Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. srpna 2017 13:47
Čas čtení 0:00
Patrik O.

8 mrtvých, 12 zraněných: krvavá bilance pražského útoku z roku 1973. Útočnici Olgu Hepnarovou bez milosti popravili

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Těsně před útokem viděla lidi nastupující do tramvaje, tak ho o chvíli opozdila, ať jich může zabít co nejvíce.

10. červenec 1973 byl den jako kterýkoliv jiný. Tedy, až do přibližně 13:45. Do té doby se lidé na Třídě obránců míru věnovali běžným činnostem, ať už jen procházeli kolem, nastupovali a vystupovali z tramvají nebo nakupovali. Přesně v tomto čase však vletěl náklaďák značky Praga do skupiny lidí čekajících na zastávce. Bylo jich přibližně třicet. Když po chvíli auto samovolně zastavilo, lidé chtěli mladé řidičce pomoci, protože si mysleli, že ztratila kontrolu nad řízením. Opak byl pravdou – sama všechno přiznala. Čin spáchala úmyslně.

Místo útoku

8 mrtvých, 12 zraněných: krvavá bilance pražského útoku z roku 1973. Útočnici Olgu Hepnarovou bez milosti popravili
Zdroj: wikimedia.com/donnyj1981

Pojďme se na celou situaci podívat z druhé strany. Olga Hepnarová den před hrozivým incidentem napsala do dvou pražských redakcí dopisy v tomto znění:

„Vážení, prosím, abyste přijali tento list jako dokument. Byl napsán na obranu proti případnému znevážení mého činu, také jako poukázání na to, že jsem člověk pohybující se dosud v mezích duševní normy... Dnes ukradnu autobus a plnou rychlostí vjedu do davu lidí. Stane se to pravděpodobně někde v Praze 7. Zaviním smrt x lidí. Budu souzena a potrestána. Kdybych odešla jako neznámý sebevrah, bylo by to pro vás příliš laciné. A protože společnost je tak velký suverén, že není schopna sama sebe obsloužit, bývá někdy souzena soukromě... Toto je můj rozsudek: Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, odsuzuji vás k trestu smrti přejetím.“

Přímo v den incidentu nastartovala vypůjčené nákladní vozidlo typu Praga RN, ale při prvním průjezdu kolem zastávky na Strossmayerově náměstí volant mezi lidi nestrhla. Důvodem měl být nedostatek lidí na zastávce, protože většina z nich před chvílí nastoupila do tramvaje. Tak udělala ještě jeden okruh, a když se počet lidí na zastávce zvýšil, bez milosti namířila vozidlo přímo mezi lidi. Její čin se dotkl 20 lidí. 8 z nich zahynulo na následky nehody, tři na místě, další tři ještě ten den po neúspěšném pokusu o záchranu a dva na následky zranění. Kromě toho se zranilo dalších 6 lidí těžce a 6 lehce.

8 mrtvých, 12 zraněných: krvavá bilance pražského útoku z roku 1973. Útočnici Olgu Hepnarovou bez milosti popravili
Zdroj: wikimedia.com/janykula

Auto zastavilo, řidička zůstala sedět s úplným klidem na svém místě. Přiznala se, že čin spáchala úmyslně. Měla s sebou v autě sbalené i cigarety a oblečení, protože s dopadením počítala. 6. dubna 1974 byla odsouzena k trestu smrti, a to přesto, že byl její obhájce velmi zkušený a obratný. Problémem však byl její přístup, jelikož se sama prohlašovala za duševně zdravou a uvědomělou. Také se mnohokrát snažila přečíst svou výše zmíněnou „obžalobu společnosti“.

12. března 1975 byla popravena. Navzdory jejím slovům, v nichž s trestem smrti byla vyrovnaná, ho nesnášela až tak dobře. Musela být na popraviště dovlečena, neboť kladla fyzický odpor. Byla oběšená a stala se poslední popraven ženou v bývalém Československu. Co bylo však jejím motivem? Proč to všechno udělala?

Při útoku měla jen 22 let. Pocházela z poměrně bohaté rodiny, kde matka byla zubařka a otec bankéř. Měla i sestru a problémy se v jejím raném dětství neprojevovaly téměř vůbec. Až v pubertě, kolem 13. roku, začaly neshody s rodiči, pedagogy, ale i vrstevníky. V roce 1964 se pokusila spáchat sebevraždu – otrávila se léky. Proto byla přesunuta do psychiatrické léčebny, kde dokončila studium základní školy.

Po vystudování školy často měnila zaměstnání a problémy s komunikací s jinými lidmi se jen stupňovaly. Začala mít pocit, že ji nenávidí všichni kolem, stejně jako její rodina. Nakonec se zaměstnala jako řidička. Její sexuální život byl také problémový, sama se označila za „sexuálního mrzáka“. Přibližně od 17 let měla pohlavní styk i s muži, i se ženami. Jednoduše se chtěla pomstít všem. Nejprve přemýšlela o útoku střelnou zbraní, ale zdálo se jí to být příliš složité. Také přišlo v úvahu vykolejení vlaku, ale provedení takového činu by vyžadovalo příliš mnoho příprav.

 
Strossmayerovo náměstí

8 mrtvých, 12 zraněných: krvavá bilance pražského útoku z roku 1973. Útočnici Olgu Hepnarovou bez milosti popravili
Zdroj: wikimedia.com/dezidor

A tak volba padla na nákladní auto. Byla to jen shoda náhod, že tehdy nezahynulo více lidí. Životy jim nevrátí už nikdo – nejbolestivější pro blízké obětí musí být právě to, že Olga svého činu vůbec nikdy nelitovala. Znalci se všichni shodli na tom, že byla duševně naprosto zdravá a konala promyšleně – motivem byla nenávist ke společnosti. Její matka se pokusila získat pro dceru milost, ale nepodařilo se jí to.

V pamětech našich rodičů, možná prarodičů, proto často při pozorování aktuálního dění ve světě může na um přijít právě tato pražská vražedkyně. V posledních letech začali teroristé využívat nákladní vozidla jako nástroj masového vraždění – jen útok v Nice si vyžádal 84 obětí. Podobné útoky však mohou vzniknout z averze vůči lidem, a proto netřeba ignorovat jakékoli příznaky nebezpečného chování. Olga se prý nikdy nesmála, její problémy se namísto řešení jen neustále prohlubovaly.

Loni se do kin dostal film Já, Olga Hepnarová, na který se kolegové z Filmkultu podívali blíže. V tomto mrazivém snímku můžeš život této po pomstě toužící ženy poznat blíže.

Domů
Sdílet
Diskuse