Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2017 10:47
Čas čtení 0:00
johnnybravo

Rusko chce už za dva týdny na obloze vytvořit nový nejzářivější umělý hvězdný bod. Satelit má zastínit i ta nejznámější tělesa

ZAJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložit Uložené

Rusové slibují jasnost vyšší než mají Venuše či Mars.

Parta mladých ruských vědců se už dříve pustila do práce na odvážném projektu s názvem Mayak a po dlouhých přípravách je jejich výtvor již téměř připraven na vypuštění do vesmíru. Vědci s podporou Moskevské státní univerzity získali ve sbírce 30 tisíc dolarů a vyrobili maličký satelit, který bude při odchodu ze zemského povrchu velký jen jako bochník chleba, ale ve výšce přibližně 600 kilometrů ze sebe vypustí čtyři trojúhelníkové reflektory a okamžitě začne odrážet sluneční paprsky i směrem k zemskému povrchu. Ruský tým chce docílit toho, aby se z jejich satelitu stal nejzářivější orbitální bod, který bude obíhat naši planetu. Projekt Mayak tvrdí, že zdánlivá hvězdná jasnost satelitu, tedy konkrétně jeho reflektorů, by měla dosahovat hodnoty -10, čímž by v jasnosti předběhla nejen Mars, ale i Venuši a zaostávala by jen za Měsícem v úplňku a samozřejmě Sluncem.
 
Z kazašského kosmodromu Bajkonur by měl být satelit vypuštěn už 14. července a reakce odborné veřejnosti sestávající zejména z astronomů nejsou velmi přívětivé, protože ruský satelit zřejmě výrazně naruší pozorování temné noční oblohy podle toho, kde se právě bude nacházet. Tým mladých lidí stojících za Mayakem však chce satelitem zpropagovat vesmír v Rusku a dát ho do povědomí nejen mladší generaci, ale i té starší a zároveň bude se satelitem provádět experimenty aerodynamického brzdícího systému, který by nám v budoucnu mohl pomoci při odklonu vesmírného odpadu. Pokud tedy všechno vyjde podle představ a Rusové jasnost svého satelitu nepřehánějí, už za dva týdny budeme mít zřejmě na obloze nového zářivého krále.

Rusko chce už za dva týdny na obloze vytvořit nový nejzářivější umělý hvězdný bod. Satelit má zastínit i ta nejznámější tělesa
Zdroj: Mayak

Domů
Sdílet
Diskuse