Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. ledna 2016 21:22
Čas čtení 0:00
Matěj Toman

Rozluč se s La Cosa Nostrou. Mafie 'Ndrangheta má vyšší roční obrat než McDonald's a Deutsche Bank dohromady

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Ač o ní většina z vás neslyšela, 'Ndrangheta je obrovskou kriminální hrozbou, která daleko přesahuje schopnosti a moc La Cosa Nostry.

Italská mafie je ve světě pojmem, jež vzbuzuje respekt, strach a u některých možná trochu nepochopitelný obdiv. Kdybyste se několika lidí zeptali, která kriminální organizace jim je nejznámější, nejspíše byste nejčastěji narazili na odpověď La Cosa Nostra, ale existuje ještě jedna partička. A tou je 'Ndrangheta. A právě 'Ndrangheta předčila La Cosa Nostru v mnoha směrech. Ač zrovna není mafií v pravém slova smyslu (viz 6. odstavec), v mnohém se jí blíží. Toto krkolomné slovo pochází z řečtiny a symbolizuje odvahu a věrnost. Nedokážu si představit jediný pojem, který by podstatu této organizované skupiny vystihoval lépe.

Za rok 2013 údajně 'Ndrangheta zaznamenala obrat ve výši 53 miliard euro, což je 3,5 % HDP Itálie. Hlavním zdrojem příjmů v uvedeném roce bylo pašování drog (24,2 miliard) a likvidace nelegálního odpadu (19,6 miliard), kdy členové organizace buďto shazují odpad z lodí poblíž pobřeží Itálie nebo Somálska, nebo rovnou potápí celé lodě plné toxického odpadu (většinou radioaktivního).

'Ndrangheta má své počátky už v šedesátých letech 18. století, kdy se v Kalábrii (nárt a prsty pomyslné boty Itálie) začaly seskupovat první skupinky kriminálníků. 'Ndrangheta jakou známe nyní, se však začala formovat až o sto let později. Prvotním zájmem byly únosy s následným vymáháním výkupného. Mezi nejznámější oběti patří jednoznačně Paul Getty, vnuk ropného magnáta Jeana Paula Gettyho. Ten byl jen tak mimo řeč v roce 1957 jmenován magazínem Fortune nejbohatším žijícím Američanem. Věřím, že níže popsaný průběh jednoho z prvních únosů 'Ndranghety vám pomůže utvořit si obrázek o jejích praktikách.

16letý Paul Getty byl unesen 10. července (júl) 1973 ve tři hodiny ráno v Římě z paláce Farnese, načež rodině došel dopis o výši odškodného. A kolik že to bylo? 17 milionů amerických dolarů. Když otec Paula zažádal svého otce Jeana Paula o peníze na výkupné, odmítl ho s tím, že by klidně mohli unést dalších 14 vnoučat. V listopadu (november) tak došel další dopis, ale tentokrát s o něco více odstrašujícím obsahem a jiný byl také adresát. Do redakce deníku byla zaslána obálka s pramínkem vlasů a lidským uchem spolu s požadavkem 3,2 milionu dolarů. V něm stálo: „Toto je Paulovo ucho. Pokud do 10 dnů nedostaneme své peníze, dorazí i to druhé. Jinými slovy: dorazí John v malých kouscích.“ Zanedlouho po zaplacení výkupného, které nakonec činilo 2,9 milionu dolarů, byl Paul Getty nalezen živ u čerpací stanice. Dopadeno nakonec bylo devět únosců, včetně dvou bossů z 'Ndranghety, kteří ale byli propuštěni pro nedostatek důkazů.

Paul Getty na výslechu v Římě

Rozluč se s La Cosa Nostrou. Mafie 'Ndrangheta má vyšší roční obrat než McDonald's a Deutsche Bank dohromady

thetimes.co.uk

A právě jmění z podobných počátečních operací posloužilo 'Ndranghetě jako kapitál, který na konci osmdesátých let investovala do kokainu. Pokud jste už od prvního odstavce čekali na to, v čem že je ta neznámá 'Ndrangheta schopnější než La Cosa Nostra, zde máte první důvod. La Cosa Nostře trvalo mnohem déle, než se adaptovala novému drogovému trhu. Tato rychlá reakce a přesunutí svých aktiv do trhu s kokainem namísto dosavadního heroinu přineslo 'Ndranghetě, která pochází z jedné z nejchudších oblastí Evropy, miliardy dolarů.

Po pádu Berlínské zdi své paže natáhla i do východní Evropy a zároveň v podstatě do celého světa. A jakto, že to měla 'Ndrangheta tak jednoduché? Už od svého prvopočátku neverbuje nijak jinak než na základě pokrevních pout a právě rodinní příslušníci, kteří se rozhodli emigrovat z Kalábrie do Německa, Spojených států, Austrálie, Belgie Kolumbie nebo Francie, tvoří celosvětovou síť. 'Ndrangheta je věrným společníkem drogových kartelů z Jižní Ameriky. Nedávné společné vyšetřování Itálie a Spojených států navíc zjistilo, že je 'Ndrangheta úzce spjata s mexickými gangy Los Zetas a Gulfským kartelem a dohromady spolu mají vyvinutou sofistikovanou logistickou síť. Operace nesoucí název Crime 3 odhalila, že „'Ndrangheta naprosto vládne pašování kokainu v Evropě, a to právě díky spojení s Kolumbijci v Evopě a Los Zetas ve Státech“. Právě italští vyšetřovatelé zjistili, že až 80 procent kokainu v Evropě se na tento kontinent dostává skrze přístav Gioia Tauro v Kalábrii.

