Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2017 15:30
Čas čtení 0:00
Adam L.

Halucinace s čistou hlavou nebo prožitek vlastní smrti? Vyzkoušejte Yangtik, prastarou tibetskou metodu sebepoznání

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Prastará metoda sebepoznání z východu láká čím dál více zvědavců i v Česku.

Umíte si představit, jaké je to na pár dní přijít o zrak a sluch? Někteří o pobytu ve tmě mluví jako o prožití vlastní smrti. Už po tisíciletí se tibetští mniši nechávají dobrovolně zavírat do zatemněných místností a jeskyní, kde o samotě žijí obvykle 50 dní. Právě tolik prý postačuje pro dosažení nirvány. Tmu dodnes používají jihoameričtí indiáni jako součást výcviku šamanů. Ale co my, běžní smrtelníci, kteří by se rádi vrátili domů, ale lákají je nové zážitky? V Česku je možností několik, budete si však muset počkat. O pobyt ve tmě je obrovský zájem, čekací doba někdy přesahuje i pár měsíců. Je třeba si však dát pozor na šarlatány, kteří se vydávají za osvícené guruy z jiných galaxií, zatemní okna na svých starých chatkách a obírají nevědomé o peníze. Ve skutečnosti nejde o žádnou magii. 

Chatky se nacházejí v přírodě, postavené jsou obvykle z přírodních materiálů

Halucinace s čistou hlavou nebo prožitek vlastní smrti? Vyzkoušejte Yangtik, prastarou tibetskou metodu sebepoznání
Zdroj: REFRESHER/hesse

Tma vytváří prostor pro zklidnění a ztišení, které je v běžné každodennosti člověka jen těžko uskutečnitelné. Jsme neustále zahlcování podněty, častokrát rozdělujeme svou pozornost a koncentraci mezi několik aktivit najednou, řešíme starosti a problémy, které vytvářejí opačný efekt, než jaký lze dosáhnout pomocí tmy. Takto modifikovaná realita přináší prožívání okolního světa ze zcela jiného úhlu pohledu. Dochází k trvalému sebeodstupu a ke zvýšení všímavosti.

Potkáte tu manažery vychutnávající si pauzu od stresu, ale i kreativce vyhledávající nápady. Nikdo z nás nechce trávit týden v jeskyni. Pro nás pohodlnějších je třeba zajistit maximální komfort. Vybavení zahrnuje koupelnu, postel a místo k sezení. Cigarety, alkohol a elektroniku nechte doma. Běžný pobyt trvá týden, zkušenější zvládají i dva. Jistě se ptáte, jak tu člověk dokáže přežít. Za těch pár dní si na malý prostor zvyknete, a věřte, že činnosti jako čištění zubů či sprchování máme tak zakořeněné, že k tomu nepotřebujeme zrak. A co strava? Denně přichází správce s obědem, večeří a čajem. Možná si říkáte, že byste se unudili k smrti. Opak je pravdou. Začnou se vynořovat nejranější vzpomínky z dětství, ztratíte pojem o čase, a to doslovně – už po prvních dvou nocích netušíte, zda venku plyne noc, nebo den, a jediným pomocným znamením je správce příchozí s jídlem. Záměrně mění čas svého příjezdu.

Jednoduché vybavení, abyste se neztratili

Halucinace s čistou hlavou nebo prožitek vlastní smrti? Vyzkoušejte Yangtik, prastarou tibetskou metodu sebepoznání
Zdroj: REFRESHER/hesse

Vědci účinky této metody přirovnávají k mikrodávkování látky LSD. Následkem ztráty zraku a sluchu získáváte mozkovou kapacitu, která je v běžném životě mimo provoz. Nečekejte však žádné zázraky. Obvykle třetí a čtvrtý den nastupují halucinace. Na rozdíl od psychedelických látek máte své vědomí pod kontrolou a nehrozí žádný špatný zážitek či skličující pocity. V každém případě, odejít můžete kdykoliv. Zpočátku budete některé jevy pokládat za nadpřirozené – světelné útvary nacházející se v pokoji, stíny, naráz okolí nabude barvy a v prostoru začnou poletovat geometrické útvary. Jinými slovy, podvědomí vydává svá tajemství. Poslední den strávíte představováním si toho, jaký bude svět venku – nakonec i tak budete překvapeni. To, jaký význam připíšete vizím a zda si z tmy něco odnesete, je už jen na vás. 

Domů
Sdílet
Diskuse