Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. července 2017 11:12
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Zátiší Catering zavádí koncept minimálního odpadu. Čím dál oblíbenější ekologický přístup mění náladu eventů a posouvá je na vyšší úroveň

GASTRO
Uložit Uložené

Napadlo vás někdy, kolik odpadu zůstává po každém hostovi na společenské akci nebo party? Profesionály ze Zátiší Catering ano.

Dnešní doba s sebou přináší i řadu otázek týkajících se budoucnosti naší planety. Hromadící se odpad nutí ty více uvědomělé zajímat se o řešení a dobrou zprávou je, že stále existuje nesčetně mnoho možností. I v našich končinách. Třídění odpadu, šetření vodou či alternativní způsoby využití dopravních prostředků jsou sice velmi fajn, ale zamysleli jste se někdy nad tím, kolik odpadu zůstává po každém hostu na takové společenské akci či firemní párty? Většina asi nikdy, ale skupina profesionálů ze Zátiší Catering naštěstí ano a v konečném důsledku můžeme hovořit o obrovském převratu, který má zároveň velmi pozitivní vliv i na samotný charakter akcí.

Zátiší Catering zavádí koncept minimálního odpadu. Čím dál oblíbenější ekologický přístup mění náladu eventů a posouvá je na vyšší úroveň
Zdroj: Zátiší Catering

Hlavou projektu je Managing Director Zátiší Cateringu Jan Šmelhaus, který je v této oblasti velkou kapacitou a ze své pozice zavádí koncept minimálního odpadu. Stále více ekologický přístup a hnutí Zero Waste je trendem posledních let v domácnostech a jeho přetavení do praxe, kde probíhá obsluha obrovského množství lidí, je více než vítanou změnou. Společenské akce se tak stávají mnohem uvolněnějšími, jsou méně formální a přestává platit, že jednorázové obaly jsou známkou omezeného rozpočtu. Právě naopak. Hravé občerstvení se perfektně hodí do alternativních prostorů a je zpestřením programu.

Autor jedinečného projektu, pan Jan Šmelhaus
Zátiší Catering zavádí koncept minimálního odpadu. Čím dál oblíbenější ekologický přístup mění náladu eventů a posouvá je na vyšší úroveň
Zdroj: Zátiší Catering
 

Celý proces začíná již u dodavatelů, kteří všechny suroviny nedodávají v malých jednorázových baleních, ale ve větších, vratných nádobách. No a protože existuje množství způsobů samotného servírování, profíci ze Zátiší Catering jdou cestou jedlých obalů ve formě košíčků a kornoutů, což zároveň příjemně překvapí i hosty. Až 80 % pokrmů vůbec nepotřebuje nádobí. Jídlo lze podávat i na talířích vyrobených z bambusového vlákna, recyklovaného papíru či recyklované cukrové řepy. Nebo se obsloužíte rukou, ideálně v kombinaci s sklenkou dobrého vína v té druhé. Zajímavostí je, že i samotné láhve na domácí limonády s korkovým uzávěrem si autoři projektu nechali udělat na míru, aby je mohli bez starostí využívat opakovaně. Obsloužit se můžete přímo z láhve nebo i ekologicky odbouratelným brčkem.

Předpokladem úspěchu je však bez pochyb také stejné naladění účastníků společenské akce a rozumné plánování spotřeby, protože plýtvání je to nejhorší. Předpokládá se tedy, že během večera sní každý host průměrně 600 gramů jídla. Není proto nutné objednávat více. Podle platné legislativy bohužel nelze zbylé jídlo darovat těm, kteří to potřebují nejvíce a kvůli tomu nejčastěji končí v kontejneru. Aby bylo vše čerstvé, kuchaři dokončují pokrmy přímo v lokací a živé vaření je také velmi oblíbeným zpestřením, neboť umožňuje pružně reagovat na požadavky účastníků.

Základní myšlenkou celého tohoto projektu je užít si plnohodnotnou party a zároveň co nejméně zatěžovat planetu zbytečným odpadem, který se po akci třídí přímo na místě. I když je stoprocentní eliminace odpadu stále v nedohlednu, můžeme se tomu alespoň přibližovat, v čemž je Zátiší Catering obrovským průkopníkem. Pokud vás projekt zaujal, můžete ho sledovat třeba na Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse