2. Maakouda
Stříbrná příčka patří tradičním plackám maakouda, které jsou oblíbeným pokrmem v celé oblastí severní Afriky, zejména pak v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Placky se obvykle připravují bez přílohy, mohou být plněné masem, tuňákem nebo sýrem, to se ale jejich veganské verze netýká.
Bezkonkurenční matcha cloud si doma vyrobíš za pět minut. Koukni na náš recept
13. září 2025 v 7:00
Základ pokrmu se připravuje z brambor, petrželky, česneku, mouky, soli a pepře. Brambory se uvaří, rozmačkají a smíchají s dalšími přísadami do malých kotoučků, které se pak smaží v rozpáleném oleji dozlatova. Maakouda se tradičně podává jako předkrm, příloha nebo součást dlouhého sendvičového závitku.
1. Egyptský falafel
A nejlepším veganským pokrmem je podle serveru Taste Atlas egyptský falafel, který se od své obecné verze liší hlavně složením. V Egyptě totiž do placek místo cizrny přidávají fazole fava.
Směs fava fazolí se obvykle ochucuje pórkem, cibulí, čerstvým koriandrem, petrželí a kmínem a lívance se před smažením obvykle obalují v sezamových semínkách. Tyto falafely jsou známé tím, že díky použití fazolí fava mají lehčí, nadýchanější a vlhčí strukturu než jiné druhy.