Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. září 2017 15:53
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Afričan vyvinul aplikaci, která pomáhá zemím třetího světa v boji s hladem. Sám neměl co jíst a nyní zachraňuje tisíce lidí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

I novodobé technologie už naštěstí dokáží pomoci těm, kteří to potřebují nejvíce.

Na světě bohužel není moc lidí, kteří si uvědomují, že z celkové produkce potravin se přibližně třetina nikdy ke spotřebiteli nedostane. A pokud ano, jednoduše je vyhodíme do koše kvůli datu spotřeby. Naštěstí se najdou i tací, kteří se touto problematikou zabývají a snaží se ji řešit. Jasným příkladem je softwarový inženýr a podnikatel Oscar Ekponimo pocházející z Nigérie, kde stále statisíce lidí o luxusu jako pravidelná dostupnost zdravého a kvalitního jídla mohou jen snít. Podle OSN dokonce trápí nedostatkem potravin přes 200 milionů Afričanů.

Ambiciózní Oscar si boj s hladem zažil na vlastní kůži, ale dostal možnost vystudovat vysokou školu a založit úspěšnou firmu. Zároveň je autorem aplikace Chowberry, která na první pohled funguje na zcela jednoduchém principu, ale ve skutečnosti vyplňuje obrovskou díru v celosvětovém potravinářském průmyslu jako takovém. V krátkosti, mobilní aplikace propojuje supermarkety a charity, které mají možnost nakoupit vyřazené potraviny s blížícím se datem spotřeby za výrazně výhodnější cenu a následně je rozesílat dětským domovům a chudým. Chowberry funguje zatím ve dvou velkých nigerijských městech a těší se velkému úspěchu. Na základě dostupných údajů by se do konce příštího roku k cenově dostupnějším potravinám mělo dostat 50 až 100 tisíc domácností, což je opravdu úctyhodné číslo.

Afričan vyvinul aplikaci, která pomáhá zemím třetího světa v boji s hladem. Sám neměl co jíst a nyní zachraňuje tisíce lidí
Zdroj: Oscar Ekponimo FB
Domů
Sdílet
Diskuse