Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. října 2016 11:57
Čas čtení 0:00
František Kulhánek

Ve kterém věku máme největší okruh přátel? Finští a britští vědci sestavili studii a přišli na odpověď

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Važme si přátel, jednou jich budeme mít nedostatek.

Jak jste si mnozí všimli, v průběhu života se okruh našich přátel rozrůstá a v určitém bodě začne padat dolů. Pokrok v této sociálně-společenské otázce přinesli vědci až nedávno, když zjistili vrchol, kdy dosahují muži i ženy největšího počtu přátel, po kterém to s námi jde už jen dolů vodou. Věk společenského bohatství stanovili finští a britští vědci na 25 let. Studie samozřejmě nemusí platit na každého a je pochopitelné, že se najdou i tací, kteří právě s blížící se třicítkou nabírají mnoho kontaktů a známých. Obecně přitom platí, že mužská část populace je více obdařena přáteli než ta ženská. Situace se však nakonec při poklesu přátel obrátí. Sice muže v počtu přátel porazí až ve věku 39 let, ale prvenství jim vydrží už natrvalo. Mezi 45 a 55 rokem života se přitom síť přátel, jak na straně žen, tak na straně muže stabilizuje.

Ve kterém věku máme největší okruh přátel? Finští a britští vědci sestavili studii a přišli na odpověď
Zdroj: www.tipsywriter.com

Autoři studie vysvětlují i ​​příčiny, které tento společenský jev způsobují. Ve věku, kdy dosahují obě pohlaví maxima přátel, se ženy více zajímají o svého partnera a nechtěně tak dávají do ústraní přátelské vztahy. Oproti tomu si muži podvědomě udržují větší okruh známých, se kterými se příležitostně setkávají. Po svatbě se počet známých u obou automaticky sníží, avšak jsou to opět ženy, které své přátele opouštějí rychleji. Tento stav zapříčiňuje do určité míry i častokrát příchozí těhotenství a následná péče o potomky. Z mladých lidí, kteří tak ještě před nedávnem popíjeli v baru, se stanou starostliví rodiče kontrolující, s kým pije jejich dítě. Se stárnoucími ratolestmi přichází i zapomenutý pocit svobody a na scénu vstupují nové přátelské vztahy. Etapa nových kontaktů a navrácení času přichází obvykle po čtyřicítce. Studie se prováděla pomocí telefonních hovorů 3 milionů Evropanů, u kterých se věděl věk i pohlaví. Síť přátel tak sestavovali z pravidelných telefonních kontaktů. Na námitky, že kontakty se udržují i ​​přes sociální sítě, vědci odpovídají, že data pocházejí ještě z roku 2007, kdy byl vliv Facebooku a dalších sociálních médií zanedbatelný.

Domů
Sdílet
Diskuse