Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2017 11:36
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

26 let se snažili obnovit zničený les. Dnes jim po parku běhají tygři i sloni a vrátil se sem všechen život

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Situace v Indii je na mnoha místech přímo kritická, ale naštěstí se najdou i světlé výjimky.

Ničit lesy a zeleň jde lidstvu poměrně dobře a rychle, horší je to už s následnou obnovou samotných porostů. Každý den mizí obrovské plochy Amazonského pralesa a na jejich místech se vytvářejí pole i pastviny pro dobytek. No a situace není jiná ani v daleké Asii. Nyní vám v krátkosti ukážeme příběh dvojice, která se z devastované země na západě Indie rozhodla vytvořit opět místo příznivé pro desítky druhů živočichů. Konkrétně jde o dvě osoby. Jejich jména jsou Pamela Gale Malhotra a Anil Malhotra.

Oba mají totiž blízký vztah k ochraně přírody, a proto se rozhodli vydat do jedné z nejlidnatějších zemí, aby se zde angažovali. Původně chtěli koupit půdu v regionu u Himálají, avšak z důvodu limitované koupě se vydali následně jižněji, až došli do státu Karnátaka. Abychom byli ještě konkrétnější, své plány začali realizovat v okrese Kodagu s rozlohou něco přes 4 100 kilometrů čtverečních. Situace je zde kritická už dlouho. Ještě v sedmdesátých letech pokrývaly lesy až 86 % celkové rozlohy okresu, ale dnes už je to jen ubohých 16 %. Právě drastické odlesnění má za následek časté velké záplavy, sucha a velké množství zvířat ztratilo své přirozené prostředí.

Pro zmíněnou dvojici se ihned vynořila velký výzva – koupit několik pozemků a přeměnit je zpátky na lesy. Jako první si zajistili 55 akrů zdevastované půdy po zemědělské činnosti, kterou místní nevyužívali. Jejich koupí zároveň pomohli tamním lidem se splácením dluhů. Postupem měsíců se jejich majetek rozrostl na 300 akrů a zároveň zavedli i první pravidla. Zakázali pokácet byť jen jeden strom a nepovolili ani žádné lidské zásahy či pytláctví (orientujeme se v období po roce 1991). Následně vytvořili park s originálním názvem SAI (Save Animals Initiative) Sanctuary.

Po dlouhých letech čekání a usilovné i nelehké práci začali sbírat první plody své práce. Dnes v jejich soukromém parku sídlí přes 300 druhů ptáků, žije zde kobra královská, bengálští tygři, hyeny, sloni, divočáci a mimořádně se daří i stromům. Člověk zde najde stovky druhů jednotlivých dřevin včetně léčivých kousků. Velkou výzvou je však také ochrana celé oblasti, protože dohlížet na 300 akrů pozemků není jednoduché.

Pokud vás příběh tohoto páru zaujal, určitě si prohlédněte i jejich oficiální stránku.

Domů
Sdílet
Diskuse