2. Olomoucké tvarůžky
Stříbro bere Olomoucké zlato. „Olomoucké tvarůžky jsou jedinečný sýr vyráběný z odtučněného tvarohu. Má slanou, pikantní chuť, která se rozvíjí během zrání vlivem mikroflóry na jeho povrchu. V závislosti na délce zrání se vůně může měnit od jemně až po intenzivně štiplavou. Na vnější straně je pokryt zlatavým až oranžovým povlakem a vypadá voskovitě, jako medová plástev, zatímco uvnitř má homogenní, poloměkkou až měkkou a mírně žvýkavou strukturu.“ Tento ‚smradlavý sýr‘ je v seznamu webu Tasteatlas jediným z produktů Chráněného zeměpisného označení Evropské unie.

1. Tlačenka
První místo zabrala tlačenka s anglickým názvem ‚Czech head cheese‘. „It consists of different pork cuts, mainly offal that is simmered with chopped up trotters, poured into pig's intestines, and cooled until solid. Tlačenka is usually shaped into long and large cylindrical tubes and served in thick slices,“ popisuje Tasteatlas českou verzi pokrmu a popisuje, že se u nás podává s chlebem, nakrájenou cibulí a zakápnutá octovou zálivkou.
