Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. září 2017 17:45
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Češi jsou mistři v konzumaci alkoholu a tabáku. Průměrný Čech ročně vykouří přes 2000 cigaret

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL ČESKO SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Lidé v Česku rádi divoce pijí a kouří. A statistikám i zdraví to moc nesvědčí.

Přes 2000 vykouřených cigaret6,8 litru vypitého čistého lihu – to je roční skóre průměrného Čecha. A pokud do statistik nezahrneme abstinenty, je toto druhé číslo o 1,4 litru vyšší. Jako národ jsme proslulí naším divokým životním stylem a ve statistikách kvůli tomu vychází vždy nejkritičtější čísla. Nejnovější data si připravil Státní zdravotní ústav.

V České republice kouří 28,6 % populace, nejvíce ve věkové skupině 15–24 let. Dvě třetiny kuřáků si zapálí každý den, zbylí kouří příležitostně. Statistika jde ale mnohem dál a české výsledky jsou neuvěřitelné:

40 % zdravotních úrazů v ČR souvisí s konzumací alkoholu.

Bezmála polovina nezletilých respondentů odpověděla, že pije alespoň jednou měsíčně.

Průměrná spotřeba piv na jednoho obyvatele je 291 velkých piv ročně.

Kvůli tabáku zemře každý rok 18 tisíc Čechů.

Češi jsou mistři v konzumaci alkoholu a tabáku. Průměrný Čech ročně vykouří přes 2000 cigaret
Zdroj: José/Flickr

 13,8 % dospělých pije denně či obden.

8 z 10 případů rakoviny plic a 1 ze 6 srdečních nemocí je kvůli cigaretám.

Jen 5 lidí ze 100, kteří se s cigaretami snažili skoncovat, bývá úspěšných.

Nadměrné množství alkoholu vypije jednou týdně minimálně desetina lidí.

Jelikož se jedná o celkem depresivní čísla, musíme skončit něčím pozitivním. Počet kuřáků od roku 2012 postupně klesá, a i když lékaři uvádí, že nevidí trend, který by určoval nějaká významná snížení, ukáže čas, jestli kontroverzní zákaz kouření v restauracích, barech, kavárnách a restauracích přinese nějaké alespoň trochu pozitivnější výsledky. 

Domů
Sdílet
Diskuse