Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. listopadu 2016 12:48
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Procházet se po chodníku a vyrábět tak elektrickou energii pro celou ulici? Město Las Vegas spouští revoluci

TECH
Uložit Uložené

Pokud chce člověk změnit svět, přeci jen se to dá.

Způsobů, jak vyrábět elektřinu, je na světě hned několik. Ať už pomocí mořského příboje, větrných, slunečních a vodních elektráren nebo klasických atomových elektráren. V kurzu jsou ale v současné době různorodé ekologické cesty směřující k jejímu získání, a proto se inženýři a inovátoři předhánějí v nápadech a jejich realizacích. Nicméně něco neotřelého a velmi zajímavého se podařilo zhotovit ve slavném americkém městě hazardu Las Vegas, kde mají přímo průlomové chodníky. Nevypadají jako u nás, že jsou vyplněny betonem/asfaltem či popřípadě něčím jiným a ohrazené obrubníky, ale v daném případě bychom mohli použít i spojení inteligentní chodník. A to ne jenom tak pro nic za nic.

Procházet se po chodníku a vyrábět tak elektrickou energii pro celou ulici? Město Las Vegas spouští revoluci
Zdroj: EnGoPLANET

Ve zmíněném městě totiž lidé díky své obyčejné chůzi zásobují veřejné osvětlení energií, čímž se vytváří pro životní prostředí neškodný proces. Celý trik spočívá v tom, že pokud člověk přejde po speciálně vybudovaném chodníku, svými kroky a díky kinetické, tedy pohybové energii ve spolupráci se solárními panely dokáže rozsvítit pouliční lampu. Za vším stojí newyorská společnost EnGoPLANET, podle níž svět kvůli veřejnému osvětlení vypouští do ovzduší příliš oxidu uhličitého, a proto chtěli poukázat, že se to dá i téměř 100 % ekologicky bez výrazného vlivu na okolní životní prostředí a krajinu. Mimo jiné by si na podobných místech lidé mohli i nabít své smartphony či se připojit na internet zcela zdarma.

 

Jak to u podobných projektů bývá, po jejich "krátké slávě" se jakoby slehne zem a už o nich nikdy nic neslyšíme. Věřme, že zmíněná novinka dostane většího uznání a za pár let budeme vídat podobné mechanismy i u nás v Evropě. Zatím jde pouze o hru času a ochotu lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse