Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. dubna 2017 16:48
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Může zabránit šíření rakoviny a dokáže pomoci při úzkostech. 7 zdravotních benefitů marihuany

ZAJÍMAVOSTI MARIHUANA
Uložit Uložené

Leckde zakázaná rostlinka skrývá množství tajemství.

Opět trošku kontroverznější téma, ale výsledky obrovského množství vědeckých výzkumů popřít rozhodně nelze. Stačí si jen na pár hodin sednout k internetovému vyhledávači a velmi rychle zjistíte, že jste toho o ní až tak mnoho nevěděli. Marihuana, lépe řečeno, její dvě látky (má jich přes 400) nám skutečně mohou pomoci, a to hned při několika zdravotních problémech, a to ať už fyzických nebo psychických.
 
Samozřejmě, že ani jeden nebo dva menší výzkumy jedné specifické oblasti stále nezaručují, že známe pravdu, tudíž níže uvedené informace je stále třeba brát tak trošku s rezervou. Ano, byla tu už i obrovská meta-analytická studie, která statisticky analyzovala několik vědeckých prací, aby z toho vznikl lepší přehled mezi důvěryhodným a méně důvěryhodným, ale těch momentálně příliš neexistuje. Proto se zatím musíme uskromnit s tím, co dnes koluje internetem. A níže najdeš několik ukázkových příkladů.

Utišuje bolest při roztroušené skleróze

V tomto případě máme štěstí, protože pozitivní účinek jedné z přítomných chemických látek, která nese zkrácené označení THC (takzvaný tetrahydrocannabinol), je při zmírňování bolesti vyvolané roztroušenou sklerózou již potvrzený zmiňovanou meta-analytickou prací, kde byly zahrnuty výsledky až několika tisíců výzkumů. Některé navíc tvrdí, že užívání marihuany slouží jako efektivní prostředek na zmírňování neočekávaného a hlavně občas i pořádně bolestivé svalové křeči. 

Pomáhá i při Crohnově chorobě

Jak píše Business Insider, existuje jedna zajímavá práce izraelských vědců, podle níž nám kouření trávy může citelně zredukovat zákeřné symptomy Crohnovy choroby. Škoda jen, že do menšího výzkumu zapojily dohromady 11 pacientů, přičemž pozitivní účinek marihuany potvrdilo pouze 5 z nich. Dalším 10 dali místo trávy pouze tabák, o čemž však nevěděli, a jeden z nich tvrdil, že mu je podstatně lépe. Podle jiných odborníků bychom tedy měli být raději trošku více skeptičtější.
 
Odborný web Everyday Health tvrdí, že i když máme k dispozici několik zajímavých dat, která vyzdvihují účinky rostlinky, stále chybí dostatek těch, díky kterým mohou látky v marihuaně bez obav označit za něco, co nemá absolutní problém se zmenšováním střevního zánětu, čili kořenové příčiny celého problému.

Prý umí zabránit šíření rakoviny

Zřejmě ten nejdůležitější, ale zároveň i stále pořádně záhadný zdravotní benefit trávy. Řeč tu ale tentokrát nebude o THC, ale další důležité látce s názvem CBD. Kanabidiol by totiž měl zajistit, že se již vzniklá rakovina nerozšíří do dalších částí napadeného těla. Aby něco takového dokázal, musí umět manipulovat s klíčovou sekvencí DNA, genem Id-1.
 
Nejlepší ale na tom celém je, že se tento doslova zázračný účinek trávy objevil i na web stránce americké vlády, konkrétněji na webu Národního rakovinového institutu, kde mimo jiné také zmiňují hned několik dalších pozitivních efektů užívání. A to ani zdaleka není vše, protože existují i ​​takové výzkumy, podle kterých můžeme s marihuanou nebezpečné buňky rakoviny i rovnou nadobro zničit.
 
Testy byly však provedeny pouze v laboratořích či přímo na zvířatech, a jak zmiňuje The Telegraph, vědci prostřednictvím nich zjistili, že výše zmíněný kanabidiol „blokuje vytváření krevních cév, které nádor potřebuje pro svou existenci“.

Ochrání nás před nočními můrami

Tím, že marihuana zasahuje do jedné ze dvou fází (REM) spánku, slouží jako prevence před příchodem nočních můr, které mnohé z nás někdy i probudí uprostřed noci. Háček ale tkví v tom, že během výzkumu sáhli po syntetické chemické látce, která má mnoho společného s THC, ne po té, kterou běžně najdeme v těle u nás zakázané rostliny.
 
Závěr vědecké práce obsahuje zmínku o 72procentní úspěšnosti při léčení 47 pacientů, kterým užití zmíněné látky (odborně nabilone) postupem času prý citelně pomohlo s lepším spánkem. „Většina pacientů zažila buď eliminaci nočních můr nebo výraznou redukci intenzity.“

Kombinaci snění a marihuany ještě dříve rozebíral i web Elite Daily, kde se v podstatě hovořilo zhruba o tomtéž. Pokud si před spánkem dáme pár prášků na dobrou noc, ovlivníme tím proces snění, takže kromě můr zmenšíme i množství těch normálních snů.

