Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. ledna 2017 19:55
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nejbolestivější tetovací technika z Filipín, které celý svůj život zasvětila 99letá stařenka. Do kůže ti u ní vtloukají trny

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Kvůli výsledkům se bolest oplatí přetrpět.

Zkrášlit své tělo decentním tetováním není k zahození. V 21. století si už člověk může vybrat ze stovek tetovacích studií, různých cenových hladin a díky posouvajícím se technologiím již tetování není tak bolestivé, jak to bývalo zvykem. Filipínská vesnička Buscalan v provincii Kalinga však ukrývá jednu z nejstarších tatérek na celé planetě, a když už jsme zmiňovali bolest při tetování, i o té by ti Whang-od Oggay mohla dlouho vyprávět. Stařenka letos dovrší 99 let a zálibu v tradičních tetovacích technikách svého kmene Butbut objevila ještě zamlada. Technika zvaná batok se jí zalíbila natolik, že po předčasné smrti svého přítele zasvětila celý svůj zbývající život právě tetováním a odkdy se o ní začala dozvídat široká veřejnost, maličká vesnička na Filipínách překypuje turistickou aktivitou.


Bojovníci z kmene Butbut v minulosti věřili, že pokud se nechají potetovat v rodné vesnici a pak své tetování vystaví v boji tak, aby se na ně nepřátelé neustále dívali, pomůže jim to vyhrát všechny souboje. Když i do kmene Butbut začala pronikat moderní civilizace, boje mezi kmeny postupně ustaly a bojová tetování už nebyla prakticky vůbec potřebná, což Whang-od přimělo věnovat velkou část svého času právě turistům. Batok, jak se nazývá tetovací technika v kmenu Butbut, spočívá v tom, že neexistují žádné propracované tetovací zařízení s jemnými jehlami, ale pouze směs rozdrceného dřevěného uhlí a vody, která do kůže proniká mimořádně bolestivými údery trnů například z citroníku obrovského známého jako pomelo. Asi si tedy nedokážeš představit, co si musí odvážní turisté s touhou po tradičním kmenovém tetování vytrpět, ale právě díky této technice se Whang-od stala pomyslným národním uměleckým pokladem a z rodných Filipín se už dostala i do Kanady. V oblasti Kalinga je Whang-od považována za poslední tradiční tatérku aneb mambatatok, a své umění a dovednosti postupně posouvá výlučně na svých pokrevních příbuzných, protože se říká, že tetování technikou Batok od nepovolaného člověka nadělá více škody než užitku.


 







Domů
Sdílet
Diskuse