Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. prosince 2016 14:20
Čas čtení 0:00
Daniel Michalík

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život

FILMY A SERIÁLY NEHODY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Někdy se špatné náhodě nelze vyhnout. Vybrali jsme nejtragičtější incidenty z natáčení, které se zapsaly do historie.

Filmový průmysl se každým rokem rozrůstá a technologie se závratnou rychlostí posouvají vpřed. Do snímků se hrne hodně peněz, do hlavních rolí se obsazují známí a talentovaní herci. Všechno to směřuje k nalákání co největšího počtu diváků do kin. No vždyť přece každý z nás touží vidět svého oblíbeného herce na stříbrném plátněa a co víc, pod taktovkou skvělého režiséra. Fakt, že to herci nemají vůbec lehké, jsme si potvrdili v našem minulém článku. Mnozí z nich volí cestu najímání kaskadérů, kteří těžkou a nebezpečnou práci odmakají za ně. Dvojníci v podstatě chrání herce před zraněními či dokonce smrtí. Pravdou je, že se vždy nehodám a nebezpečí vyhnout nedá.

Nehody při natáčení tu byly, jsou a vždy budou. Informace o hrozivých či smrtelných zraněních kaskadérů Johnnyho Deppa, Daniela Radcliffa nebo Vina Diesela se určitě nečetly snadno a nepříjemným pocitům se zřejmě nevyhnete ani dnes. Přinášíme vám totiž pár těch nejnepříjemnějších incidentů, které se v historii kinematografie udály. Ať už to jsou další smrtelné úrazy, zlámané končetiny nebo různé nákazy postupně napadající celý filmový štáb. Tak si o nich pojďme říci více.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: Tom Felton

Začněme snad jednou z nejtragičtějších nehod. Psal se 31. březen 1993 a práce na filmu The Crow probíhaly na plné obrátky. Snímek byl ve stádiu natáčení a syn světoznámého Bruce Leeho, Brandon Lee, který také ovládal bojová umění, si myslel, že půjde o zlomové dílo jeho herecké kariéry. Adaptace legendárního komiksového románu však byla doprovázena nejen jednou, ale několika tragédiemi. Ne nadarmo se o tomto filmu říká, že je prokletý. Zpočátku se při pracích na kulisách zranilo pár dělníků. Jeden z nich utrpěl rozsáhlé popáleniny hlavy a rukou, dalšího postihla nehoda s autem a našel se i takový, co si v ruce našel zapíchnutý šroubovák. Tvůrci museli čelit i požáru, když náklaďák s vybavením za záhadných okolností pohltily plameny. A to rozhodně není všechno. K incidentům se přidal i řádící hurikán, který byl ve „správnou chvíli na správném místě“ a nadělal pořádnou neplechu. A abychom byli kompletní, jeden kaskadér utrpěl poranění několika žeber, když se propadl přes střechu. Dostatek neštěstí, aby si film pravomocně nesl pojmenování prokletý.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: Miramax Films

A jak to bylo s osmadvacetiletý Brandonem Lee? Do konce natáčení zbývalo šest dní, a když odhlédneme od zranění, šlo vše podle představ. Mladému herci se stala osudným zbraň jménem .44 Magnum. Z neobjasněných okolností v ní zůstal funkční projektil (pravděpodobně kvůli zkouškám), a když se zbraň doplňovala slepými náboji, nikdo ani netušil, co se může stát. Nejisté bylo vzájemné postavení Leeho a druhého herce Michaela Masseeho. Náboje byly sice slepé, ale mohly způsobit zranění už kvůli výstřelu zblízka. Světla, kamera, akce. Massee svůj druhý výstřel nenamířil nad hercova ramena, ale přímo na něj. Výstřel byl ohlušující. Ve stejném momentě Lee stiskl rozbušku na umělou krev a vzápětí se ocitl na zemi. V napětí, jaké vládlo na place, by nikdo neřekl, že se něco stalo. Každý ve štábu si myslel, že herec hraje dál podle improvizace. Pravda vyšla najevo až po pár vteřinách a Leeho rychle odvezli do nemocnice. Zraněním však po ukrutném dvanáctihodinovém boji podlehl a jako příčina je uvedeno vnitřní krvácení spolu se zničenými orgány. Doplníme, že Massee nebyl z ničeho obviněn a případ se uzavřel jako nehoda.

Vraťme se ale do minulosti – do období studené války. Snímek The Conqueror z roku 1956 je dalším pěkným příkladem velkého neštěstí. Ale z jiného soudku. Projekt se natáčel v americkém Utahu a dělalo na něm přes 220 lidí, což je vzhledem na tu dobu nemalé číslo. V roce 1953 se nedaleko testovaly jaderné zbraně (celkem 11 kusů) a jak to už znáte z několika filmů, okolí bylo kontaminováno. Proč se tam pak štáb vydal natáčet? Vláda ujistila tamní obyvatele, že prostředí není pod vlivem nadměrné radioaktivity, a tudíž je pro tvůrce bezpečné projekt točit právě tam. Herci a štáb na místě přebývali několik týdnů. Už asi víte, co je v nepořádku. V osmdesátých letech se potvrdilo, že až 91 členům štábu byla diagnostikována rakovina. Do tohoto průzkumu jich bylo bohužel mrtvých už 46.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: nuclearweaponarchive.org

Režisér se odebral na druhý svět již sedm let po premiéře. Jednomu z hlavních herců byla zjištěna rakovina již v roce 1960, a když zjistil, že je ve stádiu nevyléčitelnosti, chvíli nato spáchal sebevraždu. A v následujících letech si smrt našla hned tří další herce. A to bychom mohli pokračovat dál. Smutný je i fakt, že film byl obrovským propadákem.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: RKO Radio Pictures

