Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. srpna 2017 11:31
Čas čtení 0:00
Martin Zachar

Pár miliard za lízátko aneb malá hra s měnovými kurzy

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Na světě je přibližně 200 zemí a většina z nich má svoji vlastní národní měnu. Jejich hodnoty mohou být ve vzájemném poměru pořádně odlišné a často i úsměvné.

Možná to znáte, že projíždíte přes více zemí a pak se vám v peněžence tlačí mince a bankovky od výmyslu světa. V našich končinách jsou nejznámější samozřejmě koruny, ale většina z nás se jistě setkala s eury, americkými dolary či britskými librami. To je ale pouze malý vzorek toho, čím se po celém světě platí. 

A o čem bude tento článek? Především o zdánlivě nejsilnějších a nejslabších měnách. Síla měny ne vždy odráží ekonomickou situaci dané země – Británie na tom není 330násobně lépe než Maďarsko. Je však zajímavé představit si, jak jednoduše můžete být v některé zemi milionářem nebo že za mléko budete platit v tisících. Směnné kurzy zahrnují nejeden zábavný příklad. 

Začněme měnami s nejvyšší hodnotou. Pokud si někdo myslí, že britská libra (libra šterlinků) je nejsilnější, tak se mýlí. Jsou přece jen i mocnější platidla. Prvenství drží Kuvajt, kde byste za jedno euro dostali pouze 356 filsů neboli 0,356 kuvajtského dináru. Ne příliš daleko odtud, v Ománu, byste za euro dostali 454 baizů, a tedy jen 0,454 ománského Rialu. A od známé libry je o něco větší i dinár jordánský. 0,835 tohoto dináru se rovná jednomu euru. Další měny s vysokou hodnotou jsou švýcarský frank (1,14 za 1 €), kajmanský dolar (0,968 za 1 €), zmiňovaná libra šterlinků (0,922 za 1 €), ale možná překvapivě i libyjský dinár (1,605 za 1 €).

A teď přejděme k těm slabším, kterých je oproti euru mnohem více a jejich výkyv je mnohem větší. Nejslabší měnou v rámci Ameriky je aktuálně paraguayské guarani. Za 1eurovou minci byste v této zemi přišli k 6 643 guaraní. V Africe je rekordérem Guinea, kde má jeden guinejský frank tak nízkou hodnotu, že za jedno euro jich tam zaplatí 10 476. Za jednoeurovku byste více než dva tisíce domácí měny museli vysolit i v Sierra Leone, Ugandě, Madagaskaru a v Tanzanii. V oblasti Austrálie a Oceánie je nejslabší měnou vatu (ze státu Vanuatu), které je na jedno euro potřeba 122,4. Absolutním vítězem jsou ale asijské země.

5 tisíc guinejských franků (0,48 €).

Pár miliard za lízátko aneb malá hra s měnovými kurzy
Zdroj: Joelguinea/wikipedia

Top 5 Asie uzavírá kambodžský riel (4792 za 1 €), čtvrtý je laoský kip (9785 za 1 €), bronzová indonéská rupie (15 746 za 1 €), stříbrný (i když dong znamená vietnamsky měď) je vietnamský dong (26 835 za 1 €) a měnou zcela nejnižší hodnoty oficiálně platí v Íránu. Momentálně se hodnota jednoho eura rovná 38 964 íránským rialům.

Abychom nezůstaly dlužni starému kontinentu, v Evropě jsou nejslabší měnou zmíněné forinty (304,2 za 1€). No před červencem 2016 tomu bylo jinak. V Bělorusku panuje od osamostatnění velká inflace. V roce 2000 proběhla první měnová reforma, kdy za tisíc starých rublů dostali lidé jeden „nový“. Inflace však pokračovala nadále do takové míry, že právě v červenci minulého roku proběhla znovu podobná reforma. Tentokrát se škrtaly ne tři, ale čtyři nuly. Takže pokud dnes dostaneme za jedno euro 2,28 běloruského rublu, ještě před rokem bychom za něj dostali rublů přibližně 23 000...

