Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. března 2016 16:25
Čas čtení 0:00
Tibor P.

Za ukradený plakát na 15 let do vězení. Americký student si v Severní Koreji zadělal na pořádný problém

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pozor na rozvracení režimu.

Představte si, že byste kvůli jednomu plakátu měli skončit na pořádně dlouhé období ve vězení, navíc v zemi, která je daleko od vašeho domova. Asi takto nějak se musí cítit jistý americký student, který si během svého novoročního turistického zájezdu v Severní Koreji vzal propagandistický plakát z uzavřené části svého hotelu, ve kterém byl ubytován, v hlavním městě Pchjongjangu. Za zločiny proti státu a rozvracení režimu dostal 21letý Otto Warmbier, americký student z univerzity ve Virginii, 15 let natvrdo. Rozsudek padl na nedávném velmi rychlém řízení, když po hodině bylo jasné, jaký trest ho v této zemi postihne.
 
A to celé i navzdory tomu, že se na tiskové konferenci ještě minulý měsíc velmi omlouval za svůj skutek. Hájil se tím, že plakát měl být údajně cennou trofejí pro matku jeho kamaráda a veřejně přiznal, že jeho skutek byl velmi závažným a navíc předem plánovaným. Na margo celého procesu je třeba poznamenat, že v případě turistů ze Západu nejde o první podobný případ. Velmi často bývají zatčení křesťanští misionáři, kteří se snaží tamní obyvatelstvo obracet na jejich víru a jsou odsouzeni buď za nezákonný vstup do země, nebo třeba i proto, že si s sebou přinesli do hotelu Bibli. Takto například dopadl před rokem jistý jihokorejský pastor, který byl odsouzen dokonce na doživotí za rozvracení republiky. Severokorejský režim využívá zatčení především Američanů na přilákání vysoce postavených amerických politiků do jejich země, jelikož KLDR nemá s USA žádné oficiální diplomatické vztahy. V případě studenta Warmbiera se již začal angažovat americký diplomat a bývalý guvernér státu Nové Mexiko Bill Richardson, který se v New Yorku setkal se dvěma představiteli tamního režimu, aby vyjednal propuštění obviněného z humanitárních důvodů.
 
Domů
Sdílet
Diskuse