Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2016 19:17
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Od špičkové kvality až po obrovský kult. 5 důvodů, proč Apple sedí na trůnu a ještě dlouho bude

TECH
Uložit Uložené

Co dělá z jablka tak úspěšnou společnost?

Situace na spotřebitelském trhu s elektronikou prochází neustálými změnami. Staré výrobce bez nápadů či ochoty naslouchat potřebám potenciálních zákazníků střídají mladší hráči s ambiciózním vedením a hlavně inovativním portfoliem. Podobný osud jako finskou společnost Nokia čekalo i potížemi zmítané BlackBerry. Když přišel první iPhone, dotykové displeje příliš neletěly, protože ještě nebyly na takové úrovni, na jaké jsou dnes. Pochopitelně, technologie tehdy měly nesrovnatelně nižší úroveň. Jednou se ale musely posunout výše, a přesně to způsobil příchod multi-touch panelů. První iPhone z roku 2007 změnil vše, co bylo do té doby zažité. Bez respektu zboural staré tradice a vybudoval cestu pro moderní smartphony bez fyzické klávesnice, při nichž dokonce nebylo nutné používat ani stylus a ani žádné podobné příslušenství na realizaci dotykové interakce. Ten, kdo nestihl držet krok, prostě skončil, a ten, kdo se i navzdory dobrým obchodním výsledkům snažil neustále zlepšovat, prodává až dodnes. A mezi takový okruh výrobců spotřební elektroniky patří i Apple, společnost s nesmírně loajálním okruhem zákazníků a zároveň i obrovských fanoušků, kteří milují úplně všechno, kde se nachází její nepřehlédnutelné logo.

Od špičkové kvality až po obrovský kult. 5 důvodů, proč Apple sedí na trůnu a ještě dlouho bude
Zdroj: commons.wikimedia.org

Úspěch a tedy i budoucnost tohoto technologického průkopníka stojí na pěti základních pilířích. Prvním je kvalita, druhým jedinečnost, třetím spolehlivost, čtvrtý představuje inovativnost a poslední, čili pátý zase takzvaná synergie.

Kvalita

Ať už se to někomu líbí nebo ne, produkty od kalifornského jablíčka nabízejí kvalitu, od jaké by se mohla učit drtivá část konkurence. Pokud chytíte MacBook, iPhone, iPad či iPod, hned po prvním kontaktu víte, že jde o prémiové zařízení. Precizně opracovaný hliník s křivkami od známého průmyslového designéra se jménem Jonathan Ive doplňuje kvalitně provedené konstrukční řešení, kde vůbec nic nevrže, protože každá jedna část dokonale sedí v jednom celku. Ano, a to se samozřejmě odráží i na výši cenovky. Kvalita, prémiové materiály nebo precizní a zejména originální vizuální provedení přece něco stojí.

Pilíř kvality je pro Apple enormně důležitý. Platí to jak o hardwaru, konstrukčním zpracování, tak samozřejmě i o softwaru. A proto patří mezi to nejlepší, co trh momentálně nabízí. Všechny operační systémy od giganta z Kalifornie vynikají stabilitou, svižností, rychlostí a také vysokou bezpečností, takže mají všechny klíčové vlastnosti, jaké by měl mít každý kvalitní software.

Jedinečnost

Jedním podstatným rozdílem mezi notebookem od Apple a notebookem od například takového Aceru (bez urážky) je, že pokud se tím prvním rádi pochválíme, při tom druhém ve většině případů raději o detailech nemluvíme. Mít na smartphonu nebo tabletu logo s nakousnutým jablíčkem znamená být součástí jakéhosi obrovského fanklubu se jménem, ​​které zná asi celý svět. Žádné jiné značce z technologické sféry se něco podobného za uplynulé dekády nepodařilo. A to je důvod, proč uživatel produktu z dílny společnosti Apple opravdu jen málokdy pokukuje po konkurenci, ať jde o ledajaký typ produktu. Prsty v tom ale určité má i operační systém, protože počítače s macOS vyrábí pouze jablíčko. A naopak, počítače s „Windowsem“ nabízí hned několik různých hardwarových výrobců, což znamená, že je jednodušší přesedlat na jiný model s jinou značkou. Nepřímé připoutání k jednomu ekosystému a vybudovaný zvyk z užívání nás totiž častokrát odrazují od byť jen uvažování nad jakýmkoliv radikálním přechodem.

Jedinečnost Applu má své hluboké kořeny v legendárním sloganu Think different. Ten se v praxi dá vysvětlit prostřednictvím následujícího příkladu: Existuje technologie, kterou používá naše konkurence? No tak si pak uděláme vlastní, o něco atraktivnější alternativu a dáme jí specifický název. Jsme přece jiní.

