Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. srpna 2016 22:04
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Chováte se opilí jako zvíře? Údajně to způsobuje gen, který snižuje riziko vzniku cukrovky a obezity

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL
Uložit Uložené

Nedokážete se během pátečního večera ovládat? Můžete být spokojení.

Stává se vám, že během zábavy s přáteli, na které jednoznačně nesmí chybět alkohol, se spolu se stoupající ručičkou na alkoholmetru stupňuje i vaše agresivita a do popředí se dostává neschopnost ovládat se? Stručně řečeno, chováte se jako opilý idiot a jste centrem zábavy? Podle všeho máte oproti ostatním jednu velkou výhodu. I přes nemocná játra se nemusíte obávat obezity či dokonce cukrovky. Co stojí za tímto tvrzením?

Chováte se opilí jako zvíře? Údajně to způsobuje gen, který snižuje riziko vzniku cukrovky a obezity

Studie vědců z University of Helsinki publikována v měsíčníku Journal of Psychiatric Research mluví o jistém druhu genetické mutace s výmluvným názvem HTR2B Q20, který zapříčiňuje sníženou produkci receptorů serotoninu 2B. Právě kvůli nim se dokážeme ovládat a tedy jejich deficit nevede k ničemu jinému, než společenským přešlapům spojeným s alkoholickou upřímností a ztrácením schopnosti ovládat se. Druhá strana mince však hovoří o zvýšené citlivosti na inzulín u nosičů mutace, což v překladu znamená mnohem menší riziko vzniku cukrovky 2. typu.
 
Výzkumu se zúčastnilo 98 Finů s disociální poruchou osobnosti, přičemž u 9 z nich se prokázala zmíněná mutace. Tato devítka měla znatelně lepší výsledky hladin glukózy a inzulínu spolu s nižším BMI indexem naznačujícím menší pravděpodobnost vzniku obezity. Autor studie Roope Tikkanen se také vyjádřil, že mutace by mohla být prospěšná i v případě příchodu doby ledové, totiž mužům s vyšší hladinou testosteronu by stačil o něco nižší příjem kalorií, které by tělo dokázalo efektivněji zpracovat. A jak se chováte vy, když jste pod parou?

Chováte se opilí jako zvíře? Údajně to způsobuje gen, který snižuje riziko vzniku cukrovky a obezity
Domů
Sdílet
Diskuse