Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2017 18:25
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Nebezpečný virus WannaCry je zpátky v nové podobě s názvem Petya. Postižena je celá ukrajinská vláda, ale nezaostává ani zbytek Evropy

TECH
Uložit Uložené

Nebezpečný virus od lidí opět vyžaduje peníze.

Začátkem května se množství společností po celém světě stalo oběťmi útoku viru s názvem WannaCry. Po infikovaní počítače virus zablokuje všechny soubory a na obrazovce se zjeví pouze informace o tom, aby člověk zaplatil zhruba 300 dolarů (částky se samozřejmě mohou lišit) jinak mu jeho soubory nebudou zpřístupněny. Situace byla v květnu závažná, protože se oběťmi viru staly i britské nemocnice, které musely odmítat pacienty a po více než měsíci a půl je WannaCry zpět, a to v upravené podobě, která dostala název Petya.


Nejvíce postižena virem je zřejmě Ukrajina, protože podle informací zástupce ukrajinského premiéra byly infikovány všechny vládní počítače a útočníci nyní prakticky žádají zaplacení výkupného. Fotografie na Twitteru zobrazují ukrajinské bankomaty či pokladny v supermarketech, které nedokáží pracovat, protože je virus infikoval, ale Ukrajinci neschytali útok jako jediní. Další výraznější obětí se stala i společnost WPP, jedna z největších reklamních agentur na světě, a její zaměstnanci dostali příkaz povypínat všechny počítače a v žádném případě nepoužívat Wi-Fi připojení. Dopravní gigant Maersk na svém Twitteru také zanechal vzkaz, že několik jeho informačních systémů přestalo fungovat.

Až v následujících hodinách uvidíme, jak dlouho útoky potrvají a jaké výrazné škody nadělají. Před měsícem a půl se virus podařilo zastavit jednomu 22letému chlapíkovi, jenže žádný podobný hrdina světu nyní nemusí pomoci. Objevují se už i spekulace o tom, odkud útok přišel a ukrajinská vláda hned stihla obvinit Rusko, zatímco při prvním útoku experti naznačovali, že mohlo jít i o práci severokorejských hackerů či hackerů ze skupiny Lazarus Group.



Domů
Sdílet
Diskuse