Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. prosince 2016 16:36
Čas čtení 0:00
Tomáš Macho

Apple žaluje svého zákazníka. Porušil zákon a odmítá zaplatit škodu

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Náš zákazník, náš pán. Nebo to tak nebude?

Kalifornský technický gigant je známý mimo jiné i sáhodlouhými soudními spory a zatajováním svých vlastních chyb (dotykové panely, které se na iPhonu 6 po přibližně roce užívání nenávratně pokazily). Vést nekonečné hádky o tom, kdo má ve smyslu zákona pravdu, se jim během dlouhých let dařilo například se Samsungem, ovšem to je jen zlomek z celkového času, který strávili právníci zastupující Apple v soudních síních. Nejnovější případ je do jisté míry jedinečný. Dosud jsme obvykle pozorovali, jak firma v nějakém směru pochybila, a tak čelila žalobě ze strany zákazníka.

Za normální akt bychom považovali sklonění hlavy, přiznání si chyby a odškodnění zákazníka v rámci platných zákonů. Tento scénář je však v případě Applu čisté sci-fi, minimálně co se týče zastoupení společnosti v Dánsku. Podle práv spotřebitelů má každý uživatel, který reklamuje své zařízení a dodavatel jej není schopen opravit, nárok na čistě nový kus. Zde se ale právo spotřebitele bije s vnitřní politikou společnosti, která odeslala nejednomu poškozenému uživateli renovované zařízení s některými vyměněnými komponenty bez originálního balení či příslušenství například jen v bublinkové fólii. Cíleně tak porušili zákon, čehož následkem byla okamžitá žaloba. Po prohraném případě byli vyzváni k zaplacení soudních poplatků a uhrazení plné kupní ceny poškozenému.
 
Místo toho, aby si společnost s mnohamiliardovovými zisky odpustila další manýry a zaplatila pár stovek, zorganizovala skupinu právníků a odpověděla žalobou na zákazníka. Podle nich jim nařízení přikazuje zaplatit plnou částku nespravedlivě a předpokládáme, že se celé řízení pořádně prodlouží. Mimo jiné se můžeme dočkat změn v jejich vnitřní politice týkající se reklamací produktů. Jaký dopad budou mít tyto změny na zbytek světa, uvidíme již brzy.

Apple žaluje svého zákazníka. Porušil zákon a odmítá zaplatit škodu
Zdroj: Apple.com

(ilustrační obrázek)

Domů
Sdílet
Diskuse