Zvládne si poradit s úzkostmi

Ne však pokaždé, což celou situaci opravdu komplikuje. Někdo tvrdí, že užívání marihuany úzkosti způsobuje, někdo zase, že při nich pomáhá. Tak či tak, vědci zjistili, že zhruba 20 až 30 % rekreačních uživatelů nimi opravdu trpí. Znamená to však také, že těch zbývajících 70 až 80 % má dobrou náladu, často se směje a nemyslí na věci, které jim za běžných okolností běhají hlavou během stresujících situací. A za důkaz lze použít pár vědeckých výzkumů, které nám to víceméně potvrdily.

 
Nejzranitelnější jsou podle informací od prestižního Harvardu úplní nováčci bez jediné zkušenosti s trávou. Dlouhodobější uživatel dokáže takzvaný „high stav“ ovládat, takže mu její účinek v hlavě nezpůsobí častokrát nebezpečný chaos. Také záleží na množství THC, protože pokud by ho bylo více, mohou velmi rychle přijít až takové stavy, že dotyčný bez větších problémů hodí slušnou šavli. A menší množství? Tak ty údajně účinkují jako sedativum.

Epileptické záchvaty vymění za relax

Další známý výzkum na laboratorních myších potvrdil několik hodinové pozastavení intenzivních záchvatů probíhajících během epilepsie. Přesněji, po podání syntetické trávy a extraktu z přírodní alternativy se jim to podařilo na 10 hodin. A jak uvádí web Lifehack, za vším stojí THC, které reguluje jak frekvenci, tak i dobu trvání epileptických záchvatů.

O podobných zázracích psal ještě v roce 2013 populární americký plátek CNN, kde zmiňoval zlepšení zdravotního stavu 6letého děvčátka z USA, v čemž mělo prsty pravidelné přidávání oleje z marihuany (více látky CBD, méně THC) do jejího jídla, například obědů. „Dnes se Šarlotě daří. Záchvaty přijdou tak dvakrát nebo třikrát do měsíce, většinou během spánku. Nejenže chodí po svých, dokáže dokonce i jezdit na kole. Sama se krmí a každým jedním dnem říká stále více.“ 

A nebojí se ani Parkinsona či Alzheimera

Ať už mluvíme o Američanovi, který více než 20 let trpí takzvanou Parkinsonovou chorobou, nebo o zpomalení té Alzheimerovy, chemické látky z trávy umí být nápomocné v obou případech.
 
Slavný dokument „Ride with Larry“ dokázal zaujmout pozornost široké veřejnosti, protože se najednou mezi nás dostal nevyvratitelný důkaz přímo z praxe, a ne jen na papíře napsaný výsledek práce osvědčených odborníků z vědeckých laboratoří. Hlavní postava dokumentu nemohla fyzicky téměř vůbec nic dělat, protože ji zcela logicky omezovaly nepříjemné následky Parkinsona. Když se však Larry pohostil lékařskou marihuanou, omezující třes rukou zničehonic přestal.

Účinkům marihuany na tuto zákeřnou nemoc bylo zaměřených několik zajímavých výzkumů. Například v jednom z roku 2014 je uvedeno, že marihuana umí kromě zlepšení spánku či redukce úrovně bolesti pomáhat i při terapii Parkinsona. Jelikož ale nemáme k dispozici dostatek důkazů, vědci v něm mimo jiné zdůrazňují potřebu dalšího, podstatně komplexnějšího zkoumání vztahu mezi rostlinkou a tímto nepříjemným onemocněním.
 
A aby toho náhodou nebylo málo, THC může pomoci zastavit proces progresu Alzheimerovy choroby, čili zabrání v jejím dalším šíření, o čemž ještě v polovině roku 2016 informoval také špičkový vědecký web Popular Science. Ten však zmiňoval i redukci zánětu, který zabraňuje korektní komunikaci mezi neurony, což bylo zjištěno na lidských nervových buňkách z laboratoře. Pokud se tedy tetrahydrocannabinol dostane do těla, má nezanedbatelný potenciál zmírnit současné symptomy Alzheimera.

Je třeba mít také na paměti, že užívání marihuany s sebou nese i určitá rizika. Jak je ale možné na vlastní oči vidět, článek je zaměřen pouze na pozitivní stránky, takže neobsahuje informace o těch potenciálních nebezpečných. Stejně není jeho účelem nabádat k užívání, ale poukázání na vědecky dokázané zdravotní benefity látek THC či CBD, které jsou její důležitou součástí.

Domů
Sdílet
Diskuse