Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2015 17:21
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

10 nejlepších filmů od Marvelu

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

MCU má za sebou dvě fáze, během nichž nám připravilo 12 filmů. Dnes si jejich pouť shrneme a vybereme ty nejlepší.

Dnešní článek nebude ani tak o tom, abychom z desítek filmů vybrali 10 nejlepších, jako spíše o to, vybrat ty nejlepší z více než desítky snímků. Podíváme se totiž na Marvel a jejich provázaný filmový svět nazvaný Marvel Cinematic Universe (MCU), který vyprodukoval již 12 celovečeráků. Ty jsou rozděleny do dvou fází, a tak předtím, než nám začne Fáze 3, složená z 10 filmů (představíme si ji někdy v srpnu), vybereme ty dosud nejlepší. Předem vás upozorňuji, že v žebříčku budete hledat The Incredible Hulk či druhého Thora jen marně. Zhotovil jsem ho na základě hlasů celé redakce. 

10. Ant-Man
Po odchodu Edgara Wrighta si zasedl do režisérského křesla Peyton Reed a rozhodně svůj úkol zvládl uspokojivě. Ant-Man svůj potenciál nenaplnil, nepřinesl nic nového, a tak můžeme mluvit o koncepčně klasické Marvelovce s povedeným obsazením, humorem, zajímavou akcí a hlavně originalitou, a tedy zrodem nového superhrdiny. Ant-Man se již brzy připojí k Avengerem, ještě předtím si ale bude muset vybrat stranu v Civil War a vše nasvědčuje tomu, že bude bojovat právě po boku Falcona a Capa. 

10 nejlepších filmů od Marvelu


9. Iron Man 2
Pokračování úspěšného a fanoušky zbožňovaného Iron Mana, který vlastně započal cestu Kevina Feiga a odstartoval MCU, stejně jako Downeyho kariéru, nedopadlo nejlépe. Až na závěrečnou akční scénu a Formuli si toho hodně nepamatuji, za což může i nevýrazná režie, slabý scénář a ještě slabší záporák, kterých má Marvel na rozdávání. Skutečně by se v tom měl zlepšit, v průběhu 12 filmů jsme prostě nedostali žádného vyloženě špatného a zároveň skvělého či charismatického záporáka. To i Loki s plyšákem Mimoně u mě jako záporák získá více kreditů než Ivan Vanko. 

10 nejlepších filmů od Marvelu

8. Avengers 2
3 roky po tehdy přímo nepředstavitelné týmovce a komiksové události, jaká tu předtím nikdy nebyla, se Avengers znovu spojili, aby čelili velké i malé hrozbě. Za tu velkou, jak jinak, byl zodpovědný Tony Stark aka Iron Man, který nepřímo zrodil Ultron, lidstvo nenávidící stroj toužící po vyhlazení naší rasy. První návštěva kina ještě stála za to, pokud se vám totiž líbilo Avengers 1, dostali jste více humoru, více akce a více postav. A právě v tom tkvěl problém. Nikdo nedostal dostatek prostoru, záporák byl vysloveně ubohý, akce byla založena, na rozdíl od takového Winter Soldier, čistě na CGI a kromě souboje Hulk vs Hulkbuster (i ten by ale mohl být o špetku lepší) vlastně ani nijak extrémně nezaujala. Tak se zdá, že Avengers už jako film nikdy nebudou o kvalitní filmařské práci a skvělém scénáři. Prioritní bude natřískat co nejvíce hrdinů do 150 minut dlouhého CGI tornáda vtipů a žádné krve. 

10 nejlepších filmů od Marvelu

7. Captain America: The First Avenger
Hulk a Iron Man byli před premiérami relativně známí, a stejně jako Thor, ani v případě Captaina America nezasvěcení nevěděli, o koho jde a co mají čekat. První film o Captainu America vsadil na jeho zrod a radil se do žánru akčních dobrodružných vojenských filmů, což mu rozhodně prospělo. Až příliš často se The First Avenger podceňuje, nakonec, vidíte to i v našem žebříčku. Mimo jiné jsme alespoň poznali božskou Hayle Atwell jako Agent Carter a položili se základy pro samostatný Avengers film, tak světlou budoucnost Steva Rogerse.

10 nejlepších filmů od Marvelu

6. Iron Man 3
Těžko se popisuje, jaký je Iron Man 3 vlastně film. Komiksoví fanoušci dosud nedokážou překousnout, co udělal s Mandarinem režisér a scénárista Shane Black (Last Boy Scout, Kiss Kiss Bang Bang). My ale už víme, že tam někde je skutečný Mandarin a bylo by hezké, kdyby Marvel udělal Iron Mana 4 právě se skutečným Mandarinem a až potom by se Downey odebral do důchodu. Marvel často sází na zapomenuté, méně známé, nezkušené či méně vyhajpované tvůrce, ale Shane Black už přece jen pár skvělých věcí natočil. Snaha o dospělý Marvelácký film ale přišla vniveč, jakmile se opět začalo infantilně vtipkovat a také když zkoušel Robert Downey Jr. zahrát jakýsi psychický přerod. V každém případě ale rozhodně nešlo o vyloženě špatný film a já se k němu v budoucnu rád vrátím. Možná. 

