Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
16. září 2017 13:19
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidé narození v září vydělávají víc a jsou úspěšnější v životě

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Překvapující studie opěvuje lidi narozené v devátém měsíci roku.

V září se narodila zhruba jedna dvanáctina naší populace. Pro mnohé lidi tento měsíc znamená začátek desetiměsíčního pekla jménem školní rok, pro jiné zase smutný konec léta a začátek kratších dní. Devátý měsíc roku opravdu nepatří mezi ty nejoblíbenější, ale zdá se, že i on má své výhody, a to zejména právě pro lidi, kteří se v září narodili.

Podle vědců z University of Toronto, University of Florida a Northwestern University v Illinois má září jednu velkou výhodu. Pokud se během něho narodíš, statisticky máš mnohem větší šanci být vyspělejší, což se později přetaví i do kvality zaměstnání či pochopitelně výšky platu. Ve studii, na níž spolu kolaborovaly tři velké univerzity, představovali úlohu subjektů studenti ze státních škol po celé Floridě. Kromě lepšího umístění na trhu práce však byli lidé narození v září méně posíláni do vězení, cítili se sebevědoměji a ve srovnání s ostatními měsíci v roce mnohem více z nich navštěvuje vysoké školy.

Není přesně jasné, v čem je září tak fantastické, ale je tu jeden zjevný důvod, a to je právě většinou neoblíbený začátek školního roku. Pokud jsi narozený v srpnu, je pravděpodobné, že jsi byl (nebo stále jsi) nejmladší ve třídě a věk ostatních studentů se dorovnává až během letních prázdnin, přičemž mnozí z nich měli před tebou několikaměsíční náskok. Zářijové děti mnohdy patří mezi nejstarší studenty, což jinými slovy znamená, že nabrali více zkušeností než zbytek třídy.

Více zkušeností znamená více kritického uvažování, posuzování a odhadování. Školu začnou tak navštěvovat až v pozdějším věku než studenti narození v jiných měsících, informace lépe chápou, zařazují a mají lepší přehled. Všechno se to přitom táhne až na vysokou. Pokud jsi tedy osobou narozenou v září, už tušíš, proč máš nad ostatními navrch.

Domů
Sdílet
Diskuse