O podobných situacích se vždy čte těžko. Ale to, co se stalo při akční scéně filmu The Twilight Zone: The Movie z roku 1983, vás šokuje snad nejvíce. Jistá sekvence se zapsala do historie a Steven Spielberg, který film produkoval, na ni nezapomene do konce svého života. Představte si noční scénu, helikoptéru, exploze a tří herce. Nevěští to nic dobrého, to máte pravdu. Na scéně plné výbuchů se herec Vic Morrow a dvě děti, šestiletá Renee Shin-Yi Chen a sedmiletá Myca Dinh Le brodili vodou ve snaze uniknout před výbuchy. Nad nimi ve výšce 8 metrů letěla již zmíněná helikoptéra. Příliš nízko. Trosky z exploze zasáhly hlavní rotor, stroj se začal řítit k zemi, přičemž svými vrtulemi zasáhl všechny tři. Dokážete si představit, jaké to mělo následky. Pilot a zbytek posádky vyvázli téměř bez zranění, ale ani jeden z výše uvedené trojice to nepřežil.


Tragédie byla zachycena na kameru a upozorňujeme, video není vhodné pro slabší povahy

Co následovalo potom? Soud se s tvůrci táhl téměř deset let a incident vyústil až ke změně předpisů – vznikl zákaz vystavovat děti nočnímu prostředí, kdy měly být při natáčení potřeba velké exploze. Událost dokonce ukončila kamarádství mezi Spielbergem a Landisem (oba se podíleli na režii). Podle informací Spielberg s touto scénou nesouhlasil ještě před samotným natáčením. Landis porušil mnoho předpisů, mezi které se řadilo i používání reálné munice. Kalifornský zákon stanovil, že režisér nesmí natáčet s dětmi v noci bez povolení. Spolu s pilotem, produkčním manažerem, producentem a specialistou na exploze byl nakonec obviněn z neúmyslné vraždy.

Doporučeno
Příběh radioaktivního muže: plakal krev, neměl kůži a jeho DNA se rozkládala zaživa. Lékaře prosil o smrt Příběh radioaktivního muže: plakal krev, neměl kůži a jeho DNA se rozkládala zaživa. Lékaře prosil o smrt 12. dubna 2024 9:00

Top Gun s Tomem Cruisem se také neobešel bez zranění. Snímek byl nakonec věnována 53letému pilotovi Artu Schollovi, který během natáčení zahynul. Ale nepředbíhejme. Top Gun je jednoznačně jeden z filmů, který Cruise proslavil (vždyť počin samotný získal i Oscara za nejlepší píseň). V něm sledujeme dvojici mužů odhodlaných stát se bojovými piloty a celé by se to neobešlo bez nějakých těch kaskadérských kousků kdesi ve vzduchu. Přesně proto tvůrci najali výše jmenovaného zkušeného pilota. Jeho úkolem bylo zhotovit určitý typ záběru – flat spin, při kterém se letadlo dokola točí ve vzduchu. Scholl své letadlo dobře znal, a když do něj nastupoval, ještě ani netušil, že na zem už nevstoupí.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: shram.kiev.ua

Scholl nahlásil problém ještě během letu a akrobatického kousku, ale zřejmě bylo letadlo natolik poškozeno, že ho nedokázal ovládat a stejně tak se z něj ani nemohl dostat. Pilot skončil kdesi ve vlnách Tichého oceánu a dodnes se nenašly jeho pozůstatky, případně vrak. Konkrétní příčina selhání stroje není známa.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: Paramount Pictures

Předtím, než se přiblížíme k závěru, se podíváme ještě na dva filmy z tohoto století. Pamatujete si ještě na zábavnou, ale scenáristicky nedotažený jednohubku s názvem Jumper? Thriller režírovaný talentovaným Dougem Limanem si od kritiků neodnesl dobré hodnocení a stejně tak mu nezlepšuje pověst jistý incident, který se stal během příprav. 56letý David Ritchie v jeden den umisťoval dekorace na kulisy spolu s dalšími dvěma pracovníky a ve zlomku vteřiny se na něj sesypala lavina zmrazeného ledu smíchaná se sněhem a kousky země. Trosky ho pohřbily ve vteřině. Druhý člen štábu byl kvůli vážným poraněním hlavy a ramene převezen do nemocnice a třetí se neštěstí naštěstí vyvázl bez zranění. Nikdo nebyl viníkem.

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: 20th Century Fox

Druhý projekt znáte určitě všichni. Jde o Tróju, historický epos kolosálních rozměrů, což se projevilo i na rozpočtu v podobě 175 milionů dolarů. Hlavní hrdina příběhu, naoko neporazitelný Achilles, vede Řeky do války, která tvarovala chod historie. V historické bitvě přišlo o život mnoho lidí, ovšem našel se i jeden nešťastník na natáčení. Bodybuilder George Camilleri si v akční sekvenci zlomil nohu a na druhý den byl operován v nedaleké nemocnici. Na co však nikdo nepomyslel, byly komplikace spojené s operací. Georgeovo zdraví se začalo zhoršovat a dva týdny nato podlehl zranění a zemřel. Lokace se později nevyhnula ani hurikánu.

Ironií je, že i samotný Brad Pitt si zranil levou achilovku

Hrozivá zranění na place aneb filmové nehody, při kterých herci přišli o život
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Zranění na place zde byly a i vždy budou. Častokrát se jim nedá zabránit, protože jejich hlavním elementem je náhoda. Vždy je však dobré učinit nezbytná opatření, aby se podobné situace neopakovaly. Pokud jste četli poslední díl seriálu Zpoza kamer, který se věnoval Mad Maxovi a mechanikům z olympiády, kteří mají na starosti bezpečnost, víte, o čem mluvíme.

Domů
Sdílet
Diskuse