Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. prosince 2016 19:16
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ani v celovečerních filmech se troše toho faceliftu dnes nevyhneme.

Hollywoodská studia a jejich blockbustery rok od roku užívají stále více a více CGI efektů (čest výjimkám) a asi málokterý vysokorozpočtový film, na který jste letos zavítali do kina, neobsahoval byť jedinou scénu, která by nebyla točena s pomocí zeleného plátna a následně počítačově dotvořena. V poslední době se však rozmohl ještě další trend. Povšimli jste si u některého filmu, v němž figuroval váš oblíbený herec, že vypadá výrazně mladší než ve skutečnosti? Jsme si jistí, že ano. Ale ne vždy se jedná o kvalitní práci maskérů. Stále častěji totiž dochází k tomu, že jsou CGI efekty používány i k omlazování obličejů herců. Buď si to přímo žádá děj filmu, nebo si s tím dali tvůrci práci, protože mladší a hezčí tvář přitáhne více diváků než hromada vrásek. Vybrali jsme pro vás několik herců, kteří ve filmech vstoupili do počítačem generované fontány mládí.

The Curious Case of Benjamin Button (2008) - Brad Pitt

Podivuhodný případ Benjamina Buttona je drama, které si na delší dobu zapamatuje asi každý, kdo ho viděl. A každému musí být předem jasné, že v tomhle případě se speciálním efektům nedalo vyhnout. Režisér David Fincher použil CGI efekty v téměř každé scéně, jinak by to v příběhu muže, který se narodí jako stařec, ani nešlo. A přestože film vyšel už v roce 2008, rozhodně se filmaři nemusí stydět za speciální efekty užité k stárnutí či mládnutí Brada Pitta. Samozřejmě, že scény s Benjaminem jako dítětem se stařeckým obličejem působily trochu vyumělkovaně, oproti tomu by si potlesk zasloužily sekvence, v nichž je Brad “omlazen“ pomocí CGI do podoby dvacetiletého muže. A pokus si pustíte jeho první filmy, musíte uznat, že Pitt v Benjaminu Buttonovi vypadá jako věrná kopie sama sebe. 

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?
Zdroj: Paramount Pictures

X-Men: The Last Stand (2006) - Patrick Stewart a Ian McKellen

X-Men: Poslední vzdor je film, který příliš nefungoval a v sérii bychom ho zařadili k těm méně dobrým. To, co bychom však vyzdvihli jsou omlazující CGI efekty, které byly použity na dvě z hlavních postav. Na začátku filmu jsme totiž svědky flashbacku s Charlesem Xavierem (Patrick Stewart) a Erikem Lehnsherrem (Ian McKellen), kteří se snaží rekrutovat mladou Jean Grey. Režisér Brett Ratner si v té době střihl velmi odvážný krok, když se rozhodl scénu natočit za bílého dne, což si vyžadovalo opravdové specialisty na CGI, protože právě takovéto záběry byly do té doby něčím nemyslitelným. Ale my musíme říci, že se to celkem vydařilo. Mladší Patrick Stewart je o něco přesvědčivější než mladší Ian McKellen, ale oba hrají skvěle a myslím, že rozhodnutí režiséra Ratnera bylo správné a my skládáme klobouk.

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?
Zdroj: 20th Century Fox

Terminator Genisys (2015) - Arnold Schwarzenegger

Terminator Genisys se opírá o aspekt cestování v čase daleko více než kterýkoli jiný díl série, takže skutečnost, že Arnold Schwarzenegger byl daleko starší než v prvním dílu z roku 1984, nebyla jedinou překážkou. Taktická klička s tím, že Schwarzeneggerův T-800 je obalen v lidské kůži, která stárne a proto Arnold není stejný jako před lety by možná ještě jakž takž uspěla. Ve filmu je však scéna, v níž Schwarzenegger T-800 bojuje se svojí mladší verzí z roku 1984. Digitální podoba mladého Schwarzeneggera se celkem povedla a rozhodně vypadal lépe, než pokus z roku 2009 v předchozím díle série. Opět ale musíme vyzdvihnou odvahu tvůrců, jelikož omlazující CGI se používá ve scénách v nichž se bojuje za doprovodu explozí a střelby jen zřídkakdy. Pro tým pracující na CGI je daleko snadnější upravovat obličeje klidně sedících herců, než herců v záběrech nabitých akcí.

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?
Zdroj: Paramount Pictures

The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013) - Orlando Bloom

Spisovatel knižní předlohy Pána prstenů a Hobita J.R.R. Tolkien filmařům trochu zavařil. Elfové se totiž podle jeho knih mohou dožít tisíců let a stárnou tak velmi pozvolna. Když se režisér Peter Jackson rozhodl prodloužit své působení ve Středozemi a natočit trilogii Hobbit, rozhodl se ve svém filmu mít i Orlanda Blooma jako Legolase. A přestože se děj Hobita odehrává dávno před dějem Pána prstenů, Legolas by měl vypadat pořád stejně. Od natáčení LOTRa však uběhlo už několik let a Orlando Bloom zestárl, a tak se režisér rozhodl sáhnout po CGI fontáně mládí. Bloomova tvář je tak po celou stopáž upravena pomocí CGI. Aby vše vyhovovalo Jacksonovým představám, Bloomova tvář musela vypadat až nepřirozeně čistě a zdravě, stejně jako byla doplněna mírná zář kolem jeho očí. No myslím, že tahle úprava patřila k těm horším a všichni jsme si zřejmého CGI všimli. Pro Legolase palec dolu. 

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?
Zdroj: Warner bros.

Ant-Man (2015) - Michael Douglas

Ant-Man ve skutečnosti začíná v roce 1989, kde Hank Pym, původní Ant-Man, konfrontuje Howarda Starka, Iron Manova otce. Michael Douglas získal roli Hanka Pyma ve snímku z roku 2015, tudíž musel v této scéně odehrávající se desítky let zpátky vypadat daleko mladší. Omlazující efekt se zde vydařil i přestože se jednalo o velký skok velmi dobře. Nejspíše tomu napomohl i fakt, že se scéna odehrává v zatemněné konferenční místnosti, která jistě iluzi pomohla. Většina Douglasových vrásek je pryč a v očích mu svítí mladistvý elán. Tady nebylo co vytknout a filmařům jsme mladého Douglase sežrali i s navijákem.

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?
Zdroj: Walt Disney Studios

Captain America: Civil War (2016) - Robert Downey Jr.

V superhrdinském blockbusteru Captain America: Civil War najdete speciálních efektů celou hromadu. Jednou z těch velmi povedených CGI úprav je facelift, který dostane v úvodu filmu Robert Downey Jr. Ten hraje miliardáře a samozvaného superhrdinu Tonyho Starka aka Iron Mana. A právě v této sekvenci filmu proběhne flashback, který diváky vrátí o několik let nazpátek do doby, kdy byl Tony Stark ještě mladík. A musíme říci, že v tomto případě se CGI vydařilo natolik, že Robert Downey Jr. opravdu vypadá, jakoby se vrátil několik let v čase. 

Hollywoodská fontána mládí: Kteří herci na plátně díky CGI efektům zázračně omládli nebo zestárli?
Zdroj: Walt Disney Studios
Domů
Sdílet
Diskuse