Zcela největší hodnotou tedy disponuje kuvajtské platidlo, kde potřebujeme téměř tři eura na koupi jednoho dináru. Největší bankovka v Kuvajtu je však pouze 20dinárová, což je cca 56,5 €. Nejslabší měna je zmíněný íránský rial, který se teoreticky může rozměnit na 100 íránských dinárů. Ty se kvůli extrémně nízké hodnotě samozřejmě dávno nepoužívají. Nejmenším íránským platidlem je 50rialová mince, která se vyrovná přibližně osmině centu. Největší bankovka v Íránu má hodnotu milion riálů – necelých 26 €.

Iránske platidlo.

Embed from Getty Images

Celkem logicky si nyní vytvoříme největší extrém, jaký je momentálně možný: Za jeden kuvajtský dinár dostaneme v přepočtu 109 395 íránských riálů! A aby toho nebylo málo, tyto země spolu téměř hraničí.Takže nepochybně dochází i k reálné výměně těchto peněz. A protože, jak jsme zmiňovali, 1 íránský rial = 100 íránských dinárů, rozdíl mezi dináry v Íránu a dináry v Kuvajtu je 11 000 000násobný!

V historii jsme ale zaznamenali ještě větší násobky. V Zimbabwe byl v roce 1983 zaveden zimbabwský dolar. Tehdy měl hodnotu stejnou jako ten americký. Od té doby tam ale zažili několikrát devalvaci. Od začátku roku 2006 do jeho konce se snížila jeho hodnota více než 5násobně a v červenci 2006 již za 1 US dolar platili více než půl milionu těch zimbabwských. Od srpna po devalvaci už „jen“ 650. Za dva roky se stihla tato již zdevalvovaná jména „vyšplhat“ na více než 750 miliard dolarů za 1 americký. Tak se devalvovalo znovu, začali na hodnotě 245 zimbabwských dolarů za 1 USD v srpnu 2008. Začátkem února 2009 byl jeden americký dolar hodný 300 bilionů těch zimbabwských. Takže banky v Zimbabwe začaly tisknout miliardové a později bilionové bankovky, čímž překonali i jihoslovanské 500 miliard-dinárové bankovky z roku 1993.

100 biliónov zimbabwianskych dolárov.

Pár miliard za lízátko aneb malá hra s měnovými kurzy
Zdroj: Reserve Bank of Zimbabwe/wikipedia

Kvůli této hyperinflaci platí od roku 2009 v této zemi i jiné měny (zejména americký dolar a jihoafrický rand). Protože pokud dostal někdo výplatu v domácí měně, během pár dní by neměla téměř žádnou hodnotu. V době vrcholu krize se běžně chodilo na nákup s plastovou taškou plnou peněz a ceny se zvedaly i dvakrát za den. To už připomíná situaci z poválečného Německa nebo Maďarska.

V roce 1946 dosáhla inflace v Maďarsku za měsíc červenec 13 biliard procent. Něco takového si ani neumíme představit. Tehdejší maďarská měna byla pengő a koncem května 1946 byste si za 42 000 000 000 000 000 mohli koupit 1 USD. O dva měsíce později jste na americký dolar potřebovali už 460 000 000 000 000 000 000 000 pengő. Tehdy se v Maďarsku už dávno tiskly bankovky, kde se číslovka psala slovem, neboť všechny ty nuly se na ně prostě nevešly.

pengő bankovka (se zdaleka ne nejvyšší hodnotou)

Pár miliard za lízátko aneb malá hra s měnovými kurzy
Zdroj: Magyar Nemzeti Bank/wikipedia

Zametání bezcenných pengő po zavedení forintu v srpnu 1946

Pár miliard za lízátko aneb malá hra s měnovými kurzy
Zdroj: mizerák istván/wikipedia

K přepočtu měn byly použity kurzy ze dne 24. srpna 2017

Domů
Sdílet
Diskuse