Od špičkové kvality až po obrovský kult. 5 důvodů, proč Apple sedí na trůnu a ještě dlouho bude
Zdroj: icuccok.hu

Spolehlivost

Když používáte pět let stále stejný notebook, nenastaly během tohoto období žádné větší problémy a nechybí vám ani něco novějšího, něco lepšího, pak dokážete s jistotou říci, že jste si vybrali opravdu dobře. Osobně jsem strávil s modelem MacBook Pro podobně dlouhé období, i když to na něm nebylo vůbec, ale vůbec vidět. Hliníková konstrukce vypadala přesně tak, jako když jsem tento přenosný osobní počítač poprvé rozbalil. Drobné škrábance nebyly téměř vůbec vidět a co se týče stability konstrukce, vůbec nic neztratilo svou původní pevnost, přičemž totéž platí o klávesnici či touchpadu, jež také vypadali zachovale.

Spolehlivé jsou samozřejmě i další produkty z portfolia, včetně iPhonu nebo Apple Watch. Podle výsledků American Customer Satisfaction Index to, co se týče spokojenosti zákazníků, letos vyhrál kalifornský výrobce, kdy předběhl Samsung přesně o jeden bod. 81 bodů ze 100 mu v prestižním žebříčku zajistilo první místo. A protože spokojenost závisí i na spolehlivosti, není třeba už zřejmě ani nic dále vysvětlovat nebo rozebírat.

Inovativnost

Jak bylo zmíněno ještě na začátku, existuje několik příkladů, kdy zařízení od Applu způsobily revoluci a tím ovlivnily další směřování vývoje. Podobu současných smartphonů formoval iPhone a tabletů zase pro změnu iPad. Oba kousky proto můžeme považovat za takzvané referenční modely, kterými se konkurence občas ráda inspiruje. Platí to především o čínských výrobcích s agresivní cenovou politikou, kde bez jakýchkoliv debat nechybí ani stále populárnější Xiaomi. Ať už tedy hledají inspiraci v hardwaru nebo v softwaru, pokaždé vědí, že uspějí.

Od špičkové kvality až po obrovský kult. 5 důvodů, proč Apple sedí na trůnu a ještě dlouho bude
Zdroj: commons.wikimedia.org

Ano, v září představený iPhone 7 nepřinesl žádné průlomové technologie a dokonce ani nové vizuální provedení, přestože bylo očekáváno mnohem více. To však hned neznamená, že gigant začíná kašlat na inovace. Snad každý dobře informovaný člověk ví, že to nejlepší přijde až příští rok po představení osmičky. Apple tehdy slaví 10. výročí od uvedení prvního modelu, takže si ty největší překvapení nechali na později. Naznačuje to několik předpokladů ostřílených analytiků včetně čerstvých spekulací z technologických kuloárů.

Rovněž je třeba podotknout, že pokud některý výrobce dokáže zpopularizovat nové technologické výdobytky moderní doby, tak jedním z nich je i Apple. Mnoho jich ale nenapočítáme. Ještě mě napadá takový Samsung, a jako příklad lze uvést skvělé reakce na skener očí v již neprodávaném Galaxy Note7. Biometrické zabezpečení tohoto typu přišlo mezi spotřebitele dávno před ním, ale jak jsme mohli vidět na vlastní oči, nikdo mu nevěnoval příliš velkou pozornost. Tedy lépe řečeno, téměř žádnou. Nejdříve se propagace musí chytit někteří z větších hráčů a až poté ji začne každý chtít. A když ji chce každý, pak ambiciózní výrobce nemá jiné možnosti, než technologii integrovat do svých produktů.

Synergie

Nebo jednodušeji řečeno souhra. Vzájemná synergie mezi hardwarem a softwarem nebo mezi notebookem a smartphonem má na spokojenost zákazníků mnohem větší vliv, než si možná myslíte. O co vlastně jde? Hlubší souhra operačního systému a hardwarové výbavy představuje poměrně důležitou vlastnost každého kvalitního elektronického zařízení, protože nám umí díky hladkému fungování poskytnout opravdu skvělé uživatelské zkušenosti. Kdo by nechtěl počítač nebo smartphone, kde se nic neseká a kde nic dlouho netrvá? Vývoj obou částí celku probíhá jako jeden proces, a nikoli samostatně. Proto si tak dobře rozumí. U Androidu nebo Windowsu je operační systém dodávaný jinou společností jako hardware, na kterém fungují. 

Další nemalá výhoda spočívá ve vzájemné spolupráci mezi jednotlivými typy zařízení. Přes MacBook či iPad můžeme, například, pohodlně přijmout příchozí hovor přímo z iPhonu, což nám umožní kecat bez nutnosti držet smartphone v rukách. Samozřejmě, podobné vymoženosti dnes nabízí hned několik aplikací pro Windows a Android, ale ty je třeba nejdříve najít, nainstalovat, pak nastavit a umět používat. Řešení jablíčka je tedy jednodušší i výrazně praktičtější.

Od špičkové kvality až po obrovský kult. 5 důvodů, proč Apple sedí na trůnu a ještě dlouho bude
Zdroj: appleinsider.com
Domů
Sdílet
Diskuse