Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. listopadu 2017 14:28
Čas čtení 0:00
Tomáš Blahuta

Starobylé hory, které se staly inspirací pro Ztracený svět. Vědci věřili, že na nich žijí dinosauři

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mimořádně těžko přístupné, odlehlé, ale na pohled nádherné. Přídavných jmen k jejich označení je spoustu.

Jižní Amerika, co se týče přírodního dědictví, je mimořádně bohatá. Rozlehlé deštné pralesy plné tisíců druhů živočichů, vysokánských hory And na západě či nekonečná a nádherná Patagonie. Každý návštěvník si rozhodně přijde na své. O čem se však už píše méně, je skvost v severních částech kontinentu. Na rozhraní Venezuely, Brazílie a Guyany se nachází Guyanská vysočina skrývající pozoruhodné místo. Už z dálky několika kilometrů jsou vidět tzv. Stolové hory. Ne, nemyslíme kopce nedaleko Kapského města v Jihoafrické republice, i když mají téměř totožný název. Vysoké skalnaté stěny vzbuzují majestátný pocit už jen na fotkách, a proto si o nich prozradíme něco více.

Před stovkami milionů let se v jihoamerickém regionu začaly formovat kopce, které dodnes udivují nejednoho návštěvníka. První expedice se sem dostávaly velmi obtížně. Neprozkoumaný a náročný terén plný zvěřiny a husté vegetace byl jako z noční můry. Prvním známým cestovatelům z Evropy (samozřejmě až po objevení Ameriky mořeplavcem Kryštofem Kolumbem) byl Angličan Walter Raleigh. Jako mnoho jiných, i on se pokoušel objevit slavné El Dorado a následně založit španělskou osadu na kontinentu. Jako jeden z prvních popsal krajinu Guyany a přiblížil ji tak zbytku světa. Opravdová divočina.

V jeho popisech se ocitly i Stolové hory, místními Indiány nazývané také jako tepui, což v překladu znamená „Domov bohů“. Dané označení se zdá být oprávněným, protože vystupující masy skály, tyčící se nad okolní džunglí, vypadají přímo nedobytně. Pro lidi z minulosti muselo jít o magická místa. Výzkumníky i vědce zajímají i v dnešní době. Tepui jsou místem s velkým výskytem endemických druhů různorodých živočichů a rostlin (endemit - druh vyskytující se jen na izolovaném, jednom určitém území a nikde jinde na Zemi). Dodnes zůstalo ještě pár hor a míst, kam člověk nikdy nevkročil, a tak je vysoce pravděpodobné, že v jejich vrcholcích žijí dosud nepoznané druhy fauny a flóry.

Abychom byli i konkrétnější, představíme vám ty nejznámější tepui. Roraima s průměrnou nadmořskou výškou 2 700 metrů nad mořem byla zdolána mezi prvními. Podařilo se to Britovi jménem Sir Everard im Thurn v roce 1884. Když přišel o své expedici pohovořit zpátky domů, na jeho přednášce byl přítomen i spisovatel Arthur Conan Doyle. Příběh o putování na horu a následně objevené prehistorické kousky ho inspirovaly k napsání slavného díla Ztracený svět plného dinosaurů, exotiky, dobrodružství, krvelačných lidoopů a rostlin.

Starobylé hory, které se staly inspirací pro Ztracený svět. Vědci věřili, že na nich žijí dinosauři
Zdroj: www.moderntimesbeer.com

Známe i Auyán-tepui (Ďáblova hora). Na jejím strmém svahu se valí tisíce litrů vody v podobě nejvyššího vodopádu na Zemi. Jeho jméno je Salto Ángel a má výšku 976 metrů. Byl objeven pilotem Jimmin Angelem v roce 1937.

Starobylé hory, které se staly inspirací pro Ztracený svět. Vědci věřili, že na nich žijí dinosauři
Zdroj: www.flickr.com

Kukenan je zase mimořádně fotogenický. Strmé stěny vzbuzují pocit, že na místní vrchol není možné se bez pomoci letecké techniky dostat. Paradoxně, vystoupit na vrchol je zakázáno. Omezení se neztratilo ani ve světě konspirátorů, kteří s oblibou tvrdí, že tu někde stále existují živočichové z prehistorické doby. Vlády a nevíme kdo ještě je nechtějí ukázat světu a tak dále, ty báchorky známe...

Starobylé hory, které se staly inspirací pro Ztracený svět. Vědci věřili, že na nich žijí dinosauři
Zdroj: commons.wikimedia.org

Pico da Neblina je zase důležitá pro Brazílii, protože je jejím nejvyšších vrcholem (2 994 m.n.m.). Ostrý vrch je skutečně jako ze ztraceného světa a každý pohled na něj na vlastní oči musí být k nezaplacení.

Starobylé hory, které se staly inspirací pro Ztracený svět. Vědci věřili, že na nich žijí dinosauři
Zdroj: commons.wikimedia.org

Na závěr ještě československá zajímavost. Věděli jste, že v roce 2002 expediční skupina složená z Čechů a Slováků objevila na hoře Roraima jeskyni pojmenovanou Křišťálové oči (Cueva Ojos de Cristal)? Její chodby dosahují délky až 8400 metrů a jde tak o nejdelší křemencovou jeskyni na světě.

Domů
Sdílet
Diskuse