10 nejlepších filmů od Marvelu

5. Thor
Keneth Branagh a Marvelovka? Nuže, retrospektivně se na to dívám jako na přirozenou věc, ale v době ohlášení to bylo asi malé překvapení. Fantasy část Marvelu se dostala poprvé k divákům právě díky Thorovi v roce 2011, no a charismatický Chris Hemsworth jako mýtický syn velkého Odina na každého zapůsobil. Ukázal se i Coulson a Hawkeye, naplno zazářil Tom Hiddlestone jako Loki či Idris Elba jako Heimdall, což vyústilo v sympatickou podívanou plnou známých a sympatických herců, relativně originálního příběhu (co se filmů týče) a místy pěkných fantasy prvků. 

10 nejlepších filmů od Marvelu

4. Iron Man
Rok 2008, Marvel se pouští do riskantního kroku a natáčí Iron Mana, rozhodně ne nejoblíbenější komiksovou postavu. Dnes jí pravděpodobně je, a to zejména díky Downeyho zobrazení této postavy. Film to byl rozhodně zábavný, a přestože jsme se nedočkali originální zápletky, CGI technika, samotný oblek a akční scény byly na tu dobu úchvatné a skutečně přinesly něco nového, něco třeba. Bohužel, mělo to i za následek, že komiksovky se postupně stávaly novou klasikou Hollywoodu a každé studio chtělo alespoň jednu. 

10 nejlepších filmů od Marvelu

3. Avengers

Největší hrdinové planety poprvé pohromadě. Málokterý film byl do té doby vyhajpovaný tak, jak tomu bylo právě při první týmovce Marvelu. Hollywood přišel s něčím neobvyklým a novým, v jednom filmu se mimo jiné spojilo mnoho oblíbených postav hraných oblíbenými herci. Trailery slibovaly akční, nahláškovanou zábavu, množství komiksových odkazů a velkofilm hodný americké mašiny. Promítalo se po celém světě včetně Asie a snímek vydělal přes miliardu a půl a až donedávna byl v žebříčku nejvýdělečnějších filmů na třetím místě (předběhl ji Jurrasic World). Tento okamžik byl prostě výjimečný a více se již opakovat nebude. 

10 nejlepších filmů od Marvelu

2. Captain America: The Winter Soldier

U mě osobně jasně vede Winter Soldier. Bratři Russovi se snad nejvíce vzepřeli šabloně Marvelu a více než komiksový film přinesli politický thriller se zápletkou a dějem inspirovaným klasikami žánru z minulého století. Nápad skvělý, provedení ještě lépší. Dočkali jsme se okulahodící choreografie pěstních soubojů, cítili jsme, že jsou hrdinové v ohrožení, herci podali obstojné výkony a postavy jsme si díky jejich chování ještě více zamilovali. Winter Soldier je společně s Guardians of the Galaxy koněm Marvelu, přitom se oba filmy jaksi odpoutávají od klasického konceptu MCU. Snad si to v Marvelu uvědomí co nejdříve a dají tvůrcům do budoucna mnohem víc kreativního prostoru.

10 nejlepších filmů od Marvelu

1. Guardians of the Galaxy
Redakce rozhodla a rozhodla ve prospěch Strážců Galaxie, bez diskuse největšího překvapení Marvelu a snad i nejpříjemnějšího překvapení blockbusterového léta minulého roku. Vyprávějící medvídek čistotný a živý strom na čele s charismatickým Chrisem Prattem v komiksové space opeře současnosti plné humoru, skvělých akčních scén, zábavních a sympatických postav doslova zazářil jak u kritiků, tak i v pokladnách kin. Nezabránil tomu ani opět jeden z těch slabších záporáků (v případě MCU ale rozhodně jeden z nejlepších) či světu neznámá předloha a relativně neznámí herci (v trailerech se neobjevil ani Vin Diesel ani Bradley Cooper, protože jen dabovali, Chris Pratt byl v Hollywoodu zcela čerstvý, Dave Bautista bude mít jméno až po Spectre a Zoe Saldana byla úplně zamaskována). I tak se ale podařilo téměř nemožné a Guardians of the Galaxy uspěli na plné čáře i přes nepříznivé předpoklady.

10 nejlepších filmů od Marvelu


Souhlasíte s naším žebříčkem? Podle vašich pravidelných komentářů tipuji, že ho budete mít zcela opačný. V tom případě nám ho napište do komentářů, následně můžeme diskutovat. 

Domů
Sdílet
Diskuse