Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. dubna 2017 18:20
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Je stahování ilegálního obsahu z netu nebezpečné? Internet se podělil o zkušenosti s pokutami a soudními předvoláními

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vypadá to tak, že zákony proti ilegálnímu stahování jsou jen jeden velký vtip.

Pokud stahuješ věci z torrentu a došlo ti už i nějaké upozornění, ať už od tvého poskytovatele internetu nebo od vydavatelství, patříš mezi velmi vzácné procento lidí. Otázkou však je, jak se zachovat. Přesně na to se zeptal internetové komunity jeden z uživatelů sociální sítě Reddit a dostal odpovědi, které mohou uklidnit i tebe. V drtivé většině případů můžeš stížnost jednoduše skartovat. Vydavatelským společnostem se to prostě nechce řešit, protože právnické firmy jsou na to příliš drahé a operátoři s tebou nechtějí rozvázat smlouvu. Cílem je jednoduše zastrašit a doufat, že daný pirát se opravdu lekne. Horším problémem jsou však lidé, kteří sledují datový tok a předstírají, že jsou vlastníky filmu či hry, které sis stáhl, nebo právnická firma a chtějí po tobě pořádný balík peněz. Jde však jen o lež, vůči čemuž je třeba být pořádně ostražitý, ale už velké množství lidí se nachytalo. Jak to tedy vypadá, když ti přijde upozornění za vlastnění nelegálního obsahu?

Je stahování ilegálního obsahu z netu nebezpečné? Internet se podělil o zkušenosti s pokutami a soudními předvoláními
Zdroj: thepiratebay.se

Můj bratranec stáhl kamarádovi album s dvanácti skladbami a došla jim stížnost. Vyděsili se, sami se jim ozvali a nakonec museli zaplatit 80 dolarů za každý song.
 
Stahoval jsem Hru o trůny z torrentu a došel mi e-mail od HBO. Prý je těší, že mě jejich seriál baví a rovnou přihodili i kupón pro měsíc zdarma navíc na HBO Go, jejich internetovou videotéku. Kvůli jejich super přístupu jsem si to vážně koupil.
 
Verizon mi automaticky odřízl přístup k internetu až do momentu, než jsem stiskl tlačítko „Už to nikdy neudělám“. Samozřejmě, že jsem to udělal ještě stokrát potom.
 
Poskytovatel internetu mě upozornil, že mám na PC filmy, které ve skutečnosti nevlastním a že je mám okamžitě smazat. Následně se mi ozvala nějaká právnická firma, abych okamžitě zaplatil několik tisíc dolarů, jinak jdu před soud. Zavolal jsem kamarádovi právníkovi a ukázalo, že šlo jen o internetové trolly, kteří se o mém pirátství nějak dozvěděli.
 
Jelikož v mé zemi nestačí IP adresa jako důkaz, ale žalobce musí dokázat, že si za klávesnicí seděl právě ty, právnická firma rozeslala výhružné dopisy asi dvaceti mým přátelům doufajíc, že ​​se někdo vyděsí a přizná se.
 
Moje ex dostala dopis s přesným seznamem filmů, které stáhla a požadovanou pokutou 4 500 dolarů. Zaplatila. Pak se mnou začala chodit a já jsem jí vysvětlil, že ji někdo oklamal. Nechtěla mi věřit, tak jsme se po pár týdnech opět rozešli.
 
Snad každý torrent filmu Dallas Buyers Club byl sledován a mně došlo upozornění, že vlastním ilegální obsah. Odepsal jsem jim pár neslušných slov, změnil internetového poskytovatele a stahuji věci dále.
 
Patnáct let jsem stahoval kraviny z netu a až za poslední dva roky mi došla tři upozornění. Mám Verizon a chtěli po mně, abych si za pár dolarů koupil naučné video o tom, jak je pirátství špatné a následně z toho vyplnil test. Samozřejmě jsem si to video stáhl někde z torrentu a od té doby ilegálně stahuji dále.
 
Já žiju na Jamajce a každý zde má v pi*i. Pirát z Karibiku!
 
Jsem z Německa, thepiratebay mám jako domovskou stránku a skutečně jsem dostal pokutu 60 eur.
 
Můj poskytovatel to vymyslel velmi vychytrale. Viděli, že stahuji mnoho ilegálního obsahu, tak mi pod hrozbou žaloby omezili průtok dat a abych měl opět neomezený, musím platit každý měsíc o patnáct eur více. Zm*di.

Domů
Sdílet
Diskuse