5. Jihočeská Niva
První sýr na seznamu je Niva, která je chloubou Jižních Čech od roku 1951 a také nese ochrannou známku Tradiční speciality. „Jihočeská niva je modrý sýr z kravského mléka, musí vážit přibližně 2,8 kilogramu a má omytou kůru s polovoskovým povrchem a modrozelenou plísní na krémovém až světle hnědém povrchu. Uvnitř je sýr krémově bílý až světle žlutý s modrozelenými plísňovými žilkami a stopami po vpichu jehly rozptýlenými po celém sýru. Konzistence je křehká a poloměkká, chuť je slaná, intenzivně aromatická, ostrá a štiplavá,“ píše web o sýru.

4. Tradiční špekáčky
Teplý letní večer, oheň a opékání špekáčků. To jsou tradiční české prázdniny. Asi proto jsou špekáčky další Tradiční specialitou chráněnou Evropskou unií. „Vyrábějí se ze směsi vepřového, slaniny a hovězího masa s přídavkem koření, jako je mletý černý pepř, sladká paprika, česnek, muškátový oříšek a sůl. V hustší směsi musí být nerovnoměrně rozmístěny kousky slaniny a přidány částečky kolagenu, aby klobása po nakrájení získala charakteristický vzhled.“ Jako způsob podávání pak mimo opékání nad ohněm web uvádí i oblíbené utopence.

3. Uzené maso
Třetí místo na pomyslných stupních vítězů si připisuje skupina produktů, ale my vlastně víme, co to ‚uzený‘ je. „Ať už se uzené vyrábí průmyslově, nebo se udí v tradičních udírnách, často se podává nakrájené za studena jako pochutina, může se však také uvařit a podávat jako hlavní chod, obvykle spolu s knedlíkem, bramborovou kaší nebo hrachem,“ stojí na webu. Lepší je ale uvnitř bramborového knedlíku, případně s hrachovou kaší.
