Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. října 2016 19:02
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Místa na Zemi, která ti zaplatí za to, že v nich budeš žít. Získat můžeš tisíce dolarů i pozemky zdarma

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Zajímavé návrhy.

Co bys řekl, kdyby ti město, provincie nebo kraj zaplatili za to, aby ses tam přestěhoval? Zní to zvláštně, protože ve světě existují místa, kde bys nenašel žádné finanční prostředky navíc a lidé se tam zmítají v chudobě, jenže v rozvinutých zemích světa to někde vypadá jinak.

Detroit, USA

Kdysi největší automobilové centrum Spojených států amerických doplatilo na svou automobilovou závislost. Mnoho společností z Detroitu odešlo či zbankrotovalo, v některých čtvrtích se ceny nemovitostí propadly na minimum a Detroit houfně opouštěli i jeho obyvatelé. Pokud bys ale měl chuť pomoci Detroitu na cestě za zašlou slávou, v rámci programu Challenge Detroit na to dostaneš příležitost a k ní i 2,5 tisíce dolarů. Nebude to jen tak zadarmo, protože peníze dostanou pouze různí pracovníci z konkrétních oblastí a profesí ochotni se do Detroitu přestěhovat a následně tam pracovat a zvelebovat místní ekonomiku.

Aljaška, USA

Možná se ti nápad přestěhovat se na Aljašku dostal do hlavy už při sledování Simpsonových ve filmu a pokud ne, po následujících řádcích se to možná změní. Aljaška umí být pěkně nehostinná, studená a depresivní, ale pokud by ti přesně tyto životní podmínky vyhovovaly, pak se tam můžeš zkusit přestěhovat a rovnou i požádat americkou vládu o finanční injekci, o kterou se vláda postará prostřednictvím speciálního fondu. Jelikož obyvatelstvo na Aljašce pomalu klesá, každý nový člověk ochotný pracovat a zapojovat se do chodu ekonomiky je vítán a ještě mu za to i zaplatí.

Provincie Saskatchewan, Kanada

Kanadská provincie se také zařadila mezi města, která jsou ochotna podpořit nové obyvatele i po finanční stránce. Pokud si úspěšně skončil vysokou školu po roce 2010 a máš chuť začít nový život právě v Kanadě, po splnění určitých podmínek dostaneš celkem slušných 20 tisíc kanadských dolarů, abys v Saskatchewanu mohl pracovat a bydlet alespoň dalších 7 let. Saskatchewan sice nepatří mezi nejpopulárnější kanadské provincie, kam by se mladí lidé ochotně hrnuli, ale s takovou státní pomocí to nemusí být až tak špatný nápad.

Niagara Falls, USA

Pro mnohé nejkrásnější vodopády na celém světě ležící na hranicích mezi Kanadou a Spojenými státy americkými mají i vlastní městečko se stejnojmenným názvem a přesně ono ti zaplatí za to, že se tam přestěhuješ. Opět musíš být člověk, který nedávno skončil školu, takže po důchodcích asi velká poptávka není, a když si troufáš na život v bezprostřední blízkosti tohoto úžasného přírodního fenoménu, můžeš si přijít až na 7 tisíc dolarů. Peníze ti vláda vyplatí za to, že budeš ve městě Niagara Falls bydlet a pracovat pro společnosti sídlící u vodopádů alespoň dva roky, takže pro milovníky přírody je tato nabídka jako stvořená.

Ponga, Španělsko

Na severovýchodě Španělska leží stařičká vesnička s názvem Ponga, kde se počet obyvatel rapidně snižuje. Její obyvatelé stárnou a postupně vymírají, což je sice přirozené, ale španělská vláda by přesto chtěla, aby se Ponga zachovala, a tak nabízí mladým lidem možnost přestěhovat se a ještě si i přilepšit. Každá dvojice, která se do Ponga přestěhuje, bude mít nárok získat 3 tisíce eur a aby toho nebylo málo, za každé dítě dostanou rodiče ještě další tři tisíce.

Utrecht, Nizozemí

I když toto nizozemské město nenabízí cizincům možnost přestěhovat se tam a dát jim za to i finanční bonus, přesto prakticky platí některým svým obyvatelům za to, že tam bydlí. Před pár měsíci totiž město společně s místní univerzitou spustili experiment týkající se takzvané základní mzdy, čili měsíčního finančního příspěvku, který by dostával každý člověk bez ohledu na jeho zaměstnání či zkušenosti. Do experimentu je zapojeno 300 lidí, kteří jsou rozděleni do několika skupin. 50 lidí se nachází ve skupině, která nemá žádné regulované pravidla, takže i kdyby si našli práci a jiný zdroj příjmů, svou základní mzdu by dostali i tak. Další skupiny jsou více či méně regulované a jednotlivé příspěvky se liší od 900 eur za dospělou osobu do 1300 eur za dvojici či rodinu. Zajímavá budou následná zjištění odborníků a nesmíme zapomenout ani na to, že Švýcaři v nedávném referendu takovou základní mzdu rázně odmítli.

Curtis, USA

Snad nejzajímavější podmínky příspěvku či bonusu platí ve městě Curtis v americkém státě Nebraska. Nevyplatí ti žádné peníze za to, že ses tam přestěhoval, ale vymysleli efektivnější způsob, díky kterému zlepšují své město a ještě i vítají nové obyvatele. Princip příspěvku v Curtise spočívá v tom, že pokud přineseš na radnici skvělý návrh na to, jak zlepšit fungování některé z místních institucí, nebo návrh na zlepšení infrastruktury, vzdělanosti či podporu kultury, dostaneš příležitost vybrat si volný pozemek podle své chuti a dostaneš ho zcela zdarma.

Domů
Sdílet
Diskuse