Veganskou kuchyni netvoří jen nudné saláty a nevýrazné chutě.
Veganský svět zahrnuje řadu pestrých ingrediencí, originálních receptů, ale také netradičních kombinací. Díky tomu dokáží tato jídla lehce konkurovat tradičním pokrmům.
Server Tasteatlas.com přinesl žebříček těch nejlepších veganských jídel ze všech koutů světa. Na seznamu nechybí jídla z Blízkého východu, Afriky, ale ani z Karibiku či Japonska. Který veganský pokrm je tím úplně nejlepším?
5. Diri ak pwa
Na pátém místě se umístilo národní jídlo středoamerického státu Haiti s názvem diri ak pwa, které se skládá zejména z fazolí a rýže. Pokrm se může připravovat z různých typů fazolí, ale nejčastěji se používá druh pinto. Toto jídlo se vyznačuje především svojí vysokou výživnou hodnotou, samotná rýže je totiž bohatá na škrob a, stejně jako fazole, obsahuje železo a bílkoviny.
Diri ak pwa má zajímavou historii. Součástí každodenních životů Haiťanů se stal v době otroctví, kdy byly rýže a fazole prakticky jedinými potravinami, kterými majitelé své otroky krmili.
4. Yudofu
Čtvrtá příčka patří japonské polévce yudofu, jejíž název můžeme přeložit jako „tofu v horké vodě“. Jak už název napovídá, tento jednoduchý pokrm vzniká ohříváním tofu ve vodě, která je obvykle ochucená pouze sušenou mořskou řasou. Za tímto jídlem stojí buddhističtí mniši žijící v oblasti Kjóta, kteří musí dodržovat přísnou dietu a vyhnout se konzumaci jakýchkoli živočišných produktů.
Podmínkou pro výrobu budovu v restauracích je využití čerstvého tofu. Nejčastěji se k přípravě pokrmu používá tofu odrůdy kinugoshi, které má hedvábnou, téměř až pudinkovou konzistenci.
3. Mahdžuba
Na třetím místě se umístil tradiční alžírský chléb mahdžuba, který je jedním z neoblíbenějších pouličních jídel v zemi. Jeho placky se obvykle vyrábějí z krupice a plní se kombinací rajčat a karamelizované cibule. Mahdžuba se tradičně podává s omáčkou harissa, není to však povinnost.