Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2017 14:07
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

České deskové hry se ve světě prodávají ve velkém. Jednu z nich dokonce chtějí do svého světa zapracovat společnosti Marvel a Disney

ZAJÍMAVOSTI DISNEY
Uložit Uložené

O českou deskovou hru Krycí jména se začaly zajímat významné zaoceánské firmy a výsledku bychom se měli dočkat již brzy.

Deskovým hrám od českých vývojářů se ve světě daří náramně dobře. Dokládají to úspěchy tuzemské společnosti Czech Games Edition, která jich má ve svém portfoliu několik desítek a v nejednom případě se jí s nimi podařilo zabodovat na prestižních mezinárodních soutěžích a festivalech, hry se těší velké oblibě stran jak domácích, tak i zahraničních hráčů a stejně tak pozitivní jsou i prodeje. 

Mezi ty momentálně nejúspěšnější české hry přitom patří detektivní společenská deskovka Krycí jména (anglicky Codenames), o kterém jsme vás poprvé informovali minulé léto. Té se od uvedení na trh podařilo prodat už zhruba dva miliony kusů a jak uvádí Hospodářské noviny, hra vzbudila tak velký rozruch, že se o ni začaly zajímat i společnosti Disney a Marvel. Ty mají zájem o zasazení licencovaného titulu do svých světů, přičemž tyto nové verze deskové hry by ve Spojených státech měly spatřit světlo světa již během aktuálního měsíce.

Ve hře Krycí jména se proti sobě utkávají vždy dva týmy (červený a modrý), přičemž v čele každého z nich stojí zvolený šéf neboli spymaster, který se snaží pomoci svým spoluhráčům, aby na základě jednoslovných indicií a nápověd úspěšně odhalili identitu co možná nejvíce z celkem 25 agentů na herním poli. Hry se může zúčastnit 2 až 8 a více hráčů a hraní zabere zhruba 15 až 30 minut

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v animácích od Pixaru? Otestuj své znalosti KVÍZ: Jak dobře se vyznáš v animácích od Pixaru? Otestuj své znalosti 28. listopadu 2023 8:00

Jak ovšem server dále uvádí, stávající pravidla budou v nových verzích trochu pozměněna. Na předělávce pro Disney v současné době pracuje specializovaná firma, jejíž postup budou Češi kontrolovat. S úpravou a zjednodušením pravidel se přitom počítá z toho důvodu, aby hra vhodně zapadla do nového světa a zároveň aby byla přístupnější pro dětské hráče. A podobně je tomu i u připravované verze pro studio Marvel, jež zase nabídne superhrdinské prostředí.

Úspěch za hranicemi však zažívají i další české deskové hry. Za zmínku stojí například titul Galaxy Trucker, který vysokými prodeji překvapil i samotné tvůrce nebo třeba deskovka Příběh civilizace, která si ve světová databázi Board Game Geek drží v žebříčku nejlépe hodnocených her senzační druhé místo. Patříte k fanouškům deskových her i vy? Napište nám svoji nejoblíbenější níže do komentářů.

Domů
Sdílet
Diskuse