického státu Haiti s názvem diri ak pwa, které se skládá zejména z fazolí a rýže. Pokrm se může připravovat z různých typů fazolí, ale nejčastěji se používá druh pinto. Toto jídlo se vyznačuje především svojí vysokou výživnou hodnotou, samotná rýže je totiž bohatá na škrob a, stejně jako fazole, obsahuje železo a bílkoviny. 

Diri ak pwa má zajímavou historii. Součástí každodenních životů Haiťanů se stal v době otroctví, kdy byly rýže a fazole prakticky jedinými potravinami, kterými majitelé své otroky krmili. 

Diri ak pía
Zdroj: Wikimedia Commons / Xaymacan

4. Yudofu

Čtvrtá příčka patří japonské polévce yudofu, jejíž název můžeme přeložit jako „tofu v horké vodě“. Jak už název napovídá, tento jednoduchý pokrm vzniká ohříváním tofu ve vodě, která je obvykle ochucená pouze sušenou mořskou řasou. Za tímto jídlem stojí buddhističtí mniši žijící v oblasti Kjóta, kteří musí dodržovat přísnou dietu a vyhnout se konzumaci jakýchkoli živočišných produktů. 

Doporučeno
Vánoce, svátky odpadu. Podívej se na jednoduché zásady, jak o svátcích šetřit planetu Vánoce, svátky odpadu. Podívej se na jednoduché zásady, jak o svátcích šetřit planetu 23. prosince 2024 v 7:00

Podmínkou pro výrobu budovu v restauracích je využití čerstvého tofu. Nejčastěji se k přípravě pokrmu používá tofu odrůdy kinugoshi, které má hedvábnou, téměř až pudinkovou konzistenci. 

Yudofu
Zdroj: Instagram / chef_lone

3. Mahdžuba 

Na třetím místě se umístil tradiční alžírský chléb mahdžuba, který je jedním z neoblíbenějších pouličních jídel v zemi. Jeho placky se obvykle vyrábějí z krupice a plní se kombinací rajčat a karamelizované cibule. Mahdžuba se tradičně podává s omáčkou harissa, není to však povinnost. 

Mahdžuba
Zdroj: Wikimedia Commons / By Slothtysloth - Own work, CC BY-SA 4.0
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse