Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. února 2016 18:16
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

5 věcí, které nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s ne

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

V čem jsou tyto dva konkurenční hi-tech smartphony odlišné? Podívali jsme se na ty nejlepší novinky, které přináší teprve včera představena vlajková loď z Jižní Koreje a našli jsme několik důležitých výhod.

Pokud jste včera sledovali technologické novinky, určitě vám neušlo, že Samsung představil dva nové smartphony s operačním systémem Android, které vynikají ve více směrech. A i když vám na první pohled mohou při vizuálním srovnání s loňskou generací Galaxy S6 a S6 edge připadat téměř identické, inovací je tu tentokrát opravdu dost. Většina se však skrývá v útrobách trošku hezčí hliníkovo-skleněné konstrukce. Několik praktických novinek budou navíc jistě chválit i majitelé iPhone 6s, protože nic podobného nemají zatím k dispozici. Za zmínku stojí zejména certifikace IP68 přinášející zvýšenou odolnost vůči tekutinám nebo zrnkům písku, užitečný slot pro microSD karty až do 200 GB, bezdrátové nebo super rychlé nabíjení, téměř dvojnásobně větší kapacita baterie či neustále zapnutý displej. Pojďme si tedy shrnout všechny podstatné detaily.

1. Ochrana před vodou a pískem

Smartphony Galaxy S7 a větší Galaxy S7 edge přicházejí s tělem, které dokáže ochránit křehký hardware před negativním účinkem vody nebo písku, takže si ho bez jakýchkoliv obav můžeme vzít k vodě na pláž nebo přímo do sprchy. Zvýšenou odolnost zajišťuje certifikát pod označením IP68, což znamená, že zařízením neublíží ani trvalé ponoření. Galaxy S6 nic takového přitom nenabízel. Model Galaxy S5 před dvěma lety zase přešel přes certifikaci IP67, která uživateli umožňovala pouze dočasné ponoření.

5 věcí, které nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s ne

 

2. Více prostoru

Sen každého fanouška produktů z portfolia společnosti Samsung se nakonec přece jen stal skutečností. Konstrukce novinek totiž nabízí nesmírně žádaný slot na microSD karty, a to až s kapacitou do 200 GB. Operační systém Android 6.0 Marshmallow navíc umožňuje přeměnu vložené karty na nové interní úložiště. Takže pokud si někdo zakoupí nejnižší 32 GB model a k tomu 128 GB microSD, může s ní prostřednictvím nastavení systému nahradit původní interní úložiště a díky tomu nabude až 128 GB prostor nejen na multimédia, ale i na objemná data aplikací či graficky náročných her.

5 věcí, které nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s ne

 

3. Moderní nabíjení

Kalifornské jablíčko jakoby v této oblasti zaspalo dobu. Nejnovější iPhone nenabízí ani rychlé nabíjení a ani podporu pro bezdrátové nabíječky, což samozřejmě o Galaxy S7 a S7 edge říct nejde. Podle informací přímo od výrobce by měla být nabíječka schopna naplnit 3000 mAh baterii za 90 minut a 3600 mAh za zhruba 100 minut. Nejrychleji to však půjde během první půl hodiny. O jaká procenta ale jde, se dozvíme až po prvních testech. Web GSMarena uvádí, že technologie Quick Charge 3.0, kterou disponuje model s chipsetem Snapdragon 820, dokáže za 30 minut doplnit až 80% celkové kapacity. Netřeba ale zapomínat, že to už záleží na tom, jakou kapacitou daný smartphone disponuje. Loňská generace Galaxy S6 obsahuje Quick Charge 2.0 a za stejnou dobu nabíjení 2550 mAh kapacity vám indikátor baterie na displeji ukáže něco přes 50%. Stejně nesmíme zapomenout ani na podporu pro bezdrátový způsob nabíjení, který je nyní údajně ještě rychlejší.

5 věcí, které nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s ne

4. Obrovská baterie

I když velikost baterie ještě nezaručuje dobrou výdrž, v kombinaci s energeticky efektivním hardwarem je to již více než pravděpodobné. Pokud výrobce smartphonu integruje 3000 mAh baterii, což představuje téměř dvojnásobek kapacity baterie v iPhone 6s, a hardwarovou sestavu tvoří šetrná operační paměť RAM v technologickém standardu LPDDR4 nebo čipset jako například Exynos 8890 či Snapdragon 820, které vznikly díky moderním 14 nm výrobním kapacitám druhé generace, zařízení by teoreticky mohlo po jednom plném nabití vydržet i dva dny průměrného provozu. A novinka Galaxy S7 takovou sestavu má (iPhone 6s - 1715 mAh), přičemž větší provedení Galaxy S7 edge nabízí až 3600 mAh zdroj energie, tedy stále výrazně více než iPhone 6s Plus a jeho 2750 mAh baterie.

5 věcí, které nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s ne

 

5. Stále dostupné informace

Neustále zapnutý displej nepředstavuje žádnou revoluční funkcionalitu, něco podobného už déle nabízejí Lumia s operačním systémem Windows nebo dokonce i loňský model Galaxy S6 edge. Nově to ale dokážou oba modely a v trošku vylepšené formě přímo uprostřed displeje a nejen na ohnutém kraji. Funkcionalita "Always On" tak umožní Super AMOLED panelu zobrazovat všechny důležité informace (čas, přijaté zprávy, zmeškané hovory, datum, procenta baterie atd.) 24 hodin denně v jednoduché podobě a dokonce aniž by se znatelně navýšila spotřeba energie. Nebude proto nutné mačkat žádná hardwarová tlačítka a ani používat otravná gesta. Smartphone stačí pouze vytáhnout z kapsy a podívat na neustále zapnutý displej.

5 věcí, které nový Samsung Galaxy S7 dokáže a iPhone 6s ne
Domů
Sdílet
Diskuse