Další vzestup 'Ndranghety na úkor La Cosa Nostry zajistila politická situace na konci osmdesátých let, kdy se La Cosa Nostra ostře postavila proti tehdejší vládě, což vyústilo v zavraždění dvou vrchních soudců v roce 1992. Giovanni Falcone a Paolo Borsellino často vystupovali proti mafii, na což také v konečném důsledku doplatili. Právě kvůli tomuto jednání La Cosa Nostry se rozhodla vláda na Sicílii poslat své vojsko a schválila nový zákon, který dovoloval umísťovat zločince spjaté s mafií do samovazby. Tyto kroky notně oslabily moc La Cosa Nostry. No a zatímco byla veškerá pozornost vrhána na Sicilany z Nostry, Kalábřané z 'Ndranghety pomalu začínali ovládat bohatý sever Itálie.

Auto Giovanni Falconeho a Paola Borselliniho, které doplatilo na nastraženou bombu na dálnici u Palerma

Rozluč se s La Cosa Nostrou. Mafie 'Ndrangheta má vyšší roční obrat než McDonald's a Deutsche Bank dohromady

corriere.it

Co se týče struktury organizace, 'Ndrangheta je založena na takzvaných 'ndrinách, což jsou v podstatě menší skupiny příbuzných, které operují na svém přísně vymezeném území. Tím může být například malé město nebo čtvrť ve městě větším. Pokud ve městě vládne více než jedna 'ndrina, spojí se do tzv. locale, což je organizační složka, která je kompetentní v rámci celého města. Ač je 'ndrina v hierarchii pod locale, je obvyklé, že je její moc v některých sférách silnější. Každá 'ndrina či locale mimo Kalábrii je spojena se stejnou hierarchickou skupinou v domovském kraji. Vyšetřování například ukázalo, že locale ve Sterlingu (západní Austrálie) je ve spojení s locale v Kalábrii a koná její rozkazy. A přes to nejede vlak, o čemž se přesvědčil i Carmelo Novella, hlava 'Ndranghety v Lombardii, který měl v úmyslu jednat nezávisle, načež byl v roce 2008 zavražděn jedním z bossů z Kalábrie. 

Hlavně díky striktním pravidlům přijímání nových členů je 'Ndrangheta velmi tvrdým oříškem pro autority. Některé zdroje uvádějí, že zatímco do roku 2008 bylo vyslechnuto 1 000 informátorů z Cosa Nostry, pouhých 42 se odvážilo mluvit ohledně záležitostí 'Ndranghety.

Zadržení Pasquala Condella, jednoho z bossů 'Ndranghety (2008) 

Rozluč se s La Cosa Nostrou. Mafie 'Ndrangheta má vyšší roční obrat než McDonald's a Deutsche Bank dohromady

taringa.net

Jak už jsme se zmínili, 'Ndrangheta je velmi schopná, co se týče rozvětvování do cizích zemí, a to díky migraci. Kromě Itálie operuje 'Ndrangheta v Austrálii, kam v roce 2008 dovezli 15 milionů pilulek extáze. Ty byly skryty v kontejnerech, které měly obsahovat rajčata a mířily do Melbournu. V Bruselu zase 'Ndrangheta odkoupila hned celou čtvrť. Silné zastoupení má i v Kanadě, a to kvůli velmi vstřícnému bankovnímu systému, který brání vyšetřování, což z Kanady činí ráj pro praní peněz. V roce 2015 bylo v Torontu, kde je přítomnost 'Ndranghety nejznatelnější, zadrženo 15 mužů kvůli pašování drog a zbraní. V Německu zase členové 'Ndranghety hbitě investují do hotelů, restaurací či domů. Hlava federální policie, Joerg Ziercke, se nechala slyšet, že „polovina zločineckých organizací identifikovaných v Německu patří 'Ndranghetě“. To, že 'Ndrangheta pašuje kokain skrze přístavy Rotterdamu a Amsterdamu snad ani není překvapením.

Boj s 'Ndranghetou je bojem zdlouhavým, což nejlépe vystihnou slova odborníka na organizovaný zločin z milánské univerzity, Ilarie Meli: „Na severu Itálie je na organizovaný zločin nahlíženo jako na jižní fenomén, zatímco v severní Evropě jako na italský problém.“ Hlavním problémem jsou rozdílné zákony evropských zemí, které často znemožňují italským autoritám zasahovat do věcí zahraničních členů organizace. Odborník na samotnou organizaci, Antonie Nicaso, zase tvrdí, že „'Ndrangheta se stala globální organizací, ale prostředky k jejímu zneškodnění jsou stále v národní rovině“. Je však jen velmi těžké odhadovat, zda se vůbec 'Ndranghetu podaří zastavit, ať už kvůli nedostatečným právním prostředkům nebo zkrátka faktu, že 'Ndrangheta má tolik peněz, kdy už pomalu ani neví, kam je investovat.

Domů
Sdílet
Diskuse