Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. listopadu 2016 16:47
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Nová baterie od šikovné studentky dokáže pohánět smartphone nebo laptop až několik stovek let

TECH
Uložit Uložené

Zapomeňte na nabíjecí cykly a snižování kapacity.

Každá baterie v dnešní spotřební elektronice zvládne plnohodnotně sloužit pouze časově omezenou dobu. Při průměrně drahých laptopech jsou to zhruba ty dva roky, při smartphonech zřejmě dokonce ještě méně. Vše samozřejmě záleží i na dalších faktorech, kam lze zařadit značku, třídu či cenovku. Problém tkví v tom, že neustále vybíjení a neustále nabíjení takzvaného lithium-iontového zdroje zhoršuje jeho vlastnosti. Rostoucí počet nabíjecích cyklů, což je každé jedno minutí 100 procent baterie, umí postupem času citelně zredukovat kapacitu, takže nám zařízení pak vydrží na jedno nabití méně, než tomu bylo první měsíce po vybalení z krabice.

O překvapivém vynálezu americké studentky doktorandského studia na University of California se něco takového ale říct nedá. Její vlastnoručně vyrobená baterie zvládne bez jakýchkoliv problémů sloužit i celých 400 let. Zajímavé ale je, že Mya Le Thai ji vytvořila úplnou náhodou, takže nešlo o záměr, informuje web BusinessInsider. Tento husarský kousek se podařil během práce na lepších nanovodičích pro běžné zdroje energie, které měly díky použití zlata a speciálního gelu zajistit lepší pevnost a také delší životnost baterie. Mladý vědec ale neočekával, že jeho výtvor zvládne 200 tisíc cyklů za tři měsíce, a přitom neztratí téměř žádnou kapacitu. Za běžných okolností by ji položilo zhruba těch 5 až 7 tisíců.

Kdy tyto baterie dorazí na spotřebitelský trh, zatím nemůže nikdo přesně říci. Podle slov vědců z kalifornské univerzity musí nejprve najít vhodnou alternativu za zlato, protože bychom se vzhledem k aktuální ceně kovu zřejmě nedoplatili. Něco podobného se v blízké budoucnosti nepochybně hodí kompletně modulárním smartphonům, jako je například Projekt Ara od Googlu, kterému teprve nedávno ukončili vývoj. Když si někdo pořídí modul s takovou baterií, kterou se rozhodne mít třeba i 15 let, tak mu v tom nebude vůbec nic bránit.

Domů
Sdílet
Diskuse